Trei focare de pesta porcina in Dolj
In judetul Dolj au fost semnalate trei focare active de pesta porcina, respectiv la Unirea, Ciupercenii Noi si Cerat. Animalele bolnave au fost sacrificate, iar apoi au fost ingropate, pentru reducerea riscului raspindirii bolii. Totodata, ca masura de prevenire, in zona localitatilor doljene afectate a fost dispusa interzicerea comercializarii animalelor pina la stingerea completa a focarului, dar nici unul dintre tirgurile de animale din judet nu a fost inchis.
„Pina la 1 ianuarie 2006, Romania trebuie sa raporteze forurilor europene ca porcii nu mai sint supusi vaccinarii antipesta, aceasta fiind una dintre conditiile pentru libera circulatie a marfurilor. In prezent, vaccinarea antipesta se mai face doar in fermele autorizate, drept care sfatuim locuitorii judetului sa achizitioneze animalele din astfel de unitati. Au fost sase localitati din Dolj, afectate de pesta porcina, dar in trei dintre ele am reusit sa stingem focarele“, a declarat Constantin Retea, medic la Directia Sanitar-Veterinara Dolj.
Investitie de trei miliarde la Cezieni – Olt
O cladire veche de la inceputul secolului, din comuna Cezieni, va fi renovata cu fonduri acordate de Ministerul Integrarii Europene si de Consiliul Judetean Olt. Facind parte dintr-un proiect intitulat „Investitii in servicii sociale“, cladirea, veche de peste 80 de ani, adaposteste mai multe sali de activitati destinate persoanelor cu handicap si virstnicilor. Valoarea investitiei se ridica la trei miliarde lei si va fi suportata in proportie de 90% de Ministerul Integrarii Europene si 10% de consiliul judetean. In afara de renovarea cladirii, in aceasta suma au fost incluse si montarea unei centrale termice cu combustibil solid si alimentarea cu apa potabila din sursa proprie. Potrivit declaratiilor primarului comunei Cezieni, Danut Gusatu, cladirea, ridicata prin 1920, a necesitat pina acum investitii enorme. Deocamdata, lucrarea a fost efectuata in proportie de 50%,in prezent avind loc lucrari de tencuire a imobilului. Autoritatile spera ca, pina la sfirsitul anului, lucrarile sa fie finalizate integral.
A inceput campania de impadurire gratuita
Programul National de Impadurire a inceput in forta in judetul Vilcea. De la Ministerul Agriculturii s-au primit peste 600.000 de puieti de molid, brad, stejar si salcim, care vor fi dati gratuit proprietarilor de terenuri neproductive, degradate, terenuri care prezinta riscul unor alunecari de teren. De saptamina trecuta, Directia Agricola a inceput impreuna cu Inspectia Silvica o actiune de identificare a terenurilor care necesita impaduriri. Primele primarii care au primit deja puieti sint Prundeni, Lungesti si Sutesti. „Proiectul National de Impadurire nu are nimic de-a face cu alegerile din toamna. Faptul ca datele au coincis reprezinta o simpla intimplare. Nu inteleg de ce se incearca politizarea acestei actiuni. S-a facut acum pentru ca acum s-a putut“, a declarat Dumitru Lovin, directorul Directiei Agricole Vilcea.