10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaguba de peste noua miliarde de lei la OLTCHIM Rimnicu Vilcea

Paguba de peste noua miliarde de lei la OLTCHIM Rimnicu Vilcea

Nicolae Misirliu, de 46 de ani, din comuna Canesti, judetul Buzau, in calitate de administrator, a prejudiciat SC OLTCHIM Rimnicu Vilcea cu peste 9,3 miliarde de lei. Barbatul a achizitionat de la societatea vilceana ingrasaminte chimice in valoare de peste 12 miliarde de lei, pe care le-a vindut la negru. Fiind gasit vinovat pentru diferite infractiuni economice, Nicolae Misirliu are de ispasit 13 ani de inchisoare.

Cercetarile penale au inceput in acest caz in martie anul trecut, la cererea OLTCHIM Rimnicu Vilcea. SC Ina Company Agrozootehnica SRL Bucuresti, reprezentata de Nicolae Misirliu, in calitate de director general, a incheiat cu OLTCHIM un contract de vinzare-cumparare cu plata in produse pe 23 aprilie 1999. In luna octombrie a aceluiasi an, firma bucuresteana trebuia sa livreze societatii vilcene peste 740 de tone de floarea-soarelui si aproape 4.000 de tone de porumb, produse care valorau la vremea respectiva 426.030 de dolari.

Cercetarile au scos la iveala faptul ca societatea Ina Company Agrozootehnica SRL a fost infiintata la inceputul anului 1998, iar in luna decembrie a aceluiasi an si-a schimbat denumirea in Agro-Sistems Company SRL. Ca administrator si asociat al societatii nu mai figura de aceasta data Nicolae Misirliu, ci sotia sa, Liliana, si Gheorghe Badescu. Abia pe 9 iulie 1999 societatea a revenit la vechea denumire. In momentul incheierii contractului cu societatea OLTCHIM, Nicolae Misirliu, care nu mai avea nici o calitate in societate, a folosit vechea denumire pe toate actele incheiate. Misirliu a fost cooptat ca asociat unic al societatii abia in luna august 1999.

OLTCHIM a crezut in actele prezentate

Pentru a cistiga increderea conducerii combinatului chimic OLTCHIM Rimnicu Vilcea, Nicolae Misirliu a prezentat citeva documente prin care demonstra ca avea inchiriate terenuri agricole. El a prezentat un contract de asociere in participatiune din 24 aprilie 1999, incheiat intre SC Ina Import-Export SRL Ovidiu, judetul Constanta, societate pe care Misirliu o infiintase in anul 1995 si al carui asociat unic era SC Agromax SA Maxineni, judetul Braila. Conform acestui contract, societatea braileana punea la dispozitie pe o perioada de 25 de ani suprafata totala de 4.000 de hectare de teren agricol societatii administrate de Misirliu, negociind drept cota de beneficii cantitatea de 500 de kilograme de griu la hectar, cu echivalentul in bani.

In iunie 1998, intre cele doua societati a fost incheiat un act aditional la primul contract, prin care SC Agromax SA Maxineni inchiria pe durata contractului anexele si utilitatile existente (birouri, cantina, depozite, anexe si dormitoare), contra unei chirii lunare. Ceea ce a omis Nicolae Misirliu sa le spuna partenerilor de afaceri cind a prezentat contractul a fost faptul ca pe 8 iunie 1998 intre SC Ina Import-Export SRL Ovidiu si SC Ina Company Agrozootehnica SRL Bucuresti fusese incheiat un contract de cesiune, prin care cea de-a doua societate a preluat prin cesiune primul contract. Acest aspect nu a fost insa adus la cunostinta creditorilor si nici a celorlalte persoane interesate.

32.000 de litri de pesticide au fost ridicati de la OLTCHIM

Dupa incheierea contractului, Misirliu a trimis un delegat din partea societatii, pe Marian Stoican, care nu avea, de fapt, nici un statut in firma respectiva sa ridice cantitatea de aproximativ 32.000 de litri de pesticide (substante fitosanitare) in perioada 28 aprilie-3 iunie 1999. Pentru a le transporta, au fost folosite mai multe autovehicule inchiriate de la autobaza 2 Giulesti din Bucuresti. Atunci cind a fost audiat, Marian Stoican a declarat ca se deplasase la Rimnicu Vilcea la indicatia lui Misirliu, avind la el o delegatie si o comanda din partea firmei Ina Company Agrozootehnica SRL, data de Misirliu. Stoica a ridicat de doua ori pesticide de la Oltchim si le-a transportat in comuna Maxineni, judetul Braila, unde Nicolae Misirliu inchiriase terenuri agricole. Pesticidele au fost predate de Stoican pe baza de proces-verbal lui Nicolae Misirliu, sotiei acestuia si magazinerului societatii. Marian Stoican a mai declarat ca stabilise cu Misirliu sa se angajeze la firma lui pe baza de contract de munca, dar nu mai reusise sa faca acest lucru. Intre timp, facuse pe soferul lui Misirliu, fara a avea insa habar de afacerile acestuia si nu a mai fost delegat de firma pentru a ridica si alte produse in afara de cele de la Oltchim.

Misirliu putea ridica ingrasaminte chimice si de la combinatul de la Turnu Magurele

In baza contractului incheiat cu OLTCHIM, completat cu un contract de distributie incheiat cu SC Turnu SA din Turnu Magurele (combinatul chimic din localitate), Nicolae Misirliu putea ridica ingrasaminte chimice si de la Turnu Magurele. Politistii au verificat astfel si la societatea Turnu, de unde, in baza contractului cu OLTCHIM SA, Misirliu urma sa ridice aproximativ 1.300 de tone de ingrasaminte chimice. S-a stabilit astfel ca, in perioada aprilie-august 1999, in afara marfii ridicate de la Rimnicu Vilcea, nici SC Ina Company Agrozootehnica SRL Bucuresti si nici SC Agro-Sistems SRL nu avusesera nici un fel de relatii comerciale separate cu SC Turnu SA. Mai multe persoane din conducerea firmei de la Turnu Magurele au declarat ca Misirliu nu luase legatura cu reprezentantii combinatului din Turnu Magurele pentru a ridica bunuri. Pentru a ridica ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele, delegatul societatii din Bucuresti ar fi trebuit sa ia mai intii legatura cu Adrian Voicu, reprezentantul permanent al SC Oltchim SA la SC Turnu SA. Adrian Voicu si-a amintit ca Nicolae Misirliu il contactase o singura data, recomandindu-se ca fiind reprezentantul SC Ina Company Agrozootehnica SRL Bucuresti. In mod normal, in cazul in care s-ar fi prezentat cineva la combinatul de la Turnu Magurele, pentru a ridica pesticide in baza contractului cu OLTCHIM, Adrian Voicu trebuia sa verifice daca delegatiile si comenzile aveau stampila si semnatura administratorului firmei si le aviza, inscriind cantitatea care urma sa fie livrata.

Societati din cinci judete au ridicat marfa in numele Ina Company

Politistii vilceni au mai stabilit in urma verificarilor faptul ca Misirliu stampilase si semnase in numele SC Ina Company Agrozootehnica SRL Bucuresti delegatii prin care reprezentantii mai multor societati din judetele Tulcea, Galati, Suceava, Vrancea si Buzau s-au prezentat la SC Turnu SA Turnu Magurele, de unde au ridicat marfa in contul SC Oltchim SA Rimnicu Vilcea pentru SC Ina Company Agrozootehnica SRL Bucuresti. Este vorba despre societati printre care SC Agromec SA Chiraftei – Galati, SC Agromec SA Sendreni – Galati, SC Agropest SA Tirgu Bujor- Galati, SC Agrocom Holding Focsani, IAS Baia Tulcea, SC Noul Val Macin, SC San Trans SRL Buzau, SC Agrotip SRL Todiresti – Suceava.

Avizele de insotire a marfii fusesera intocmite pe numele SC Oltchim SA Rimnicu Vilcea, dar in acestea se mentiona „pentru Ina Company Bucuresti si pentru societatea care isi trimitea delegatul sa le ridice ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele.

Politistii au stabilit ca societatile respective, cu exceptia SC Agrotip SRL Todiresti – Suceava, au efectuat lucrari agricole pentru societatea Ina Company in anii 1998 si 1999, iar pentru inchirierea tractoarelor, a combustibilului folosit si pentru munca depusa, Misirliu le promisese ca le va da bani si ingrasaminte chimice. Este posibil ca acesta sa fi fost si principalul motiv pentru care Misirliu incheiase contractul cu SC Oltchim SA, avind in mod cert intentia de a pagubi combinatul din Vilcea, in schimbul achitarii datoriilor catre ceilalti creditori, care avea firmele in judetele apropiate de cel unde se afla Misirliu.

Pesticidele de la OLTCHIM, vindute la negru

In urma cercetarilor, s-a mai stabilit si faptul ca, atunci cind mijloacele de transport reveneau de la SC Turnu SA, unele dintre acestea lasasera o parte din marfa si la ferma lui Misirliu, in comuna Maxineni. De asemenea, directorul SC Agromax SA Maxineni, Liviu Fratila, a declarat ca a vindut la vremea respectiva ingrasaminte chimice si pesticide fara documente la diferite persoane fizice si juridice din zona. In acest fel a fost stabilit faptul ca Misirliu nu avut niciodata intentia de a plati marfa ridicata de la Vilcea. De asemenea, el nu a folosit ingrasamintele si pesticidele pentru tratarea culturilor de porumb si floarea-soarelui, ci pentru a fi vindute fara documente legale.

Contract de gaj fara acoperire cu produse de peste 650.000 de dolari

Drept garantie a executarii obligatiilor contractuale, societatea din Bucuresti a incheiat un contract de gaj fara deposedare, inscris in registrul de transcriptiuni al Judecatoriei Sectorului IV Bucuresti. Prin acest contract, firma Ina Company Agrozootehnica a constituit in favoarea SC OLTCHIM SA Rimnicu Vilcea un gaj fara deposedare asupra unor produse agricole, respectiv 5.985 de tone de floarea-soarelui si 1.050 de tone de floarea-soarelui, in valoare de 657.300 de dolari. In contract se mai mentiona faptul ca produsele agricole gajate erau proprietatea SC Ina Company Agrozootehnica SRL Bucuresti si erau libere de alte sarcini.

In general, contractele de consignatie si cele de gaj fara deposedare se incheie cu o unitate care detine teren agricol, pentru recolta care urmeaza sa fie produsa si asupra careia trebuie folosite produsele chimice livrate de OLTCHIM. Desi cantitatea de produse agricole mentionata in contractul intre firma bucuresteana si combinat nu era o cantitate deja existenta, ci o posibila viitoare recolta, aceasta urma sa fie receptionata de SC Oltchim SA pe baza Comcereal sau Cerealcom.

La un moment dat, conducerea OLTCHIM l-a trimis pe Florin Berbecaru, reprezentantul societatii, sa verifice modul in care au fost folosite ingrasamintele chimice. Reprezentantul OLTCHIM a constatat ca mai mult de jumatate din cantitatea de ingrasaminte ridicate nu mai erau la societate si nici nu au fost folosite pentru tratarea culturilor si ca de fapt Misirliu nici macar nu a aratat toata suprafata de teren care ii revenea, ci aproximativ jumatate din aceasta. In iunie 1999, OLTCHIM a mai recuperat aproximat 16.000 litri de substante fitosanitare, adica mai putin de jumatate din cantitatea livrata.

O parte dintre ingrasaminte au fost livrate in contul unor datorii

Politistii au descoperit si citeva firme care au preluat ingrasaminte de la Misirliu. Octavian Grosu, din Galati, administrator al SC Groimpex SRL Galati, a primit ingrasaminte chimice in contul unei datorii pe care Misirliu o avea la fratele sau, Eugen Grosu, care ii vinduse utilaje agricole, un autoturism de teren si combustibil pentru utilaje. In schimbul ingrasamintelor, Grosu nu ii platise lui Misirliu. Octavian Grosu s-a deplasat in comuna Maxineni, unde i-a fost inminata o delegatie pentru SC Ina Company Agrozootehnica SRL Bucuresti, prin care era abilitat sa ridice ingrasaminte de la Turnu Magurele. Acesta luase deja legatura cu administratorul unei firme din Suceava, Ilie Tipa, caruia stabilise sa ii vinda ingrasamintele respective. In acest sens, in cursul lunii mai 1999, prin intermediul CFR Marfa, mai fusesera expediate 700 de tone de ingrasaminte chimice in mai multe statii CFR din Suceava.

Condamnat la 13 ani de inchisoare

Intre anii 1998 si 2000, Nicolae Misirliu fusese cercetat de politistii din Braila pentru acelasi gen de infractiuni. Ei au stabilit ca, in toamna anului 1999, Nicolae Misirliu a vindut produsele agricole unor societati din judetele Galati si Braila, iar banii si i-a insusit. De fapt, si in cazurile respective procedase in acelasi fel ca si la Vilcea. El achizitiona diferite produse chimice sub pretextul folosirii acestora pentru obtinerea de recolte agricole, dar, de fapt, sub masca unor lucrari agricole superficiale (culturi insamintate destul de tirziu si neingrijite), Misirliu reusea sa comercializeze mari parti din marfa. Atunci cind totusi, in ciuda „eforturilor“ sale, exista o recolta, el o vindea altor societati decit cele creditoare, folosind in scop personal banii obtinuti.

Potrivit cazierului judiciar, Misirliu, inca din anul 1991, a fost condamnat de mai multe ori pentru comiterea unor infractiuni de natura economica, in special pentru inselaciuni. In prezent, el este inchis in Penitenciarul Jilava, unde executa 13 ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS