Una dintre firme a contestat licitatia, insa oficialii CJ au respins-o fara sa astepte punctul de vedere cerut Ministerului Transporturilor si Ministerului Finantelor
Administratia doljeana a trecut peste avizul a doua ministere in solutionarea unei contestatii la licitatia organizata recent pentru construirea unui pod suspendat peste Jiu, intre localitatile Bilta si Filiasi. In urma licitatiei, cistigatoare a fost desemnata societatea TCIF SA, cu o valoare a contractului de 22,7 miliarde de lei, fara TVA. Una dintre firmele descalificate inca de la inceput pe motiv ca nu ar fi indeplinit conditiile de calitate cerute, Societatea de Constructii Cai Ferate (SCCF) Craiova, a contestat licitatia, sustinind ca avea o oferta financiara cu circa 300 de milioane de lei mai ieftina.
„Nu ma poate trage la raspundere nici Dumnezeu!“
Potrivit celor declarate de Valentin Chiata, directorul tehnic al Consiliului Judetean (CJ) Dolj, trei au fost criteriile pe baza carora s-a organizat licitatia: valoarea financiara ceruta de firme (cotata cu 80 de puncte), durata de executie a lucrarii (10 puncte) si sistemul calitatii (10 puncte). Firma contestatara, Societatea de Constructii Cai Ferate (SCCF), a fost exclusa inca de la inceput de la licitatie, pe motiv ca nu indeplinea conditiile de calitate cerute. Patru din cei sapte membri ai comisiei de licitatie au descalificat SCCF pe acest criteriu, printre acestia numarindu-se si Valentin Chiata. „Pentru evaluarea tehnica nu ma poate trage la raspundere nici Dumnezeu, pentru ca sint specialist in domeniu“, a declarat Chiata.
In consecinta, in finala s-au calificat SC TCIF SA si SCT Bucuresti – care cerea pe executia podului 26,1 miliarde de lei si oferea o durata de executie a lucrarii de 12 luni. Cistigatoare a fost declarata TCIF SA, pentru ca a avut o oferta financiara mai ieftina – 22,8 miliarde de lei, fara TVA. In comparatie cu oferta SCCF (22,5 miliarde), oferta TCIF este insa mai scumpa cu circa 300 de milioane de lei. Conducerea CJ afirma ca daca SCCF nu ar fi fost descalificata din start, oricum ar fi pierdut la puncte in fata TCIF, deoarece daca ar fi cistigat puncte in plus datorita ofertei financiare mai ieftine, ar fi fost depunctata in schimb din cauza conditiilor de calitate mai slabe.
Se poate ajunge la proces
In perioada legala, firma SCCF a depus contestatie la licitatie, sustinind ca are oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar, iar oficialii CJ Dolj au cerut un punct de vedere din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP) si Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Atit seful Directiei tehnice a CJ, Valentin Chiata, cit si vicepresedintele CJ Dolj, Victor Odolbasa, au declarat ca nu stiu sa fi venit un raspuns din partea celor doua ministere, catre care au trimis solicitari, dar ca totusi au incheiat contractul de executie cu societatea TCIF. Practic, CJ a trecut peste avizul a doua ministere in solutionarea contestatiei SCCF, motivind ca raspunsul acestora ar fi intirziat. Totusi, ei nu au explicat de ce era urgenta incheiarea contractului cu TCIF, din moment ce, asa cum au recunoscut, societatea nu se poate apuca de treaba din cauza frigului. Daca MFP si MTCT nu le da dreptate celor de la CJ, se poate ajunge la un proces in justitie. Si nu ar fi pentru prima data cind administratia judeteana este nevoita sa suspende contracte de achizitii.