Aproximativ 200 de femei din Dolj, aflate in functii de conducere la mai multe societati comerciale, vor beneficia de cursuri de instruire si consultanta in domeniul resurselor umane in perioada martie-noiembrie 2005. Anuntul a fost facut ieri de reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Oltenia, in cadrul unei conferinte de presa. Proiectul comunitar „Formare in Administrarea Afacerilor“, in valoare de 65.000 de euro, este finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2002 Coeziune Economica si Sociala – Componenta Dezvoltarea Resurselor Umane, in proportie de aproximativ 80%, si de Camera de Comert si Industrie Oltenia, care finanteaza aproximativ 20% din valoarea proiectului. Scopul desfasurarii cursurilor este acela de a forma o cultura antreprenoriala in Craiova, Isalnita si Filiasi in rindul oamenilor de afaceri, majoritatea femei. Conform spuselor reprezentantilor CCI Oltenia, proiectul a fost conceput in aprilie 2004, dupa analizarea mediului de afaceri din judet. „La cursurile de instruire pot participa femei aflate in functii de conducere de la SRL-uri, SA-uri sau regii. Cursurile vor fi sustinute de profesori ai Facultatii de Stiinte Economice si Sociale si ai Scolii de Afaceri-filiala Dolj“, a declarat Silvia Pavel, sefa Serviciului presa-editura la CCI Oltenia.
Femeile manager au nevoie de instruire
Participantii la cursuri vor invata, printre altele, notiuni de management al afacerii si al marketingului si vinzarii, precum si din domenii referitoare la resurse umane, mediu, inovatie si calitate. O noutate este includerea in programa a seminariilor despre semnatura electronica, o posibilitate de imbunatatire a schimbului de informatii si de semnare a documentelor in sistem electronic. „Ne-am gindit la femei, pentru ca este un segment mai putin favorizat. In rindul managerilor, mai putin de 20% sint femei. Doar in esantionul doi de conducere procentul creste catre 50%“, a precizat Silvia Pavel. Organizatorii au explicat si de ce, pe linga Craiova, in proiect au fost incluse alte doua localitati. „La Isalnita si Filiasi sint manageri noi, care au nevoie de pregatire, iar bugetul nu permite mai mult. Voiam ceva calitativ, nu cantitativ“, a mai spus Pavel.
Certificarea ISO este vitala pentru supravietuirea pe piata
Cursurile organizate de CCI Oltenia vizeaza pe termen mediu adaptarea managerilor din Dolj la cerintele Uniunii Europene, o data cu aderarea la organismul european. „Vizam reducerea impactului dupa aderare. Trebuie schimbate anumite lucruri in comportamentul managerilor nostri. Afacerile trebuie gindite in mod occidental, deoarece din 2007 concurenta va creste mai mult decit credem noi“, a declarat Victor Raducanoiu, director al Directiei a doua din cadrul CCI Oltenia. Conform spuselor sale, managerii doljeni trebuie sa se straduiasca mai mult, luind in calcul si pozitia geografica defavorabila a Doljului in raport cu celelalte zone din tara. „Noi sintem departe de granita de vest si sintem dezavantajati comparativ cu Ardealul si Banatul. Acest lucru nu-l putem suplini decit prin invatatura“, a mai spus Raducanoiu. Dincolo de mentalitatea locala a managerilor din Dolj, alta problema cu care se vor confrunta acestia pe piata unica europeana este certificarea ISO. Pentru a nu fi scosi de pe piata de produsele din UE, managerii doljeni trebuie sa obtina certificarea ISO, prin care se recunoaste ca produsele respecta parametrii calitativi impusi de Uniunea Europeana. „Avem nevoie de certificarea ISO, dar obtinerea ei dureaza mult“, a concluzionat Raducanoiu.