-1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePentru ca pun in pericol viata copiilor

Pentru ca pun in pericol viata copiilor

Jucarii in valoare de 49 de milioane de lei – retrase de la comercializare

Magazinele craiovene vind in aceste zile mii de jucarii care pot pune in pericol viata celor mici. Din pacate, experienta ultimilor ani demonstreaza ca zeci de copii se accidenteaza, uneori foarte grav, din cauza jucariilor. Cele mai frecvente accidente sint sufocarea cu obiecte mici, cazaturile de pe jucarii cu roti – triciclete, trotinete, rotile, iar cele mai grave sint cele cauzate prin lovirea copiilor de proiectile sau jucarii zburatoare.

Craiovenii sint sfatuiti sa fie atenti la jucariile pe care le cumpara copiilor in perioada Sarbatorilor de iarna. Produse in valoare de 49 de milioane de lei oprite de la comercializare si amenzi contraventionale in valoare de 27 de milioane de lei, acesta este bilantul controalelor efectuate in ultimele zile de catre inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, care au verificat magazinele care au expuse la vinzare jucarii. Lipsa elementelor de identificare si caracterizare in limba romana sau existenta acestora intr-o forma incompleta au fost doar citeva dintre deficientele depistate. „Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stie parintii ar fi acela de a alege jucariile potrivite cu virsta copiilor carora le sint destinate. De obicei, cele prea complicate, ca si cele prea simple ajung sa fie folosite altfel decit au fost ele proiectate initial, ceea ce nu este indicat. Mai grave sint ranile cauzate prin lovirea copiilor de proiectile sau jucarii zburatoare. Exemplele autohtone sint pistoalele cu bile de plastic, care au provocat leziuni copiilor de diferite virste, dar si adultilor“, a declarat Doina Birsoghe, inspector in cadrul OJPC Dolj.

Jucariile trebuie sa fie insotite de avertismente pentru reducerea ericolelor

Sfatul inspectorilor OJPC ar fi ca inainte de a cumpara o jucarie sa va asigurati ca aceasta nu va pune in pericol sanatatea sau chiar viata copiilor. Cititi cu atentie etichetele pentru a va asigura ca jocul sau jucaria corespund cu virsta copilului. Pe unele jocuri sint inscrise si alte avertismente legate de modul de folosire. „Noi am gasit foarte multe jucarii cu deficiente de informare a consumatorilor, in sensul ca nu era precizat numele importatorului sau producatorului, tara in care au fost fabricate, dar si detalii privind virsta pentru care sint destinate respectivele jucarii. Toate produsele de acest fel au fost oprite de la comercializare“, a precizat inspector Doina Birsoghe. Jucariile trebuie sa fie insotite de avertismente vizibile, lizibile si durabile, imprimate pentru reducerea pericolelor inerente in folosirea lor; cele care pot fi periculoase pentru copii mai mici de trei ani vor fi insotite de avertismentul „Nerecomandat copiilor sub 36 de luni (3 ani)“, impreuna cu avertismentele asupra pericolelor care determina aceasta restrictie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS