Magistratii Tribunalului Gorj au inceput cu stingul sa aplice noile modificari ale Codului de Procedura Penala. Oamenii care au avut procesele penale la Tribunalul Gorj au fost pusi sa-si transcrie singuri de pe casete inregistrarile din timpul dezbaterilor. „Cei care doresc inregistrarea audio a procesului sa ne spuna acum. Si, daca doriti transcrierea de pe casetele audio, ramineti dupa sedinta si vi le scoateti singuri!“, le-a explicat judecatorul Ion Duguleanu, vicepresedinte al Tribunalului Gorj.
Cei veniti ieri la Tribunalul Gorj au avut surpriza sa constate ca pe pupitrul completului de judecata nu se afla nici un aparat de inregistrat audio. La inceputul sedintei, o batrina le-a cerut magistratilor sa-i inregistreze dezbaterea, conform legii. Grefierul de sedinta a trebuit sa aduca in sala un reportofon.
Presedintele completului de judecata le-a explicat celor veniti la proces cum stau lucrurile: „Daca doriti inregistrarea dezbaterilor, o putem face, dar avem un aparat care nu inregistreaza la distanta. Grefiera poate nota in caiet tot ce se spune in sala si, in acest fel, putem sa evitam inregistrarea. Cei care tin neaparat sa fie inregistrati trebuie sa ramina dupa sedinta pentru a-si scoate singuri de pe caseta transcrierea“, a declarat vicepresedintele Tribunalului Gorj, Ion Duguleanu, cel care a prezidat una dintre sedintele de judecata.
Legea spune ca aceasta sarcina revine grefierului, care trebuie sa le asigure partilor pina la urmatorul termen copii dupa inregistrare. Presedintele Tribunalului Gorj, Gheorghe Miruta, a precizat ca legea lasa loc de interpretare, in sensul ca grefierul poate inregistra dezbaterea sau poate nota in detaliu toate discutiile din sala si ca oamenilor li se pot da copii dupa notitele grefierului. Incidentul din sala de judecata a tribunalului nu a dorit sa-l comenteze. „Intrebati judecatorul respectiv de ce a procedat asa!“, a spus Miruta.
Aminarea proceselor
Pentru a nu intimpina probleme, magistratii de la Judecatoria Tirgu Jiu vor intra in sedinta, astazi si miine, doar pentru a amina procesele penale. Pentru ca nu pot respecta modificarea din Codul de Procedura Penala, de a inregistra audio dezbaterile din procesele penale, ei au ales sa intre in sedinte, dar sa amine dezbaterile. „Miercuri voi intra in sedinta, dar voi amina toate procesele, pentru ca nu dispun de tehnici de inregistrare. Am inteles ca asa vor proceda si colegii mei“, a declarat judecatorul Alin Nicolescu de la instanta din Tirgu Jiu. Magistratii Judecatoriei Tirgu Jiu sint hotariti sa amine dezbaterile din salile de judecata pina cind vor avea cadrul legal de desfasurare a activitatii.
Cheltuieli mai mari
Magistratii de la instantele Judecatoriei Tirgu Carbunesti au judecat ieri dosarele penale. Cu ajutorul casetofoanelor, au dus la indeplinire modificarea din Codul de Procedura Penala. „Casetofonul l-am adus de acasa. Ce puteam face. Trebuie respectata legea si am decis sa nu mai aminam procesele“, a declarat judecatorul Stelian Paius, de la Judecatoria Tirgu Carbunesti. Pentru aminarea proceselor se cheltuiesc sume foarte mari din bugetul Ministerului Justitiei. Acesti bani vor fi suportati de inculpatii condamnati. „In Romania, legea are prevederi clare: inculpatul condamnat plateste cheltuielile judiciare. Si aceste cheltuieli de aminare a proceselor pentru respectarea legislatiei vor fi suportate de cei condamnati“, a spus prefectul de Gorj, Toni Grebla. In ambele situatii, daca se amina procesul sau daca dezbaterea are loc, vor exista cheltuieli mai mari decit pina acum, deoarece costul casetelor, al energiei electrice, al transcrierilor si copiilor trebuie suportat de cineva. Daca exista condamnati, cheltuielile sint achitate de ei, daca nu, cheltuielile se impart in mod egal partilor implicate in proces.