„Toata activitatea a incaput pe mina unor mafioti care n-au vazut in viata lor cum arata o oaie“, spune reprezentantul Asociatiei crescatorilor de ovine
Aproximativ 30 de ciobani din Novaci-Gorj, care au peste 20.000 de oi, s-au unit in Asociatia crescatorilor de ovine, afiliata la o Asociatie generala din Sibiu. Oamenii sint nemultumiti ca le-a fost refuzata licenta pentru export.
„Licenta este data de Ministerul de Externe, la propunerea Ministerului Agriculturii. Noi am depus documentatia necesara, dar raspunsul primit a fost negativ. Toata activitatea de export in acest domeniu a incaput pe mina a 10-15 mafioti, care nu au vazut in viata lor cum arata o oaie. Ei sint doar intermediari care pun mina pe comisioane“, a spus Pantelimon Todea, presedintele Asociatiei crescatorilor de ovine si viceprimar al orasului Novaci.
80 de centi pentru un kilogram de carne
In lipsa licentei, ciobanii sint nevoiti sa apeleze la intermediari, care duc marfa in special in tarile arabe, unde este foarte cautata. Anul trecut, spre Irak au plecat 100 de tone de carne de miel. Pretul obtinut de ciobani a fost foarte mic: intre 80 de centi si un dolar un kilogram, in timp ce intermediarii, posesori ai licentei de export, incaseaza trei dolari pe kilogram. Statul roman nu a intervenit pentru protectia crescatorilor de oi, astfel incit un kilogram de lina se vinde cu doar 20.000 de lei. Ciobanii sint nevoiti sa vinda laptele, brinza si lina prin piete. Alternativa o reprezinta vinzarea laptelui direct catre micile fabrici de lactate din zona, dar pretul incasat pentru fiecare litru scade semnificativ.
Pe jos, din Dolj la Novaci
Ionica Vlaicu, cioban din Novaci, are o turma de 900 de oi. De trei saptamini a plecat cu animalele din Dolj la Novaci, ca sa le aduca acasa pentru ca urmeaza perioada de fatare. In fiecare toamna, ciobanii din Novaci pleaca spre cimpiile din Baragan sau Dolj, unde isi tin turmele peste iarna. In aprilie, ciobanii isi urca turmele in munte, unde stau pina in septembrie, cind reiau drumul spre cimpie.