4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Scurte stiri

Morminte bugetare

Autoritatile doljene au cerut ieri directiilor de specialitate sa inventarieze toate „mormintele si operele comemorative“ din judet, pentru a caror conservare si intretinere trebuie sa se aloce bani de la bugetele locale. Potrivit subprefectului de Dolj, Virgil Boboc, este vorba de mormintele si monumentele eroilor, pentru care s-a creat la sfirsitul anului 2003 Oficiul National pentru Cultul Eroilor, care functioneaza in subordinea secretariatului general al guvernului (prin Legea nr. 379/2003). „Potrivit acestei legi, autoritatile locale trebuie sa aloce bani de la buget pentru intretinerea si conservarea mormintelor si monumentelor ridicate in cinstea eroilor. Am cerut sa se actualizeze lista acestora. Este una dintre conditiile cerute de UE“, a explicat Boboc.

18,22 milioane de euro nerambursabili pentru proiecte in infrastructura

Autoritatile publice locale mehedintene pot depune cereri de finantare, pina la17 decembrie 2004, prin programul PHARE pentru proiecte de infrastructura de turism, transport regional, reabilitarea zonelor industriale si dezvoltarea infrastructurii de afaceri, la Agentia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Aceasta a lansat Schema pentru Proiecte Mari de Infrastructura Regionala din programul Phare 2004 – 2006 Coeziune Economica si Sociala. Uniunea Europeana acorda, pentru perioada 2004 – 2006, un sprijin financiar nerambursabil destinat derularii acestei componente pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, in valoare de aproximativ 18,22 milioane de euro. Pentru a propune un proiect spre finantare, solicitantii se pot asocia cu alte autoritati publice locale. Valoarea totala eligibila a unui proiect va fi acoperita din trei surse, respectiv contributia PHARE, contributia nationala si contributia proprie a solicitantului (minimum zece la suta din valoarea proiectului). Fiecare proiect poate primi pina la cinci milioane de euro din fondurile nerambursabile, la care se adauga 25 % cofinantarea nationala. Proiectele vor fi evaluate in doua etape: la nivel regional si national.

300 de kilometri de drum vor fi reabilitati anul viitor

15 localitati mehedintene, unde se ajunge anevoios din cauza drumurilor comunale proaste, vor avea posibilitatea sa comunice normal cu centrele urbane prin refacerea DN 6 si DN 56. Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Iancu Holtea, aceste operatiuni vor demara cel mai tirziu saptamina viitoare. Sumele alocate de Consiliul Judetean Mehedinti pentru lucrarile de reconstructie a unor drumuri degradate se ridica la 15 miliarde de lei. Consiliul judetean a hotarit fluidizarea traficului rutier si scurtarea distantei dintre orasele Strehaia, Vinju Mare si Calafat cu 30 de kilometri, prin executarea urgenta a unor lucrari de imbunatatire a infrastructurii. Datorita reabilitarii tronsoanelor rutiere pentru care Consiliul Judetean Mehedinti a deschis finantarea, populatia din localitatile mehedintene va avea acces si la pietele si tirgurile din judetul Dolj. In Mehedinti, vor fi reabilitati anul viitor peste 300 de kilometri de drumuri de interes comunitar.

Un nebun din Branet si-a incendiat casa

Pompierii din Bals au fost solicitati joi seara sa intervina in satul Branet din comuna Birza, judetul Olt, pentru stingerea unui incendiu la o casa. Pompierii au stins incendiul abia dupa ce acesta mistuise acoperisul casei pe 35 mp, obiecte de uz casnic si mobilierul, valoarea totala a pierderilor fiind estimata la 250 de milioane de lei. Cercetarile preliminare au indicat ca incendiul a fost provocat chiar de proprietarul casei, Dumitru Dumitrescu, de 29 de ani, bolnav psihic, care, aflat sub influenta alcoolului, nu a mai tinut cont de eventualele urmari ale gestului sau. Dumitru Dumitrescu a fost internat ulterior in cadrul Sectiei de psihiatrie a Spitalului Judetean Slatina.

Manifestari stiintifice

in Oltenia

Universitatea din Craiova a gazduit, intre 17 si 18 octombrie, a treia editie a lucrarilor Conferintei Nationale cu tema „Dezvoltarea durabila si cooperararea transfrontiera in bazinul inferior al Dunarii“. Lucrarile conferintei patronate de Catedra de Geografie din cadrul Facultatii de Istorie si Geografie au avut loc in Craiova si Tirgu Jiu. Sub patronajul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Craiova, s-au desfasurat lucrarile Congresului National de Reumatologie. Societatea Nationala de Chirurgie, prin UMF Craiova, organizeaza pe 23 septembrie un simpozion al chirurgilor din Oltenia. Simpozionul va avea loc la Tirgu Jiu, iar tema acestuia va fi „Patologia chirurgicala a ulcerului gastroduodenal“. Manifestarea se incadreaza in programul normal al chirurgilor olteni. (D.M.B.)

Primarul Craiovei, invitat in Olanda la reuniunea oraselor europene

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost invitat sa participe, in perioada 18-19 octombrie, la intilnirea oraselor europene, care va avea loc la Noordwijk si Leiden, in Olanda. Conferinta va avea ca tema activitatile urbane curente si viitoarea politica de coeziune in perspectiva integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana. La intilnire vor participa peste 500 de persoane, inclusiv membri ai comisiei europene, parlamentului european, comitetelor social si economic ale regiunilor europene, precum si profesionisti in domeniul regenerarii urbane.

Elevii din Devesel vor primi un mijloc de transport

Anul scolar a inceput si pentru copiii din comuna Devesel. Daca in prezent, cei 59 de copii din satele Bistret, Batoti si Scapau sint nevoiti sa parcurga zilnic aproape zece kilometri pina la Scoala din comuna Devesel, pe jos sau cu autobuzele particulare, de la 1 octombrie situatia se va schimba. Autoritatile locale promit ca micutii vor avea in curind un mijloc de transport, asa cum au mai toate unitatile din judet. „Toata documentatia e facuta, a ajuns la minister, e aprobata. Nu am avut pina acum mijloc de transport, pentru ca nu a avut cine sa ceara. Si, copilul daca nu plinge, nimeni nu il baga in seama. Acum, copiii vin cu autobuzul particular si banutul ala pe care il au si ei il dau la autobuz, in loc sa-si ia o piine sau un pantof“, a spus Mogonea Dumitru, primarul comunei Devesel. Atit dascalii, cit si autoritatile locale spera ca masina de transport pentru elevi sa ajunga in comuna lor, pina la 1 octombrie anul curent.

Tirg de joburi pentru absolventi

Cel putin 220 de locuri de munca vacante vor fi oferite, peste o saptamina, la Bursa Locurilor de Munca in judetul Olt. Nicoleta Stancu, purtatoarea de cuvint a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt, a spus ca, din cei 124 de angajatori contactati, numai 36 si-au anuntat participarea. Oferta de munca disponibila este compusa din 220 de posturi, 27 dintre acestea adresindu-se licentiantilor – ingineri, arhitecti, economisti. Restul locurilor de munca sint pentru absolventii de studii medii: brutari, patiseri, strungari etc. Pina in prezent, AJOFM Olt a incheiat 159 de conventii pentru incadrarea a 212 absolventi, dintre care 63 erau cu studii liceale si 99 de absolventi de liceu sau scoli postliceale. Bursa pentru absolventi este a sasea actiune de acest gen organizata anul acesta.

Sala de sport de 16 miliarde la Izbiceni

In comuna olteana Izbiceni urmeaza sa demareze, in maximum o luna, lucrarile la o sala de sport moderna. Primarul Mircea Velicu a spus ca valoarea lucrarilor a fost estimata la aproximativ 16 miliarde de lei. Sala de sport va fi construita in afara mediatizatului program guvernamental „400 de scoli pentru Romania“, presedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, declarind ca alte patru-cinci sali moderne de sport urmeaza sa fie construite in judet. Deocamdata, in afara de cea de la Izbiceni, se va mai construi o sala si la Caracal. O tribuna pentru spectatori cu aproape 1.000 de locuri va fi amenajata pentru amatorii echipei locale Oltul Izbiceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS