Sarbatoarea Piinii la Scornicesti
Casa de Cultura a orasului Scornicesti, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor, vor organiza, in zilele de 22 si 23 iulie, cea de-a XI-a editie a Festivalului National de Folclor „Sarbatoarea Piinii“. La spectacol au fost invitate ansambluri folclorice din toate colturile tarii, precum si citeva societati comerciale cu traditie in fabricarea produselor de panificatie. In plus, va fi organizata si o mica expozitie de profil. Ca niciodata, locul pentru desfasurarea festivalului a fost foarte greu de stabilit. Primele editii s-au desfasurat in centrul orasului Scornicesti, cu o scena si o instalatie de sonorizare inchiriate. Locul nu a mai fost insa agreat si de aceasta data de conducerea orasului, primarul Ion Nedelea motivind lipsa disponibilitatilor banesti. Unul dintre locurile cele mai indicate si mai apropiate de oras ar fi fost stadionul, dar si in aceasta situatie primaria ar fi trebuit sa cheltuiasca peste 150 de milioane de lei. In final, locul pentru desfasurarea festivalului a ramas ca si anul trecut, la Rusciori.
Subventii agricole de miliarde – sustrase in Olt
Mai multe societati comerciale agricole din judetul Olt au intrat in atentia Camerei de Conturi, dupa ce inspectorii financiari au descoperit nereguli la ultimele controale. Potrivit datelor institutiei mentionate, 5,6 miliarde de lei, reprezentind subventii pentru sprijinirea agriculturii acordate de stat producatorilor agricoli din judet, nu au mai cunoscut destinatia initiala si au fost incasate ilegal de alte persoane. Din aceasta suma, inspectorii financiari au reusit sa recupereze pina acum 3,4 miliarde de lei. Societatile agricole care au operat in acest mod sint din Corabia, Redea,Vladila, Visina si Slatina.
Doljul produce peste 700.000 de tone de griu
La sfirsitul saptaminii trecute, 81% (aproape 166.000 de hectare din cele peste 200.000) din suprafata insamintata cu griu fusese recoltata, conform Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj. Productia medie inregistrata a fost de 3.680 de kilograme la hectar, hambarele judetului fiind umplute cu peste 600.000 de tone de griu. Conform estimarilor facute de specialisti, Doljul ar putea produce in acest an peste 700.000 de tone de griu, suficient pentru consumul propriu, cit si pentru export, situindu-se, din acest punct de vedere, pe unul dintre locurile fruntase in tara. Referitor la campania agricola, guvernul a stabilit in sedinta de joia trecuta citeva masuri pentru stimularea si protectia agricultorilor. Este vorba de o taxa vamala de 25% pentru importurile de griu si subventionarea productiei-marfa cu 500 de lei pe kilogram pentru griul de panificatie.
De asemenea, pretul de referinta al griului a fost stabilit la 5.500 de lei pe kilogram, fara TVA, iar depozitarea a 1,2 milioane de tone din productia interna va fi platita de la bugetul de stat cu 338 de miliarde de lei. Depozitarea va putea fi facuta pe maximum opt luni, dar nu mai tirziu de luna martie 2005.
Reduceri de posturi pentru magistratii militari
Guvernul Romaniei a adoptat, la propunerea Ministerului Justitiei, o hotarire prin care s-a decis reducerea numarului de posturi din cadrul instantelor si Parchetelor militare incepind cu 1 septembrie. Magistratii militari ale caror posturi se reduc vor avea dreptul sa isi continue activitatea, dupa trecerea in rezerva, in cadrul instantelor sau, dupa caz, al Parchetelor civile din raza de domiciliu, in functie de vechimea in magistratura. Magistratii militari care nu opteaza pentru continuarea activitatii la instantele civile vor beneficia de masurile de protectie sociala stabilite pentru cadrele militare.