37 de miliarde de lei recuperate intr-o luna
Agitatie mare in rindul firmelor cu probleme din Dolj. Finantele publice doljene au reusit in luna iulie sa stringa de la firmele datornice peste 37 de miliarde de lei, din care au incasat efectiv in timpul controlului aproape sase miliarde de lei. Veniturile atrase suplimentar au fost stabilite in urma verificarii modului de calcul si virare in termenele si cuantumurile stabilite de lege a obligatiilor fata de bugetul statului si a normelor care reglementeaza disciplina financiara. Cea mai mare parte a sumelor recuperate provine din taxa pe valoarea adaugata de la 83 de societati comerciale, la care Finantele au stabilit obligatii de plata suplimentare de peste 16 miliarde de lei, la care s-au calculat dobinzi si penalitati de intirziere de aproape opt miliarde de lei.
Documente ilegale si incomplete la SC RADIN SRL din Craiova
Societatea craioveana are ca obiect de activitate comertul cu ridicata a produselor agricole brute si a produselor chimice. Controlul comisarilor fiscali a scos la iveala faptul ca firma SC RADIN SRL a incalcat legea, inregistrind in contabilitate documente ilegale si incomplete, respectiv facturi de la furnizori care nu erau inregistrati in evidentele fiscale teritoriale. In cazul lor, societatea craioveana nu a putut dovedi ca acestea sint persoane juridice platitoare de TVA. Controlul a stabilit ca, prin deducerea costurilor de achizitie si a TVA inregistrata pe baza facturilor ilegale, societatea are de plata TVA suplimentar de 4,3 miliarde de lei si impozit pe venitul microintreprinderilor de aproape 200 de milioane de lei. Firma SC RADIN este obligata sa plateasca dobinzi si penalitati de intirziere de aproape patru miliarde de lei. Conform raportului finantelor publice, raspunzator pentru sustragerea de la plata datoriilor este administratorul imputernicit, Rata Ion, fapta sa intrind sub incidenta legii pentru combaterea evaziunii fiscale. Actul de control a fost inaintat catre Inspectoratul de Politie Dolj pentru continuarea cercetarilor.
MIHTRANS SRL – nebuloasa financiara
In urma controlului, comisarii Finantelor Publice Dolj au descoperit ca, in perioada 1999 – 2004, societatea din Giubega nu a intocmit jurnalul de vinzari si nu a putut stabili facturile emise si modul de inregistrare a acestora in evidenta contabila. In consecinta, veniturile societatii au fost determinate prin estimare. De asemenea, SC MIHTRANS nu a prezentat fisa mijloacelor fixe, registrul de inventar, modul de calcul al amortizarii incluse pe costuri, precum si regimul de amortizare, in felul acesta inregistrind cheltuieli fara documente justificative. Conducerea firmei doljene nu a putut justifica nici consumul efectiv de combustibil, foile de parcurs, bonurile de consum sau fisa activitatii zilnice a mijloacelor de transport, majorind ilegal cheltuielile de exploatare cu mijloacele de transport ale societatii. In felul acesta, MIHTRANS s-a sustras de la plata catre bugetul de stat a 2,3 miliarde de lei, la care se adauga dobinzi si penalitati de aproximativ 1,5 miliarde de lei. Pentru continuarea anchetei, actul de control a fost trimis IJP Dolj.
SC RALFLORIN TRADING SRL a refuzat controlul finantelor
Pentru ca administratorul si asociatul firmei din Craiova au refuzat sa prezinte la control documentele de la infiintare pina in prezent, comisarii Finantelor au apelat la constatarile efectuate de politie. Conform acestora, in perioada aprilie-octombrie 2003, societatea a cumparat marfa in valoare de 2,2 miliarde de lei, fara sa declare operatiunile. De asemenea, in perioada mai-septembrie 2003, firma craioveana a livrat marfuri catre doua societati, in valoare de aproape 400 de milioane de lei, fara sa inregistreze in contabilitate aceste operatiuni si fara sa declare veniturile impozabile si TVA colectata. Controlul a estimat ca, pentru facturile ridicate de societate si nejustificate si pentru livrarea de marfa neinregistrata, firma este datoare statului cu 2,8 miliarde de lei, la care se adauga dobinzi si penalitati in valoare de aproape 400 de milioane de lei. De asemenea, actul de control a fost inaintat politiei judetene pentru continuarea cercetarilor.
28 de tone de benzina pe ochi frumosi
SC MATTACHE SRL a cumparat, in noiembrie 2003, de la SC ELCOPET SERV SRL Ploiesti 28 de tone de benzina de extractie neaccizata, fara ca intre cele doua parti sa se fi incheiat vreun contract prin care sa fie introdusa obligativitatea utilizarii ei in scop industrial. Benzina de extractie a fost comercializata catre diverse persoane fizice prin pompele de benzina ale statiei de distributie din comuna doljeana Simnicu. In 2004, controlul a constatat ca nici SC MATTACHE SRL si nici persoanele fizice catre care a fost vinduta benzina nu sint inregistrate in evidenta DGFP Dolj cu certificate de utilizator final pentru a beneficia de achizitionarea de uleiuri minerale scutite de accize. In felul acesta, firma a vindut, in perioada 15 decembrie 2003 – 9 februarie 2004, catre persoane fizice 36 de tone de benzina, sustragindu-se de la plata unei accize in suma de peste 450 de milioane de lei, la care s-au calculat dobinzi si penalitati de aproape 50 de milioane de lei. Pe firul afacerii a intrat si politia doljeana, care va continua cercetarile in acest caz.