12.8 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTariceanu a suflat citeva voturi de la Nastase si Vadim

Tariceanu a suflat citeva voturi de la Nastase si Vadim

Noul guvern a fost investit si de cel putin 24 de reprezentanti ai opozitiei PSD-PRM

Dupa ce a trecut de parlament fara emotii, ba chiar si cu ceva voturi de la opozitie, echipa lui Calin Popescu Tariceanu a venit ieri-dimineata la Cotroceni pentru a depune juramintul in fata sefului statului. Ceremonia a fost foarte scurta, asta si pentru ca noii locatari de la Palatul Victoria se grabeau sa-si ia in primire ministerele, iar seara sa se prezinte la prima sedinta de guvern. „De astazi nu mai sintem impreuna. De astazi, avem misiuni diferite“, si-a inceput scurtul discurs presedintele Traian Basescu. „De astazi, eu sint cel care va urmari cu atentie activitatea guvernului si sint cel care va va atentiona de fiecare data cind veti iesi din programul asumat“, a reluat seful statului teoria „celui mai exigent cenzor al echipei guvernamentale“. In perioada de opozitie fervent critic al interventiilor Cotrocenilor la Palatul Victoria, ieri, seful statului i-a linistit pe noii ministri. „Sint gata sa lucrez cot la cot cu ministrii, dar nu voi fi un presedinte care se va confunda cu guvernul“, a aratat Basescu.

Aliatii, sprijiniti si de adversarii politici

Cabinetul condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu a trecut, marti seara, primul test important din activitatea sa, votul de investitura al parlamentului. Rezultatul obtinut a fost mai mult decit suficient pentru ca noii ministri sa se poata instala linistiti in posturi. Liberalii, democratii, udemeristii si umanistii au reusit sa convinga, prin programul propus, si citiva parlamentari ai PSD si PRM care, profitind de procedura de vot secret, au dat o bila alba guvernului. Scor final – 265 „pentru“, 200 „impotriva“. Numarul parlamentarilor PNL, PD, UDMR, PUR si cel al minoritatilor fiind de 241 inseamna ca noul cabinet a fost votat si de 24 de reprezentanti ai opozitiei PSD-PRM.

„Validarea noului guvern de catre parlament permite asigurarea stabilitatii politice pe plan intern si creeaza conditiile necesare respectarii angajamentelor asumate in campania electorala si in procesul de negociere cu UE“, a declarat Tariceanu. El a spus ca executivul isi propune sa ii reprezinte pe toti cetatenii romani, indiferent de optiunile lor politice si de locul in care traiesc in prezent, fara a recurge la mineriade pentru jocuri politice si fara a intretine o economie parazitara.

„Fiecare a contribuit la transformarile din Romania postcomunista. Adesea au si esuat, irosind ocazii istorice si inselind asteptarile cetatenilor. Un liberal nu tolereaza ambiguitatile, ci alege ca lucrurile sa fie clare si simple. Toti cetatenii Romaniei vor fi reprezentanti de guvernul pe care il voi conduce si vreau ca echipa mea de guvernare sa fie recunoscuta public ca fiind Guvernul Romaniei“, a spus Tariceanu.

Premierul desemnat a apreciat ca impiedicarea sau intirzierea guvernarii tarii ar reprezenta o iresponsabilitate a clasei politice, explicind astfel si motivele pentru care Alianta PNL-PD a cooptat la guvernare si alte formatiuni, respectiv UDMR – o sursa de stabilitate si de sprijin a integrarii europene – si PUR – un garant al dezvoltarii IMM-urilor si al economiei in general.

El a enuntat o parte dintre prioritatile cabinetului, printre care aplicarea imediata a programului de recalculare a pensiilor pe baza principiului „la vechime, functie si pregatire profesionala egale – pensii egale“, eliberarea institutiilor publice de clientelismul politic, aplicarea cotei unice de impozitare, reducerea graduala a contributiilor de asigurari sociale pina la 39,5% in 2008, cresterea alocatiei de stat pentru copii la circa 400.000 de lei, garantarea independentei sistemului judiciar si a mass-media.

„Nu mai vrem o media de salon sau de spalat bani si vom reda independenta si pentru mass-media publice. Mediul de afaceri, profesiunile liberale, sectorul privat nu vor mai fi simple anexe ale guvernului si, ca liberal, voi respinge atit influenta unor cercuri clientelare care pretind pozitii privilegiate, cit si expunerea initiativei private, a investitorilor straini, la costurile unei proaste guvernari“, a spus Tariceanu.

Relansarea rolului sindicatelor, asigurarea unei consultari permanente cu organizatiile neguvernamentale, restituirea integrala a proprietatilor confiscate de regimul comunist, reducerea interventiei statului in economie si derularea unui dialog constructiv cu opozitia si parlamentul sint alte prioritati anuntate de premierul desemnat.

„Nu vrem sa ne batem cu opozitia. Razboiul nostru este cu realitatea si cu problemele zilnice ale cetatenilor. O data cu incheierea tranzitiei, parlamentul inceteaza sa mai fie o anexa a guvernului sau o casa de odihna pentru pensionarii politici“, a spus Tariceanu.

Pesedistii au pus tunurile pe programul Aliantei

Dupa cum era de asteptat, criticile la adresa Aliantei si a programului de guvernare au curs din belsug din partea reprezentantilor PSD si PRM. Fostul ministru de finante, Mihai Tanasescu, a sustinut ca aplicarea acestui document va afecta atit categoriile defavorizate, cit si mediul de afaceri. El a spus ca promisiuni ale Aliantei D.A., intre care reducerea impozitelor pe dividende pentru persoane fizice, nu se regasesc in program.

Masurile propuse de guvernul Tariceanu vor duce la cresterea inflatiei, un acces mai dificil la creditare, cresterea dobinzilor, considera Tanasescu. De asemenea, mediul de afaceri va avea de suferit, intrucit cota contributiilor sociale va ramine la acelasi nivel, a apreciat deputatul. „Reducerea impozitului pe venit trebuie corelata cu reducerea contributiilor“, a comentat Tanasescu. El sustine ca reducerea fiscalitatii propusa de guvernul D.A. va provoca reducerea veniturilor la bugetul de stat, ceea ce va face ca mai multe programe sociale sa nu poata fi puse in aplicare.

Tanasescu a spus, de asemenea, ca introducerea cotei unice de impozitare ii va favoriza in primul rind pe cei cu venituri ridicate. Nu trebuie uitat insa ca acelasi Mihai Tanasescu a avansat, in 2003, ideea introducerii cotei unice de impozitare. El si-a schimbat radical pozitia dupa ce fostul sef al statului, Ion Iliescu, a criticat vehement solutia.

La rindul sau, senatorul PSD, Dan Mircea Popescu, a declarat ca programul aliatilor nu recunoaste importanta politicilor sociale si a protectiei sociale si dovedeste „necunoasterea realitatilor din Romania si a mutatiilor de fond din ultimii 15 ani“. Senatorul a afirmat ca pentru prima data dupa 1989 partidul care a cistigat alegerile se afla in opozitie, „din cauza conjuncturii si a unor jocuri de culise“, iar guvernul este „emanatia unei aritmetici politice“. Formula executivului marginalizeaza o parte a electoratului, iar problema coalitiilor este pina unde sa mearga cu compromisurile fara a se compromite, a adaugat Popescu.

Dupa rezultatul votului, presedintele Camerei, Adrian Nastase, a aratat ca ia acest rezultat „in mod sportiv“ si ca, in functie de conduita si performantele executivului, PSD va reactiona cind va fi necesar, dar in limitele unei competitii „firesti, normale“. El a sustinut ca aliatii si-au asumat multe lucruri „foarte dificile“, iar PSD va trebui sa vada daca aceasta echipa va avea resurse pentru unele programe si daca aspectele unora din politicile angajate de executiv vor crea stabilitatea politica si vor mentine pacea sociala.

Liderul PSD a declarat ca partidul sau nu va face „o opozitie iresponsabila, ci din contra“, argumentind ca unele dintre proiectele de lege vor fi construite pe jaloane deja cunoscute, in baza angajamentelor facute cu UE. „Pe aceste teme ne vom gasi intotdeauna impreuna pentru a cauta solutii“, a spus Nastase.

Peremistii pun egal intre UDMR si Ciciolina

Presedintele PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, a afirmat ca numai alegerile anticipate pot rezolva aceasta „criza din care Romania nu a iesit“. El a criticat cooptarea la guvernare a UDMR si desemnarea presedintelui Uniunii, Marko Bela, ca ministru fara portofoliu. Potrivit liderului PRM, Uniunea ar practica autostopul in politica, stind, din patru in patru ani, pe marginea drumului si asteptind sa fie luata la guvernare.

Pe de alta parte, senatorul Gheorghe Funar a declarat ca viata va demonstra ca „PUR va fi calul troian in guvernul Tariceanu, iar UDMR se va comporta ca si Ciciolina“.

„S-a facut un guvern compozit, care nu se bazeaza pe competente si pe integritate morala, ci pe algoritm politic si pe santajul UDMR“, a fost de parere Funar. In opinia sa, „Cabinetul Tariceanu este unul de conjunctura, cu o echipa improvizata, cu candidati propusi de presedintele Romaniei, de liderii PNL, PD, UDMR, PUR, si de un cetatean american“.

Georghe Funar a sustinut ca „majoritatea candidatilor la functia de ministru nu au nici o legatura cu domeniul pentru care au fost desemnati“. El a criticat, de asemenea, faptul ca pentru prima data in istoria Romaniei s-a ajuns ca un viceprim-ministru sa fie ungur.

„Alianta D.A. a negociat in genunchi pentru a prelua puterea, insa nu pentru a o folosi in interesul celor multi, ci pentru a-si plati datoriile din campaniile electorale“, a spus Funar.

O „Poanta“ in Parlament

Sedinta comuna a celor doua Camere, inceputa cu mai bine de o ora si jumatate intirziere, a fost scena de desfasurare a unui adevarat duel programatic, purtat, in general, dupa regulile si standardele unui parlament civiliziat. Au existat insa si exceptii. Deputatul Victor Ponta, liderul Tineretului Social-Democrat, a ales un ton caracteristic discutiilor dintre locuitorii zonelor marginase ale Capitalei pentru a-si tine discursul critic la adresa noului guvern. Ponta a dat glas frustrarilor si invidiei perdantului intr-un speech cu pretentii umoristice, care n-a reusit insa sa stirneasca admiratia cautata nici macar propriilor colegi de partid. El a declarat ca programul de guvernare propus de Calin Popescu Tariceanu este „parte copiat de la PSD, parte demagogic“, in timp ce ministrii desemnati „nu stiu in ce piesa joaca“. „In aprilie ne intilnim din nou, pentru un guvern mai bun“, a spus Ponta. Fostul ocupant al unui fotoliu de la Palatul Victoria s-a declarat ingrijorat de prezenta excesiva a debutantilor in guvern si de renasterea algoritmului politic, model dupa care s-a guvernat in perioada 1996-2000. Ponta a citat un discurs al liderului PUR, Dan Voiculescu, din luna octombrie, in care acesta critica Alianta PNL-PD, spunind ca „nu trebuie lasati bufonii sa vina la putere“.

Pesedistul a incercat o serie de ironii la adresa vicepremierilor George Copos si Adriean Videanu, intrebindu-se care este legatura intre mediul de afaceri si „fotbal si prajituri“ sau intre domeniul economic si marmura. Ponta i-a numit pe cei trei vicepremieri „someri de lux“.

Despre Codrut Seres, ministru al economiei, seful TSD a spus ca, daca acesta s-ar fi trezit noaptea, si-ar fi imbracat geaca albastra cu trandafirii PSD, fularul portocaliu al Aliantei si sapca avind sigla postului Antena 1. Guvernul e „o ciulama politica“, a conchis parlamentarul PSD.

Discursul lui Ponta a fost sanctionat prompt de adversarii politici. Daca Radu Berceanu (PNL-PD) a vorbit despre „Victor Poanta“, premierul nominalizat Tariceanu a spus ca, vazindu-l pe Ponta, si-a adus aminte de o vorba de duh: „Am prezenta de spirit, dar nu imi vine cind trebuie“.

El i-a recomandat acestuia sa fie mai sobru si sa isi schimbe stilul discursului. „Noi vrem ca toti cetatenii Romaniei sa aiba aceeasi sansa, indiferent de nationalitate sau religie, iar eu, ca liberal, nu accept intoleranta si xenofobia. Nu vreau sa mai avem de-a face cu oameni cinici, aroganti si intoleranti“, a spus Tariceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS