Gazeta de Sud a publicat un articol despre un barbat care a ajuns sa locuiasca la Spitalul de Urgenta Craiova, dupa ce familia l-a abandonat pe motiv ca ar avea probleme psihice. Cadrele medicale au apelat la ajutorul autoritatilor, pentru ca barbatului sa-i fie gasit un camin macar pe perioada iernii. Au trecut de atunci mai mult de doua luni si nu s-a rezolvat nimic. Autoritatea Tutelara si Serviciul Social, ambele din cadrul Primariei Craiova, sint platite din bani publici tocmai pentru a se ocupa de saraci. Reprezentantii acestor servicii dau insa din umeri cind sint intrebati in ce masura ii pot ajuta pe acesti oameni.
Florin Croitoreasa, de 37 de ani, a ramas pe drumuri, dupa ce a fost victima unui accident rutier. Pe 14 octombrie a fost adunat de pe strada cu multiple fracturi suferite, dupa ce a fost lovit de un autoturism, si internat in Clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenta Craiova. Dupa patru zile, cadrele medicale au decis externarea lui. Numai ca, neavind acte de identitate si parind si cam saracut cu duhul, cadrele medicale nu s-au indurat sa-i dea drumul pe strada si l-au cazat temporar in Urgenta spitalului, in speranta ca se va gasi o solutie pentru a fi adapostit macar pe perioada iernii intr-o institutie de specialitate.
Serviciile specializate din cadrul Primariei Craiova au renuntat repede la acest caz, dovedind inca o data ca sint doar o gaura neagra pentru banii publici.
„Noi avem obligatia sa le intocmim doar dosarul social, in rest nu mai este treaba noastra… Ar fi misiunea centrelor medico-sociale sa ii preia. Daca luam in considerare ca ar putea sa beneficieze de o pensie de handicap, ii ducem la Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap“, a declarat Silvia Vidu, referent in cadrul Serviciului de Autoritate Tutelara din cadrul Primariei Craiova.
Dupa ce asistentii sociali au facut o ancheta sociala si nimic mai mult, a ramas in sarcina cadrelor medicale sa ia legatura cu Serviciul de Evidenta a Populatiei, pentru a afla datele de identitate ale barbatului si sa se ocupe de toate demersurile pentru a-i obtine un buletin (toate cheltuielile fiind suportate de angajatii unitatii sanitare). A urmat apoi un sir intreg de demersuri fara finalizare pentru institutionalizarea lui.
Centrele medico-sociale nu interneaza cazuri sociale
Dupa o consultare sumara, medicul psiholog al Spitalului de Urgenta a stabilit ca Florin Croitoreasa sufera de schizofrenie – diagnostic confirmat si de mama lui, care il gonise de acasa tocmai din aceasta cauza. Diagnosticul nu a fost insa recunoscut de cadrele medicale de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare, care abia asteptau un motiv ca sa scape de aceasta raspundere.
Nici varianta internarii intr-un centru medico-social nu a mers, pe motiv ca boschetarul nu are calitate de asigurat, cheltuielile pentru cazarea lui neputind fi suportate de Casa de Asigurari de Sanatate.
In cele din urma, Florin Croitoreasa a ajuns inapoi pe strada. De unde
s-a intors in spital, dupa doar citeva zile, cu o infectie la picior. A fost din nou internat in Clinica de Ortopedie si tratat, iar de circa o saptamina ar fi trebuit externat.
Cadrele medicale sustin ca boschetarul ocupa un pat pe care ar trebui sa stea un bolnav, in conditiile in care clinica este supraaglomerata, multi bolnavi fiind cazati cite doi intr-un pat. Cheltuielile pentru masa si cazarea acestuia nu sint decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, fiind suportate de spital, astfel ca este posibil ca in scurt timp sa ajunga din nou in strada.