19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStarile conflictuale, principala cauza a infractiunilor grave

Starile conflictuale, principala cauza a infractiunilor grave

In primele opt luni ale acestui an au fost comise in judetul Dolj 16 infractiuni grave, avind ca principala cauza starile conflictuale existente intre autori si victime. Dintre aceste fapte grave, opt au fost omoruri, doua au fost tentative de omor, alte doua lovituri cauzatoare de moarte, iar patru au fost vatamari corporale grave. Conform statisticilor intocmite de lucratorii Serviciului de Investigatii Criminale, trei dintre cele 16 infractiuni au fost savirsite intre soti, alte trei intre concubini, doua intre parinti si copii, iar restul intre rude sau vecini.

Principala cauza a infractiunilor grave: violenta in familie

Dupa cum a mentionat comisarul-sef Gheorghe Cojocariu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, principala stare conflictuala in urma careia se produc cele mai grave infractiuni o constituie violenta in familie, generata de saracie, incultura, dar mai ales de consumul de alcool. Asa s-a intimplat si in cazul lui Stefan Rosu, de 78 de ani, din Urzicuta, care, pe fondul consumului de alcool, a avut un conflict cu sotia lui, Gheorghita. Dupa o cearta apriga, femeia a pus mina pe un ciomag si l-a lovit pe sotul ei pina a decedat. Tot in urma unor certuri casnice, Micu Neagra, de 32 de ani, din comuna Ghindeni, a ucis-o pe concubina lui, Aniela Vasile, de 33 de ani, cu mai multe lovituri de topor. Dupa citeva zile, cind corpul femeii intrase deja in putrefactie, s-a dus la politie sa sesizeze ca a gasit cadavrul concubinei moarte si ca nu stie ce s-a intimplat. La Calopar, o cearta intre tata si fiu s-a terminat cu o alta crima. Pe 1 septembrie, dimineata devreme, Chirita Selaru l-a lovit de mai multe ori pe tatal lui, Nicolae Selaru, de 86 de ani, cu toporul in cap, apoi i-a taiat gitul cu un cutit, pentru ca batrinul vrusese sa-l alunge de acasa.

Gelozia, bat-o vina!

A doua cauza generatoare de stari conflictuale o reprezinta relatiile de vecinatate. Certuri intre vecini sau consateni, avind de cele mai multe ori motive minore, pot degenera, cum a fost cazul unui localnic din comuna doljeana Ghercesti care s-a luat la bataie cu un vecin, pe motiv ca pomul din ograda celui din urma ii zgiria primului tabla de pe casa, atunci cind batea vintul.

Un alt motiv care sta la baza starilor conflictuale o reprezinta conflictele interetnice, intre romi si romani, care au de multe ori la baza obiceiul unora din etnia roma de a-si face singuri dreptate, fara sa apeleze la autoritatile abilitate.

O pondere mare intre elementele care genereaza starile conflictuale o reprezinta gelozia, care da nastere, de multe ori, la razbunari crunte. Asa s-a intimplat in cazul lui Florin Gheorghe, de 24 de ani, din Tuglui, care a ucis-o pe sotia lui, Marinela Niculina Gheorghe, de 19 ani, pentru ca o banuia de infidelitate. Dupa mai multe certuri si mai multe incercari de despartire, barbatul si-a omorit consoarta cu mai multe lovituri de cutit, apoi s-a dus si s-a predat la politie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS