Ziua minoritatilor nationale din Romania nu a avut impactul asteptat la Craiova. Simbata, craiovenii minoritari au tratat cu dezinteres aceasta aniversare. Daca la sediul Prefecturii Dolj, unde a avut loc intilnirea festiva, reprezentantii tuturor etniilor din oras au raspuns la apel, la Teatrul de Opera si Opereta, unde s-a desfasurat spectacolul „Infratiti in cintec si joc“, prezenta acestora a fost sporadica. Manifestarile au fost organizate de Forumul Interetnic din Dolj, iar in cadrul intilnirii oficiale au participat reprezentantii comunitatilor italiene, elene, evreilor, Ligii albanezilor, Forumului democratic al germanilor, dar si cei ai romilor. Nici autoritatile locale nu s-au lasat mai prejos, avind trimis cite un „emisar“. Din partea primariei a participat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Minoritatile nationale au avut la dispozitie fiecare citeva minute in care sa isi prezinte proiectele, dar si planurile.
„Pina acum am avut relatii destul de bune cu minoritatile care traiesc in Craiova si, daca totul va continua in aceasta maniera, garantam o conlucrare cit mai buna“, a precizat vicele Nedelescu.
Spectacolul artistic, neinteresant pentru craiovenii minoritari
La Teatrul de Opera si Opereta „Elena Teodorini“, din cele 350 de locuri care erau puse la dispozitie, au fost ocupate doar aproximativ 130. Nici prezenta Ansamblului „Maria Tanase“ nu a reusit insa sa adune mai mult public, minoritatile prezente urmarindu-si propriul program, dupa care plecau. Cei mai constiinciosi au fost micii artisti care au urcat pe scena pentru a interpreta diverse cintece in limba materna. Conducerea muzicala si artistica a fost asigurata pe parcursul evenimentului de maestrul Nicu Cretu. Cei mai aplaudati s-au dovedit a fi copiii de la Gradinita Sfintul Anton, care au reusit sa atraga atentia publicului. Simbata, pe scena teatrului au evoluat si nume sonore, cum ar fi Constantin Enceanu, care a interpretat un cintec evreiesc. Nici grupul de scolari de origine elena nu s-au lasat mai prejos, ei intimpinind ziua minoritatilor cu doua colinde in limba greaca, dar si cu dansuri populare.
„Mi-au placut programele tuturor minoritatilor, fiecare a depus mult suflet si sint convins ca au muncit din greu. Singurul lucru pe care il regret este ca nu toti fratii nostri au avut placerea de a participa la spectacol. Cei care ne reprezinta l-au organizat pentru noi. Nici de ziua noastra nu am reusit sa fim uniti“, a spus un craiovean de etnie greaca.