• Investitorii pot depune oferte pina pe 10 februarie 2005 • Garantia de participare, dosarul de prezentare si taxa de acces direct costa aproape 16 miliarde de lei
Dupa mai multi ani in care statul s-a chinuit sa privatizeze SC ELECTROPUTERE SA, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a publicat anuntul de vinzare a pachetului majoritar de 62,8% din actiunile detinute la ELECTROPUTERE. Daca pina acum statul a incercat sa vinda societatea craioveana prin licitatie, de data aceasta transferul de actiuni se va face prin negociere pe baza de oferte finale imbunatatite si irevocabile. Intr-o nota strecurata in anuntul de vinzare, AVAS recunoaste ca procentul de 62,8% din capitalul social detinut de stat ar putea suferi modificari. „Structura actionariatului si numarul de actiuni se vor definitiva dupa transferul unor active care au facut obiectul unei hotariri judecatoresti definitive si irevocabile. De asemenea, potentialii cumparatori sint instiintati ca, pe parcursul procesului de privatizare, s-ar putea modifica pachetul de actiuni detinut de AVAS , ca urmare a conversiei creantelor AVAS in actiuni. In aceste cazuri, AVAS va vinde intregul pachet de actiuni rezultat in urma modificarii capitalului social, la acelasi pret pe actiune rezultat in urma negocierilor purtate pentru vinzarea pachetului de 62,8%“, se arata in anuntul de vinzare. Cu alte cuvinte, daca in prezent statul detine prin AVAS pachetul majoritar de actiuni in valoare de 78 de miliarde de lei, iar restul de 37% in valoare de 46 de miliarde de lei revine altor actionari, este posibil ca ponderea participarii AVAS sa creasca. Nu ar fi pentru prima data cind statul se foloseste sau intentioneaza sa transforme in actiuni datoriile pe care le are de incasat de la terti, in cazul societatii craiovene putind exista posibilitatea ca datoriile catre bugetul consolidat al statului de aproximativ 1.000 de miliarde de lei ale ELECTROPUTERE sa fie convertite in acest fel. Cel mai probabil, datoria va fi stearsa sau esalonata pe mai multi ani, aceasta din urma varianta avind cele mai mari sanse de reusita, deoarece stergerea cu buretele a aproape 30 de milioane de euro ar putea strica apele aderarii la Uniunea Europeana. In prezent, capitalul social al ELECTROPUTERE valoreaza 124 de miliarde de lei, aproximativ trei milioane de euro, iar valoarea nominala a unei actiuni este de un milion de lei.
AVAS vrea un investitor de buna credinta
Firmele care s-au aratat interesate de cumpararea ELECTROPUTERE, SIEMENS si DAB, alaturi de asociatia salariatilor, dar si altele care vor sa participe la negocieri, pot cumpara dosarul de prezentare incepind cu 10 ianuarie 2005. De asemenea, in cazul in care investitorii solicita informatii suplimentare in vederea intocmirii ofertei de cumparare, acestia sint obligati sa plateasca o taxa de acces direct in valoare de 68,7 milioane de lei. La aceasta se adauga plata pentru dosarul de prezentare in suma de 196 de milioane de lei si garantia de participare, care costa 15,6 miliarde de lei, aproape 20% din valoarea pachetului de actiuni scos la vinzare. Investitorii trebuie sa depuna documentele necesare de participare la negociere, cel tirziu pina pe 10 februarie, anul viitor. Pentru privatizarea ELECTROPUTERE, AVAS doreste un investitor care indeplineste cumulativ mai multe criterii de precalificare, cum ar fi experienta de cel putin zece ani in cel putin una din activitatile cuprinse in obiectul de activitate al ELECTROPUTERE. Totodata, firmele interesate trebuie sa dovedeasca ca, in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sint actionari sau asociati majoritari, nu au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau a indeplinirii cu intirziere a obligatiilor asumate prin contractele de vinzare-cumparare.