14.4 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateLocatarii unei asociatii din Craiova nu vor sa stie cine i-a furat

Locatarii unei asociatii din Craiova nu vor sa stie cine i-a furat

Pentru fiecare, limita suportabilului este alta. De fiecare data cind avem impresia ca o atingem, gindim ca mai mult nu se poate, ca mai mult nu putem indura. De fiecare data, viata demonstreaza ca ne inselam si putem intotdeauna sa impingem mai departe si mai departe limita pe care n-o atingem decit prin moarte. Atunci cind nu poti sa mai ai grija nici de acoperisul de deasupra capului, te cuprinde spaima de a-ti vedea copiii in strada. Neputinta ta ca parinte de a aduce acasa putinii banuti ce dau senzatia unui trai decent iti anuleaza sansele de a trai ca om si-ti da puterea de a apara cu pumnii dreptul copiilor la viata.

De mai mult timp, asupra conducerii Asociatiei de locatari nr 9, din cartierul Craiovita Noua, planeaza suspiciuni de frauda de sute de milioane de lei. Unii locatari vorbesc de 1,5 miliarde de lei, altii recunosc doar trei sute de milioane de lei. La sesizarile repetate ale unor locatari, Politia Economica a stabilit si a pus in seama administratorului o delapidare de sute de milioane de lei, fapt pentru care s-a intocmit dosar penal care se afla pe rolul instantei de judecata.

Intre timp, presedintele asociatiei a decedat, locul lui fiind luat de vicepresedintele Aurel Marinescu. Pentru ca nici moartea presedintelui si nici dosarul penal nu au rezolvat problema asociatiei cu pricina, unii locatari s-au razvratit impotriva comitetului de administratie. La adresa presedintelui si a noului sau comitet s-au adus acuze de autoinstalare in functii fara aprobarea adunarii generale si s-a cerut insistent intrarea in legalitate. Dupa o incercare nereusita, cind nu s-a putut intruni numarul legal de participanti, adunarea generala a avut totusi loc. Multi dintre locatarii din cele 541 de apartamente aveau problemele lor, care nu aveau nici o legatura cu ordinea de zi anuntata.

Presedintele vrea functia pentru ca e neretribuita

Doi reprezentanti ai Primariei Craiova, dintre care unul era jurist, veniti cu intentia de a raspunde la toate intrebarile legate de legalitate sau de valoarea delapidarii constatate, nu au avut nici un fel de succes la luatul cuvintului. De la inceput a planat asupra lor suspiciunea ca primaria ar dori sa privatizeze asociatia, fapt pentru care locatarii au strigat intruna ca nu vor privatizare si vor sa ramina la stat. Degeaba a incercat juristul, care nici nu a apucat sa-si spuna numele, sa explice ca o asociatie de locatari trebuie sa se transforme in asociatie de proprietari, in baza unei legi care prevede un termen limita de transformare care a expirat din anul 2002. Multimea voia la stat! Degeaba le-a spus omul ca, in caz de refuz, consiliul local poate emite o hotarire prin care sa sanctioneze cu amenda asociatia care nu respecta legea. Multimea voia la stat! Disperat, reprezentantul primariei s-a oferit sa acorde consultanta juridica gratuita, explicind onoratului auditoriu ca el este platit de primarie. Multimea atotstiutoare ii reprosa ca vrea sa-i privatizeze, dupa care sa le ceara o mie de lei pentru fiecare apartament.

Cind, in sfirsit, presedintele Marinescu a luat cuvintul, a informat poporul, care se certa pe pretul apei calde, ca nici el si nici comitetul nu vor bani pentru munca prestata. Cei opt membri ai comitetului, trecuti bine de a treia tinerete, nu aveau nici o treaba cu discutiile ce depasisera de mult cota de inflamatie, pe motiv ca apucasera loc in prezidiu si le era mult mai bine decit semenilor lor. Doi, trei cetateni vioi si cu initiativa, plasati bine in sala de sedinta, aveau grija, cind lincezeau discutiile si ar fi putut sa se auda ce se straduia juristul sa explice, sa bage lumea in agitatie amintindu-le oamenilor ca la stat e bine si la privati ne jupoie. Cind putea sa fie auzit, presedintele Marinescu striga si el ca nu vrea bani pentru functie.

Daca lucrurile stau asa, atunci nimeni nu intelege de ce se crampona omul sa ramina presedinte, din moment ce pe vremea vicepresedintiei sale se comisese delapidarea despre care responsabilii cu agitatia spuneau ca, pina nu constata instanta, toata lumea e nevinovata.

Din 541 de apartamente, doar 41 platesc intretinerea

Cel care a pus gazul pe foc a fost presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari, filiala Dolj, Paul Dumitrache. Le-a explicat locatarilor din Asociatia nr. 9 ca, in cazul in care cineva nu vrea sa-si mai plateasca intretinerea, atunci Uniunea il da in judecata, ii scoate apartamentul la licitatie, il vinde, recupereaza banii pentru intretinere si termina povestea. Pentru ca din 541 de apartamente ale asociatiei, doar 41 platesc la zi intretinerea, majoritatea locatarilor s-au si inchipuit in postura de a ramine fara acoperis deasupra capului, reactia lor fiind una pe masura.

Pina una- alta, asociatia are o datorie la RAAC de 2,4 miliarde de lei pe care nu mai poate sa o plateasca si pentru care asteapta o noua runda de stersul datoriilor. Impotriva nici unui locatar asociatia nu a intentat proces in urma caruia sa-si recupereze debitele. Locatarii, majoritatea someri, fosti someri, pensionari, voiau un singur lucru: sa ramina la stat, desi statul era cel care-i adusese in situatia de fata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS