Scandalul de la Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) revine in actualitate dupa ce, de-a lungul timpului, presa a semnalat cazurile de deces in conditii suspecte ale mai multor copii de la centrele de plasament. Cazul care a facut vilva este insa cel al unei fetite de numai 11 luni, care a murit in iunie 2003 spinzurata de patut cu propriul tricou. Anchetele efectuate de autoritati au avut o singura concluzie: vinovate de tragicul accident se fac patru angajate ale DJPDC, una dintre acestea fiind data afara.
Fosta angajata a Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ivan Elena Mihaela, si presedintele Sindicatului din Administratia Publica (SAP) Dolj, Ringo Damureanu, au atacat-o dur pe actuala directoare interimara a DJPDC, Victoria Croitoru, pe care au acuzat-o de abuz in serviciu si de management defectuos. Ivan Elena Mihaela ii reproseaza directoarei Croitoru ca a dat-o afara fara motiv in anul 2003, in urma scandalurilor legate de moartea unei fetite de 11 luni, care s-a spinzurat de patut cu propriul tricou. „M-au acuzat ca am lasat copiii nesupravegheati, dar noi eram doar cinci supraveghetori la 39 de copii“, a declarat Ivan Mihaela intr-o conferinta de presa organizata la sfirsitul saptaminii trecute. Fosta instructoare de educatie a dat vina pe paturile din dotarea Directiei pentru tragicul accident in care micuta Bianca Livezeanu si-a pierdut viata pe 12 iunie 2003. „Accidentul a avut loc din cauza paturilor, deoarece erau vechi. Cind am venit eu, ele erau deja acolo. Eu trebuia sa fiu prezenta in sapte locuri deodata“, a precizat Ivan Mihaela, care de la nefericitul eveniment nu a mai lucrat deloc, pensionindu-se. La rindul sau, presedintele SAP, Ringo Damureanu, a acuzat-o pe Victoria Croitoru de management defectuos, considerind ca a venit vremea unei schimbari la conducerea directiei. „Cu sindicatul, directorul Croitoru a incheiat doua contracte colective de munca in 2002 si 2004, ale caror prevederi nu s-a obosit niciodata sa le aplice. Asistentii maternali, ca si angajatii din centrele de plasament traiesc intr-un stres continuu, sub amenintari“, a declarat presedintele SAP. Acesta o acuza pe Victoria Croitoru ca in 2003 a pregatit o ampla concediere colectiva, prin care 69 de persoane ar fi urmat sa-si piarda locurile de munca incepind cu 1 iunie, in ciuda avertismentelor sindicatului, care atragea atentia ca reducerea nu se justifica, deoarece numarul copiilor nu scazuse semnificativ, iar un personal redus ar fi insemnat o reducere a asistentei la patul copilului. La mai putin de doua saptamini de la concedierea colectiva, pe 12 iunie micuta Bianca Livezeanu s-a spinzurat de patut cu propriul tricou. „Pentru a-si salva scaunul, Victoria Croitoru a lovit in dreapta si in stinga, sanctionind si concediind, victima cazind si Ivan Mihaela, in capul careia directoarea a spart tot necazul“, a declarat Ringo Damureanu.
Una dintre angajate a murit dupa ce a suferit de „o boala psihica grava“
Contestatarii considera ca desfacerea contractului de munca fostei angajate a DJPDC este supusa nulitatii, deoarece unitatea s-a autopronuntat cu privire la rezultatul cercetarii disciplinare, incalcind prezumtia de nevinovatie. „In momentul producerii accidentului, eu o ajutam pe alta colega, ceea ce demonstreaza ca, in acel moment, efectuam una dintre atributiile de serviciu“, a declarat Mihaela Ivan. Din notele explicative date de una dintre persoanele cercetate disciplinar reiese ca in ziua producerii decesului fetitei de 11 luni, in tura respectiva erau patru persoane, iar una era bolnava si nu putea face mai nimic. Conform declaratiilor din nota explicativa a Mihaelei Ivan, cea de-a cincea persoana era „intr-o stare foarte grava de boala psihica, ceea ce a condus in scurt timp la decesul sau prematur“. Desi putea fi acuzata de omor din culpa, fosta angajata a DJPDC a fost scoasa de sub urmarire de procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, care au dat rezolutie de neincepere a urmarii penale, deoarece „decesul nu a fost determinat de comiterea vreunei fapte cu caracter penal“, dupa cum reiese din adresa Parchetului din 20 octombrie 2003. Mihaela Ivan a pierdut insa procesul cu DJPDC, prin care cerea anularea desfacerii contractului de munca, dar a facut recurs care este in curs de judecare.
Victoria Croitoru se mai gindeste daca vrea postul de director
Devenita director general al DJPDC in 2001, Victoria Croitoru neaga toate acuzatiile aduse de fosta angajata si de presedintele SAP Dolj. „La DJPDC a fost o reducere de personal in urma unei comisii la care au participat si sindicatele. Toate acuzatiile pe care mi le aduc trebuie dovedite“, a declarat directoarea interimara a DJPDC. Conform spuselor sale, nevinovatia ii este demonstrata de ancheta comisiei de la Bucuresti, care s-a deplasat la Craiova pentru stabilirea vinovatilor. „Daca ma gaseau vinovata, as fi fost demisa pina acum“, a precizat Victoria Croitoru. Directoarea DJPDC spune ca acuzatiile legate de starea paturilor nu au nici un fundament. „Paturile sint vechi de 50 de ani. Cind am fost sa le controlez toate patru angajatele lipseau din tura si au lipsit si a doua zi. Mai mult, in ziua de dupa accident le-am gasit uitindu-se la televizor, asa ca nu mai conta cum era patul“, a mai spus Victoria Croitoru. Scandalul in care este implicata prin noile declaratii ale celor doi contestatari nu o vor impiedica pe directoare sa participe la examenul din 28 ianuarie pentru ocuparea postului de director general. „E decizia mea daca particip sau nu. Pina pe 26 ianuarie mai am timp. Imi pare rau pentru cei care nu ma iubesc. Cel care va dori sa participe la concurs ma va avea contracandidat ca sa fie o selectie, chiar daca nu vreau sa fiu directoare“, a concluzionat Victoria Croitoru.