21.7 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUzina Mecanica Filiasi - scoasa la vinzare

Uzina Mecanica Filiasi – scoasa la vinzare

Fabrica din Filiasi are datorii de 23 de miliarde de lei, iar viitorul cumparator va trebui sa investeasca 120.000 de euro in dezvoltare

Dupa ce guvernul se pregateste sa aduca noi investitori la SC Electroputere SA, o alta societate doljeana de importanta strategica este pe cale sa-si schimbe stapinii si sa treaca din administrarea statului in cea privata. Uzina Mecanica Filiasi SA este scoasa la vinzare de catre Ministerul Economiei si Comertului prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), aceeasi institutie care va desemna si proprietarul Complexului Energetic Craiova. OPSPI a publicat anuntul de vinzare a fabricii din Filiasi, care are ca obiect principal de activitate fabricarea armamentului si munitiei, unitate care urmeaza sa fie privatizata prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, aceeasi metoda aplicata si in cazul Electroputere. Statul apeleaza la aceasta strategie de vinzare deoarece, de-a lungul timpului, incercarile de privatizare au esuat, iar fondurile de la buget si presiunile Uniunii Europene nu mai permit mentinerea in viata a unitatilor neprofitabile, care aduc pe deasupra si pierderi la bugetul de stat prin neplata impozitelor si taxelor. In anuntul de vinzare, OPSPI scoate la mezat peste 1,3 milioane de actiuni, reprezentind 100% din capitalul social, in valoare de aproape 34 de miliarde de lei.

Privatizarea se va decide pe 7 ianuarie

Statul doreste ca eventualii investitori interesati de preluarea Uzinei Mecanice de la Filiasi sa indeplineasca mai multe conditii de precalificare cumulativ, urmind ca, ulterior, pe baza analizei ofertelor, OPSPI sa desemneze cistigatorul. Conform anuntului de vinzare, cumparatorii pot depune oferte singuri sau in consortiu si trebuie sa aiba activitate industriala si sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca cel putin 50% din cifra de afaceri din anul 2003 a fost obtinuta din activitatea industriala. De asemenea, o alta conditie obligatorie pentru posibilii investitori este ca cifra de afaceri pe anul 2003 sa fie de cel putin zece miliarde de lei. Totodata, cumparatorul trebuie sa accepte sa investeasca in dezvoltarea societatii minimum 120.000 de euro si sa realizeze programe care sa se conformeze avizelor de mediu pentru privatizare si pentru amplasamentul „Centrala termica de zona“.

Pentru a participa la negociere, investitorii trebuie sa cumpere dosarul de prezentare in valoare de 24 de milioane de lei si sa achite garantia de participare in suma de 1,7 miliarde de lei, la care se poate adauga, optional, taxa de acces direct la date si informatii, pentru care ofertantii trebuie sa scoata din buzunar 12 milioane de lei. Cei care doresc sa cumpere Uzina Mecanica Filiasi va trebui sa depuna pina pe 7 ianuarie, in plic sigilat, documentele de participare si oferta finala, atit cea financiara, cit si cea tehnica. Chiar daca pretul oferit si planul de investitii sint pe placul OPSPI, investitorul ar putea avea probleme din cauza societatilor de stat cu datorii la buget. Astfel, pentru a putea fi acceptati la negocieri, investitorii sint obligati sa prezinte documente emise de titularii de creante bugetare si de principalii furnizori de resurse energetice si apa ai cumparatorului din care sa rezulte ca acestia nu beneficiaza de prevederile OUG 40/2002 privind recuperarea arieratelor bugetare si OUG 57/2002 pentru recuperarea arieratelor catre principalii furnizori de resurse energetice.

Privatizarea, ultima sansa de plata a datoriilor

In ciuda intentiei statului de a privatiza Uzina Mecanica de la Filiasi, gasirea unui investitor nu va fi o sarcina usoara. Conform site-ului Ministerului Finantelor, OPSPI vrea sa vinda o societate care la data de 30 septembrie 2004 avea datorii cumulate catre bugetul consolidat a statului de peste 23 de miliarde de lei, adica aproximativ 70% din capitalul social. Cum va proceda OPSPI in privinta datoriilor ramine de vazut, mai ales ca societatea se afla in administrare speciala, conform Legii 137/2002, care prevede printre altele ca de la data instituirii procedurii nici o regie, companie sau societate nationala nu are dreptul sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa temporar furnizarea de utilitati catre societatea aflata in proces de privatizare. De asemenea, creditorii bugetari, la solicitarea administratorului special, vor ridica toate sarcinile care greveaza asupra activelor societatii comerciale care urmeaza a fi vindute, externalizate sau transferate, in scopul cresterii atractivitatii la privatizare, iar sumele incasate din vinzarea activelor se distribuie proportional creditorilor bugetari care au instituit sarcinile. Totodata, creditorii bugetari vor suspenda, pina la transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, aplicarea oricarei masuri de executare silita inceputa asupra societatii comerciale si nu vor face nici un demers pentru instituirea unor noi astfel de masuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS