Numarul solicitarilor pentru proteze s-a dublat
Numarul solicitarilor pentru proteze s-a dublat in primele trei trimestre ale acestui an fata de aceeasi perioda a anului trecut. Potrivit ultimului raport al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, 1.930 de persoane au solicitat si primit proteze, fata de anul trecut, cind numarul acestora a fost de 1.076. „Aceste cresteri ne ingrijoreaza, sub aspectul starii de sanatate a populatiei din judet, si de aceea ne-am propus sa realizam cu personalul medical din structura proprie, dar si cu participarea Directiei de Sanatate Publica Dolj si Colegiului Medicilor Dolj, un studiu detaliat privind reflectarea reala a acestor costuri in calitatea serviciilor decontate“, a mentionat Cristina Moraru, presedinte – director general al CAS Dolj.
Conferinte ASCOR la Universitatea din Craiova
Asociatia Studentilor Crestin-Ortodocsi din Romania organizeaza o serie de conferinte cu tema „Omului Mileniului III si Dumnezeu“. Tinerii de la ASCOR vor discuta pe marginea urmatoarelor subiecte: „Cunoasterea de sine, conditie sine qua non in relatia cu sinele“, „Comunicare si comunicatie in relatiile omului de astazi“ si „Eroi si crize“. Conferintele se vor desfasura incepind de luni, 1 noiembrie, trei zile consecutiv, la ora 18.00, in Sala Albastra a Universitatii din Craiova. Tinerii studenti membri ai ASCOR Craiova isi desfasoara activitatea sub obladuirea Mitropoliei Olteniei.
Inmatriculari la prefectura si permise auto de la primarie
In viitorul apropiat, activitatea de inmatriculare a autovehiculelor va fi preluata de prefectura, iar cea de eliberare a permiselor auto de primarie. In acest scop, toti angajatii care se ocupa de inmatricularea autovehiculelor si de eliberarea permiselor de conducere vor trece din subordinea Ministerului de Interne la Administratie. Inclusiv examenele de obtinere a permiselor auto vor fi organizate de primarie, iar permisele vor fi eliberate de aceeasi institutie. Transferul inmatricularilor si eliberarii de permise auto catre prefectura si primarie nu va schimba destinatia banilor pe care proprietarii masinilor trebuie sa ii plateasca pentru acestea, ele constituind in continuare venituri la bugetul de stat. In prezent, pentru inmatricularea unei masini se platesc urmatoarele taxe: taxa certificat de inmatriculare-290.000 de lei, taxa de inmatriculare-456.000 de lei, taxa pentru autorizatie provizorie (o luna) – placute cu numere provizorii-320.000 de lei, taxa pentru autorizatie provizorie (CEC)-65.000 de lei. Taxele pentru placutele de inmatriculare sint urmatoarele: pentru numere preferentiale-490.000 de lei, iar pentru numere normale-240.000 de lei. Taxa de atribuire de numere este de 125.000 de lei.
In Mehedinti vor putea fi impuscati peste 1.600 de iepuri
1.620 de iepuri sint programati sa fie impuscati pe parcelele de vinatoare din judetul Mehedinti. Si asta pentru ca, incepind cu 1 noiembrie, se deschide oficial sezonul de vinatoare la iepuri. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mehedinti, cei 1.540 de vinatori din judet au dreptul sa impuste, incepind de pe 6 noiembrie, cind va avea loc prima partida de vinatoare, 1.620 de iepuri. Pentru aceasta categorie de vinat nu se va plati nici o taxa, vinatorii mehedinteni primind exemplarele vinate cu titlu gratuit. Mehedintiul reprezinta insa un punct de atractie si pentru vinatorii straini, care, pentru o anumita taxa, pot participa la partidele organizate in judet. Asociatia Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Maramures a precizat ca, din 20 octombrie, se deschide vinatul la fazani si iepuri. „In ultimele doua luni am avut in Mehedinti sase grupuri de vinatori straini, care putem spune ca sint atrasi, in special, de calitatea vinatului. Acestia si-au manifestat dorinta de a vina pasari de pasaj, categorie in care intra ratele si lisitele. Taxele platite de dinsii sint confidentiale“, a spus Nicolae Popa, directorul AJVPS Mehedinti.