4.4 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAproximativ 3.000 de mehedinteni beneficiaza de majorarea ajutorului de somaj

Aproximativ 3.000 de mehedinteni beneficiaza de majorarea ajutorului de somaj

• Cresterea indemnizatiei de somaj este consecinta directa a cresterii salariului minim brut pe economie • Rata somajului in Mehedinti se situeaza peste media pe tara • Populatia activa a judetului a scazut intr-un an cu 15.000 de persoane

Majorarea salariului minim brut pe economie de la 2,5 la 2,8 milioane de lei a dus la cresterea ajutorului de somaj la 2,1 milioane de lei. Peste 2.800 de mehedinteni vor beneficia de indemnizatie de somaj. In prezent, peste 11.000 de mehedinteni nu au un loc de munca. Avind in vedere cresterea brusca a ratei somajului in judet, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca Mehedinti va derula o serie de programe menite sa reduca numarul persoanelor fara loc de munca.

Incepind din aceasta luna, mehedintenii care beneficiaza de ajutor de somaj vor avea un motiv de bucurie: majorarea indemnizatiei de somaj de la 1.750.000 de lei la 2.100.000 de lei, consecinta directa a cresterii salariului minim brut pe economie.

„De la 1 ianuarie 2004, valoarea salariului minim brut pe economie este de 2,8 milioane de lei si, cum indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul minim brut, valoarea acesteia a crescut la 2,1 milioane de lei, venit net“, a declarat Iustin Florescu, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti.

In aceste conditii, indemnizatia pe care o primeste un somer devine comparabila cu cea a unui angajat din domeniul confectiilor. „Eu stau acasa, pentru ca nu mi-am gasit un loc de munca, dupa ce am absolvit 12 clase. Deocamdata, ajutorul de somaj imi ajunge, ca stau cu parintii. Din banii pe care mi-i da statul imi iau haine si ies in oras. Nu stiu ce voi face dupa ce termin somajul, ca nu se gasesc locuri de munca. Cred ca o sa incerc sa ies din tara, sa caut de lucru in strainatate. In Severin, nu am de ce sa muncesc pentru un salariu mai mare cu citeva sute de mii fata de ajutorul de somaj“, a spus Cristian Manofu, somer din Drobeta turnu Severin.

„Nu cred ca e bine sa stai acasa pe banii statului. Chiar daca a crescut nivelul somajului, si ajutorul asta se termina odata si tot trebuie sa-ti cauti de lucru. Nu stiu daca asta este cea mai buna masura de protectie sociala, pentru ca pe multi ii obisnuieste sa stea acasa si nu cred ca e un lucru bun“, a spus Carmen Stanciu, de 27 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

Peste 7.000 de someri din Mehedinti nu primesc indemnizatie

La inceputul acestui an, in Mehedinti erau inregistrate 11.204 persoane aflate in cautarea unui loc de munca, rata somajului in judet fiind de 8,84%, peste media pe tara.

In evidentele Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Mehedinti erau inscrise patru persoane care beneficiau de ajutor de integrare profesionala, 60 care beneficiau de alocatie de sprijin, numai o singura persoana primea ajutor de somaj.

„In total sint 65 de persoane care beneficiaza de ajutor de somaj, ajutor de integrare si alocatie de sprijin in baza vechii Legi 1, care a fost abrogata. Alte 2.894 de persoane beneficiaza de indemnizatia de somaj – 75 la suta, iar 1.169 persoane primesc indemnizatie de somaj – 50 la suta. Numarul somerilor inregistrati si care nu primesc indemnizatie este de 7.076 persoane“, a spus Iustin Florescu, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti.

Rata somajului inregistrata in Mehedinti la inceputul acestui an, de 8,84%, cu aproape un procent mai mare decit valoarea inregistrata la inceputul lunii decembrie 2003, este explicata de reprezentantii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca.

„In primul rind, in luna decembrie au intrat in somaj persoanele care au activat in domeniul constructiilor, transport, agricultura, prestari servicii; in al doilea rind, populatia activa la 1 ianuarie 2003 era mai mica cu aproximativ 15.000 de persoane fata de 2002, cind 141.800 de persoane erau active“, a mai precizat Iustin Florescu. Rata somajului intr-un judet se calculeaza ca raport intre numarul de someri si populatia activa civila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS