12.8 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCsibi Istvan, trimis in judecata pentru fraude de peste 300 de miliarde de lei

Csibi Istvan, trimis in judecata pentru fraude de peste 300 de miliarde de lei

Procurorii Serviciului de Crima Organizata si Coruptie din cadrul Sectiei a II-a din Parchetul National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala in dosarul penal privind cercurile mafiote de influenta constituite in jurul omului de afaceri Csibi Istvan si al acolitilor sai.

Dupa investigatii si activitati de urmarire penala derulate de procurorii PNA in colaborare cu structurile specializate ale Serviciului Roman de Informatii pe parcursul a peste zece luni, oamenii legii au reusit anihilarea unei adevarate retele de mare coruptie ce actiona – sub coordonarea lui Csibi Istvan – in mai multe judete din centrul tarii, retea din care faceau parte inalti functionari publici, oameni de afaceri, personaje ale lumii interlope. Activitatile de crima organizata au fost strins legate de faptele de coruptie, impletindu-se cu actiuni ce tin de infractionalitatea economico-financiara, cu infractiuni clasice de luare si dare de mita, in scopul prejudicierii bugetului de stat si obtinerii de foloase necuvenite de peste 300 miliarde lei.

Inginerii financiare derulate prin firmele holdingului NEPTUN

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a sapte inculpati, din care sase in stare de arest preventiv. In fruntea listei acuzatilor se afla omul de afaceri Csibi Istvan – acuzat de dare de mita si constituirea unui grup infractional organizat – impreuna cu acolitii sai, Moise Flueras si Gogu Stefan, care aveau functii de conducere la Garda Financiara Harghita, acuzati de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. Din grupul infractional au mai facut parte Robert Tanko, Janos Katona, Danut Andrei Cirlescu si Gyula Kovics.

Din probele pe care le-au obtinut, procurorii PNA au ajuns la concluzia ca Csibi Istvan, in calitate de asociat sau actionar al mai multor societati comerciale din diverse domenii de activitate, a reusit, dupa 1998, sa creeze un adevarat imperiu economic si sa controleze mediul de afaceri din judetul Harghita. Ascensiunea afacerilor derulate prin firmele sale s-a produs pe fondul impartirii pe zone de influenta a activitatii economice din judet, Csibi Istvan folosind orice mijloace pentru a-si atinge scopurile si a-si asigura protectie.

Anchetatorii au stabilit ca, pentru a-si acoperi fraudele fiscale si pentru a-si legaliza veniturile ilicite, omul de afaceri si-a constituit un lant de 17 firme, prin intermediul carora, prin multiple inginerii financiare, s-a sustras de la plata obligatiilor catre bugetul de stat si a beneficiat de rambursari ilegale de TVA si restituire de accize de ordinul sutelor de miliarde de lei. Elocventa, in acest sens, este derularea unor activitati financiare ilicite prin cadrul societatilor HALC SA, NEPTUN IMPEX SRL, MEDVAIA SRL, SANITALC SA, RHODOS SRL, WHY NOT SRL.

Din examinarea actelor societatilor ce compuneau, in fapt, holding-ul NEPTUN, specialistii PNA au stabilit ca Csibi Istvan si-a numit oamenii sai de incredere ca administratori la firmele ce aveau obiect principal de activitate producerea si comercializarea bauturilor alcoolice. In perioada cind acestia ocupau functia de administratori le erau cesionate gratuit actiuni sau parti sociale la firmele respective, iar dupa ce erau schimbati din functie, acestia cesionau urmatorilor administratori, tot gratuit, actiunile pe care le primisera la numire.

In acest mod, Danut Andrei Cirlescu a administrat, in perioada 1998 – 2004, sase societati comerciale, Robert Tanko a fost administrator, in perioada 1999 – 2004, la trei societati comerciale, iar Janos Katona a condus, in perioada 1995 – 2004, sapte firme, toate aflate in interdependenta economica, coordonate si conduse din umbra de Csibi Istvan.

Spirt medicinal de 150 de milioane de lei, „vindut“ zilnic de o farmacie dupa terminarea programului

Procurorii PNA au stabilit ca una dintre modalitatile prin care grupul infractional a actionat in vederea eludarii obligatiilor financiare catre bugetul de stat a fost realizata sub acoperirea fabricarii de alcool medicinal prin trei societati comerciale, apoi comercializarea acestuia prin societatea SANITALC SA.

Ingineriile financiare realizate prin intermediului lantului de firme le-au permis inculpatilor solicitarea returnarii accizelor de la bugetul statului de ordinul zecilor de miliarde de lei, cantitatile de alcool nefiind operate in evidentele contabile ale firmelor, fiind folosite in continuare la producerea de bauturi spirtoase, la rindul lor comercializate prin alte firme din retea. Din depozitiile martorilor audiati in cauza a rezultat ca prin farmacia SANITALC se vindeau, in medie, cam doi litri de alcool sanitar pe zi, insa dupa ora inchiderii pe rolele de casa apareau vinzari de alcool in cantitati foarte mari a caror valoare depasea 150 de milioane de lei zilnic.

Pentru spalarea banilor obtinuti din operatiuni comerciale ilicite, Csibi Istvan a actionat prin mai multe modalitati, inclusiv prin scoaterea ilegala din tara a unor sume foarte mari de bani in valuta. Sub acoperirea frecventelor deplasari in Ungaria ale oamenilor lui de incredere, valuta era expatriata fara a fi declarata organelor vamale, fiind eludat sistemul bancar. Procurorii PNA au indicii ca prin societatea comerciala TIMBAY INVEST TRADE din BELIZE, care a subscris cu circa 400.000 de dolari la majorarea capitalului social al SC NEPTUN IMPEX SA, au fost spalate sume importante in valuta, in conditiile in care firma din Belize a actionat intr-un asa-numit paradis fiscal.

Sefii de la Garda Financiara, recompensati pentru asigurarea protectiei cu peste patru miliarde de lei

Toate aceste inginerii financiare nu ar fi fost posibile fara complicitatea unor functionari din cadrul institutiilor statului, cooptati la rindul lor in activitati de coruptie si de sprijinire a grupului de crima organizata. Demersurile lui Csibi Istvan pentru acapararea pietei locale de alcool au fost favorizate si sprijinite de functionari corupti din Garda Financiara, Parchet, Politie si Finantele Publice.

In derularea activitatilor ilegale, afaceristul a beneficiat de consiliere economico-financiara si de protectia inculpatilor Moise Flueras si Gogu Stefan, cei doi detinind, in perioada 1994 – 2004 (pina la arestarea lor de catre PNA), functii de conducere in cadrul Garzii Financiare Harghita. Pentru neefectuarea unor controale la firmele lui Csibi Istvan, pentru prevenirea acestuia cu privire la iminenta unor controale ale Garzii Financiare centrale, pentru consilierea pe probleme economice adusa omului de afaceri si pentru incercarile, unele dintre ele reusite, de a scoate de pe piata locala anumite societati comerciale care-i faceau acestuia concurenta, cei doi inalti functionari publici au fost recompensati cu sume de bani si bunuri si cu foloase necuvenite in cuantum de peste patru miliarde lei. Procurorii au stabilit ca, lunar, cei doi sefi de la Garda Financiara primeau fiecare cite cinci-sase milioane de lei, semnind, alaturi de alti functionari publici, inclusiv un „stat de plata“, in care figurau drept „consilieri“.

In schimbul serviciilor facute afaceristului, Gogu Stefan a beneficiat de patru proiecte de case de vacanta, si-a construit o vila intr-o zona rezidentiala din Miercurea Ciuc, folosind oameni si utilaje puse la dispozitie de Csibi Istvan, si a primit o serie de autoturisme de lux (Ford Mondeo, Ford Ka, BMW 323, BMW 528, BMW X5). Trebuie subliniat faptul ca unul din autoturismele BMW primite de Gogu Stefan a fost achizitionat printr-o societate de leasing din Marea Britanie, procurorii PNA demonstrind faptul ca aceasta era inexistenta. La rindul sau, Moise Flueras a primit de la Csibi Istvan un autovehicul cu senile pentru zapada, o dubita Mercedes Vito, precum si multe alte bunuri.

Toate aceste activitati ilegale au fost desfasurate de Csibi Istvan pe fondul unor actiuni de intimidare si constringere in scopul pedepsirii propriilor angajati si a concurentilor in afaceri, mai ales pentru monopolizarea pietei locale de alcool. De remarcat este faptul ca acela care primea un ordin de o asemenea factura era obligat sa-l execute sub sanctiunea transformarii sale in „victima“ a aceleiasi violente, in cazul nerespectarii sarcinii respective. In cadrul grupului infractional organizat s-a remarcat inculpatul Robert Tanko, socotit drept „mina dreapta“ a afaceristului harghitean, ce executa orice insarcinare venita din partea acestuia sau organiza actiunile violente dispuse de Csibi Istvan.

Prim-procurorul Bleoju si opt politisti, cercetati de PNA pentru alte fapte de coruptie

Csibi Istvan, Moise Flueras, Gogu Stefan, Robert Tanko, Katona Janos si Danut Andrei Cirlescu au fost arestati preventiv de procurorii PNA, inculpatul Kovics Gyula fiind insa dat in urmarire generala, intrucit s-a sustras urmaririi penale. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii anticoruptie au dispus masuri asiguratorii specifice, prin indisponibilizarea unor bunuri mobile si imobile apartinind celor sase inculpati.

De asemenea, in cauza s-a dispus disjungerea cercetarilor cu privire la invinuitul Bleoju Nicolae, fost prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Harghita, precum si cu privire la opt politisti din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Harghita, fata de care procurorii PNA au inceput urmarirea penala cu privire la comiterea unor fapte de coruptie sau conexe acestora savirsite in vederea sprijinirii grupului infractional condus de Csibi Istvan.

In acest dosar, trimis spre judecata Tribunalului Harghita, a lucrat o echipa operativa formata din 20 de procurori, ofiteri de politie judiciara si specialisti, care a reusit efectuarea unui numar mare de activitati de urmarire penala concretizate in 17 volume, avind peste 10.000 de file, numai rechizitoriul insumind 126 de pagini. Anihilarea acestui cerc mafiot de influenta este doar unul dintre cazurile de mare coruptie pe care PNA le are in investigare sau urmarire penala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS