Marginalizarea persoanelor cu handicap din tara noastra, desi blamata de toata lumea, de la simplii oameni de pe strada si pina la oficialitati, continua sa ramina o realitate cruda. Incercarile autoritatilor de a mai usura traiul celor afectati de soarta s-au concretizat in Legea nr. 519/2002 pentru aprobarea OUG 102/1999 privind protectia speciala a persoanelor cu dizabilitati. Cu toate ca la art. 11, alin.1 se mentioneaza faptul ca sediile institutiilor publice, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuintele construite din fonduri publice, mijloacele de transport in comun, telefoanele publice, precum si caile de acces trebuie amenajate astfel incit sa permita accesul neingradit al persoanelor cu handicap, realitatea s-a schimbat numai pe alocuri si doar intr-o mica masura. Aceasta situatie se poate intilni si in judetul Olt, unde agentii economici sfideaza fara nici o jena legile. Din lipsa de interes sau din neglijenta, unii oameni de afaceri au amenajat la intrarea in propriile firme veritabile rampe… de lansare pentru schiori, imposibil de utilizat de persoanele cu handicap locomotor.
Amenzi de un miliard
Cele mai silitoare s-au dovedit a fi autoritatile locale, care a trebuit sa modifice caile de acces in incinta cladirilor unde se afla, astfel incit persoanele cu dizabilitati sa nu mai apeleze la gardianul de la poarta pentru a fi duse pe brate in sala de audiente. Codasi s-au dovedit a fi agentii economici, si ei obligati prin lege sa se alinieze legii amintite. Din acest motiv, reprezentantii Inspectiei in Constructii Olt au apelat la setul de masuri coercitive. Mihai Burga, inspectorul-sef al institutiei, a declarat ca, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 519/2002, s-au aplicat amenzi contraventionale in ultimul an, care s-au ridicat la aproape un miliard de lei.
„Aplicarea prevederilor Legii nr. 519/2002 a fost insotita de un normativ aprobat printr-un ordin al ministrului lucrarilor publice, care stabilea exact care sint dimensiunile si inaltimea pentru fiecare rampa in parte, in functie de cladirea care trebuie reamenajata si alte criterii. Din pacate, nu toti agentii economici au inteles care le sint obligatiile, altii le-au neglijat dinadins ori au efectuat lucrari de mintuiala, care nu au avut nici o legatura cu legea, asa ca a trebuit sa-i sanctionam. Pina in prezent, am aplicat amenzi in valoare de 970 de milioane de lei, dar acestea «curg» in continuare, nu s-a terminat“, a precizat Burga.
Pentru ca au considerat ca se pricep destul fara sa mai ceara ajutorul specialistilor, o serie de patroni de firme, farmacii si alte societati comerciale au dispus amenajarea de rampe, la intrarea in incinta firmelor, fara nici o legatura cu cei carora acestea le erau destinate. In Slatina nu sint deloc putine astfel de exemple. Majoritatea rampelor pentru persoanele cu handicap locomotor sint incropite in graba, au inaltimi care le fac imposibil de folosit chiar si de catre o persoana normala, daramite de catre cineva care este nevoit sa se deplaseze cu ajutorul unui scaun cu rotile. De asemenea, desi normativul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului stipuleaza clar ca o rampa destinata persoanelor cu dizabilitati trebuie sa fie placata cu dale antiderapante, in Slatina acestea sint placate cu gresie, faianta, marmura si alte astfel de obiecte alese mai mult pe criterii pur estetice si nicidecum cele legale. Alti patroni, crezindu-se probabil mai catolici decit papa, au inlocuit modelul traditional de rampa cu doua bucati de tabla extrem de inguste si periculoase, desigur – imposibil de utilizat de o persoana cu handicap locomotor.
Legea, „pres“ pentru patroni
Marian Stoica, inspector coordonator pentru judetul Olt al Inspectiei Regionale Vilcea a Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), se declara neputincions in fata nepasarii societatii. „Este o situatie oarecum paradoxala. Potrivit functiei pe care o am, ar trebui sa am abilitatea de a-i sanctiona pe cei care nu respecta prevederile legale in domeniu. Dar, pentru ca nu am fost abilitat de ANPH in acest sens, eu nu pot decit sa privesc si, eventual, sa sesisez organele care pot aplica amenzi, respectiv Inspectia in Constructii… Acum am fost chemati la un curs de perfectionare la Predeal, unde ne-au invatat despre cum sa ajutam persoanele cu handicap sa se integreze in societate, in munca etc. La inceputul anului viitor se va semna un protocol intre Inspectia in Constructii si ANPH pentru initierea de controale in comun. Tot de anul viitor se va elabora un nou concept privind asistenta persoanelor cu handicap. Din pacate, noi, inspectorii ANPH, nu vom putea aplica singuri sanctiuni pentru nerespectarea legilor in domeniu, desi teoretic ar trebui sa avem atributii pe aceasta linie“, a spus Marian Stoica.
Ca legea este incalcata aproape de oricine se crede deasupra celorlalti este lesne de observat. E de ajuns sa dai o raita prin Slatina sau prin alt oras din judet ca sa vezi ca foarte putine societati au respectat prevederile legale in domeniu. Normativele Legii nr. 519/2002 mentioneaza, de exemplu, ca unghiul de inclinare la o panta ar trebui sa fie de maximum 5-8%, ori acesta ajunge de multe ori si pina la 45%! Astfel, la o panta cu un unghi de inclinare de 2-5%, lungimea acesteia este indicat sa numere maximum zece metri, apoi sa urmeze o distanta de repaus de 1,20 metri, procedura repetindu-se in functie de inaltimea pina la care trebuie sa ajunga panta. De asemenea, la o panta cu un unghi cuprins intre 5-8%, lungimea trebuie sa fie de maximum sase metri, urmata apoi de un interval de repaus de 1,50 m etc.
Adaptarea cladirilor institutiilor publice, a magazinelor, restaurantelor, a sediilor prestatorilor de servicii catre populatie pentru a permite accesul neingradit al persoanelor cu handicap locomotor trebuia finalizata pina la inceputul anului curent. Dar acest lucru nu s-a intimplat nici pina in prezent. Precizam ca, in judetul Olt, exista aproximativ o mie de persoane cu handicap locomotor.