16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de craioveni il vor primi pe Mos Craciun fara caldura

Sute de craioveni il vor primi pe Mos Craciun fara caldura

Restantele la furnizarea gazelor naturale nu au fost uitate de reprezentantii SC DISTRIGAZ SUD nici in apropierea Sarbatorilor. Incepind de miine, cei care au uitat sa plateasca facturile vor fi debransati. Pentru a-i atentiona, angajatii institutiei le-au trimis deja somatii in care se precizeaza suma pe care trebuie sa o achite, dar si data-limita pina la care o pot face. Desi a trecut mai bine de o saptamina de la atentionarea oficiala, abonatii nu s-au inghesuit sa isi onoreze datoriile. In aceasta situatie, SC DISTRIGAZ SUD are de recuperat zeci de miliarde de lei. Ca de obicei, cele mai mari restante le au agentii economici. La nivelul judetelor Dolj si Olt, este inregistrat pentru aceasta categorie de consumatori un debit de aproximativ 16 miliarde de lei.

„In prezent, aproape 284 de societati au datorii la noi. 34 de asociatii de locatari au restante in valoare de 663 de milioane de lei. 1.334 de particulari care nu au platit la timp ceea ce au consumat ne datoreaza 603 milioane de lei“, a precizat Constantin Anoiu, reprezentantul SC DISTRIGAZ SUD.

Printre cei care nu au achitat la timp se numara si Spitalul de Urgenta cu 990 de milioane de lei, fiind urmat de MAT cu 758 de milioane de lei, DOMARCONS- 400 de milioane de lei, ELPRECO – 300 de milioane de lei, TERMOFICAREA – 297 de milioane de lei sau EXTENSIV – 137 de milioane de lei.

Plata garantiei reprezinta o problema

In speranta ca ii vor „speria“, reprezentantii SC DISTRIGAZ SUD trimit consumatorilor uituci, alaturi de somatii, si un extras din Monitorul Oficial nr. 693/2.08.2004, care face referire la HG nr. 1043/2004. Craiovenii sint atentionati ca, in cazul in care se va ajunge la debransare, vor fi nevoiti sa mai scoata din buzunare inca o suma de bani care reprezinta o garantie pentru SC DISTRIGAZ SUD. Conform legii, consumatorii casnici vor plati echivalentul a 300 de metri cubi de gaze naturale, in timp ce noncasnicii – consumul mediu pentru 30 de zile, calculat pe ultimele 12 luni. Desi institutia a mediatizat, timp de trei luni, aceste noi prevederi, cei mai multi craioveni ramin surprinsi de valoarea pe care sint obligati sa o achite pentru a avea din nou gaze. De asemenea, acestia sint informati ca sumele luate drept garantie vor fi pastrate in conturi bancare distincte. Persoanele rau-platnice se pot bucura, pentru ca, in cazul in care timp de doi ani consecutivi nu le-a mai fost sistata furnizarea pentru neplata, banii le vor fi restituiti. Alt mod prin care acestia isi pot recupera sumele este rezilierea contractului incheiat cu SC DISTRIGAZ SUD.

„Nu am fost acasa si m-au deconectat de la retea. E adevarat ca nu am platit de citeva luni, dar o faceam cit mai curind. Nu era nevoie sa ma lase fara caldura in plina iarna. De abia am strins doua milioane ca sa platesc cit aveam. Acum mi-au zis ca, de fapt, trebuie sa mai vin cu un milion de lei. In situatia asta am de ales, ori nu le mai pun copiilor nimic pe masa de Sarbatori, ori ramin fara caldura, dar le cumpar celor mici cadouri“, a spus indignat un craiovean debransat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS