6.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMii de soferi craioveni s-au calcat in picioare la oficiile postale pentru plata taxei de drum

Mii de soferi craioveni s-au calcat in picioare la oficiile postale pentru plata taxei de drum

Obligativitatea platii rovinietelor i-a bulversat pe posesorii de autoturisme din Craiova. Cozi imense la ghiseele postale, injuraturi si timp pierdut, aceasta este situatia existenta la cele trei oficii postale prin care se poate achita noul bir pe care sint obligati sa-l suporte soferii daca vor sa se deplaseze cu masina personala sau de serviciu. Ieri, la oficiul postal numarul unu de pe strada Calea Unirii, oamenii se calcau in picioare pentru a intra in posesia abtibildului, care le va da dreptul sa circule cu masina incepind cu 1 ianuarie. „Stau la coada de trei ore, de la noua dimineata, si tot mai am citeva persoane in fata mea. Ar fi putut sa deschida si ei mai multe locuri unde sa platim“, a spus pe un ton nervos un tinar care astepta sa-si ia rovinieta si apoi sa-si vada de cumparaturile pentru Craciun. O parte dintre cei care asteptau la coada se resemnasera cu situatia creata si nu doreau altceva decit sa scape cit mai repede. „O sa stam atit cit trebuie ca sa putem merge cu masina. Au anuntat prea tirziu cind se poate plati. Daca stiam din timp as fi facut cumparaturile de Sarbatori mai devreme. Nu mi-am luat nici brad, iar acum o sa pierd toata ziua stind la coada“, a spus un pensionar care astepta cuminte sa-i vina rindul la ghiseu.

Taxa de drum se poate plati si la anul, dar masina ramine in garaj

„Nebunia“ platii rovinietelor se datoreaza in principal numarului redus de oficii postale la care se poate achita taxa de drum. In Craiova, Directia Regionala de Posta a deschis doar trei puncte de plata, in centru (oficiul 1), la Gara ( oficiul 7) si in Craiovita (oficiul 10). „De trei zile e nebunie curata. Se calca in picioare si au inceput sa injure. Ar trebui sa suplimenteze numarul de ghisee. Din cite am auzit asa se va si intimpla in zilele care vin“, a declarat pentru GdS diriginta unui oficiu postal. Directorul Directiei Regionale de Posta Craiova, Romeo Bologa, a declarat ca tensiunile create se datoreaza Agentiei Nationale de Drumuri, care a aprobat un numar limitat de oficii postale. „Cei de la agentie au zis ca vinzarea rovinietelor o vor face prin statiile Peco. In Craiova sint decit doua, asa ca au redus numarul de oficii postale. Noi am cerut la compania din Bucuresti sa suplimenteze numarul lor, dar nu stiu daca se aproba si daca da, cind se va intimpla lucrul acesta. Negocierile au loc la Bucuresti, nu la Craiova“, a declarat Romeo Bologa. Conform spuselor sale, in ritmul actual, activitatea oficiilor unde se plateste in prezent taxa de drum ar putea fi blocata din cauza aglomeratiei, daca s-ar suplimenta numarul ghiseelor. „Noi am vrea sa aprobe mai multe oficii si in mediul rural, dar asteptam“, a precizat directorul Directiei Regionale de Posta Craiova.

Amenzi usturatoare pentru soferii prinsi fara rovinieta

Inghesuiala de la ghisee este justificata doar in masura in care posesorii de autoturisme doresc sa circule cu masina chiar din prima zi a anului. „Nu e obligatoriu sa se plateasca pina la sfirsitul anului, o pot face si dupa ianuarie, dar nu vor putea folosi masina“, a precizat Bologa. Noile reglementari referitoare la plata taxei de drum stabilesc valorile si tipurile de masini pentru care este necesara achitarea rovinietei. Desi valoarea taxei de drum trebuia inclusa in pretul benzinei, soferii sint obligati sa plateasca practic de doua ori pentru aceleasi drumuri cu hirtoape: o data asigurarea obligatorie si rovinieta, in conditiile in care service-urile auto „gem“ de masini puse pe butuci de „craterele“ din carosabil. Concret, rovinieta va fi diferentiata in functie de categoria autovehiculului, de masa totala autorizata si de emisiile poluante. Rovinieta cu valabilitate de un an va costa 24 de euro pentru autoturismele noneuro, 21 de euro pentru cele cu Euro 1, si 16,8 euro pentru cele cu Euro 2. In cazul microbuzelor, proprietarii vor plati 216 euro pentru cele care nu indeplinesc normele Euro, 210 euro pentru cele cu Euro 1 si 204 euro pentru cele cu Euro 2. Soferii care se incumeta sa circule cu masina fara sa faca dovada platii taxei de drum risca amenzi usturatoare. In cazul autoturismelor amenda este cuprinsa intre 3 si 4,5 milioane de lei, pentru microbuze amenda este cuprinsa intre 15 si 25 de milioane de lei, pentru autocare intre 30 si 45 de milioane de lei, iar pentru vehiculele destinate transportului de marfa, amenda variaza intre 10 si 70 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS