• Peste 1.000 de angajati de la UM Sadu, HIDROCONSTRUCTIA, ACMM, ACH si ROMTELECOM ramin fara locuri de munca • Oamenii nu vor beneficia de salarii compensatorii
Inceputul anului 2004 a adus concedieri colective la mai multe unitati economice din judet. Peste 1.000 de oameni vor ramine fara locuri de munca si nu vor primi nici salarii compensatorii. Singurul venit va fi ajutorul de somaj, respectiv 75% din salariul minim pe economie. Concedierile facute la inceputul anului, la care se vor adauga cele determinate de restructurarea CNLO, vor duce la o crestere semnificativa a ratei somajului in judet.
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Gorj a fost luata cu asalt de angajatii de la Antrepriza de Constructii Hidrotehnice ( ACH ) Gorj, care au venit sa-si depuna dosarele pentru somaj. „Este o adevarata avalansa de dosare. Cei de la ACH nu lucreaza pe perioada iernii. Sint concediati acum si vor fi reangajati la primavara, in aprilie“, a spus Ana-Maria Nicolescu, purtatoarea de cuvint a AJOFM Gorj. Aproximativ 120 de oameni au fost afectati de masura de concedieri colective. Dupa muncitorii de la ACH, vor urma cei de la Uzina de Reparatii Sadu, unde vor fi concediati 600 de angajati din cei 2.250 care au mai ramas in unitate. Oamenii vor fi dati afara in mai multe transe. Ei vor intra in programul concedierilor colective si nu vor primi salarii compensatorii, asa cum au primit colegii lor care au fost disponibilizati in urma cu citiva ani.
Decizie de concediere inminata de Craciun
420 de angajati ai societatii HIDROCONSTRUCTIA Gorj au primit decizia de concediere cu o zi inainte de Craciun. Alti 120 de salariati ai Antreprizei de Constructii Miniere Montaj (ACMM ) vor ingrosa si ei rindurile somerilor, la care se vor adauga 80 de angajati ai ROMTELECOM Gorj. „In afara de acordarea ajutorului de somaj, singurul lucru pe care il mai putem face pentru cei care ramin fara un loc de munca il reprezinta serviciile de preconcediere, care constau in informatii despre Legea somajului, Legea pensiilor, cursuri de recalificare, mediere, participare la burse de locuri de munca. Angajatii concediati nu mai beneficiaza de plati compensatorii“, a precizat reprezentanta AJOFM.
Sindicatele „fluiera a neputinta“
Conducerea Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere (UJSL) Gorj spune ca valul de concedieri era previzibil si nu s-a mai putut face nimic pentru a-i ajuta pe oameni sa nu-si piarda slujbele. „Concedierile sint trecute in planul de restructurare. Nu mai avem ce face decit sa asteptam si sa fluieram a neputinta. Usor-usor, se va alege praful de economia judetului“, a spus Constantin Retezeanu, presedintele UJSL. Rata somajului in Gorj va creste o data cu concedierile inceputului de an, la care se vor adauga cele care vor fi facute la restructurarea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), unde, in prima faza, vor ramine fara locuri de munca aproximativ 1.000 de angajati. Rata somajului in Gorj in anul precedent a fost de 8,9%, mai mica decit in 2002, cind a ajuns la 10,1%. Din cei 14.550 de someri, jumatate au fost scosi din plata si nu mai beneficiaza de nici un ajutor banesc.