Agentii de circulatie trec in ograda primariilor
La numai doua zile dupa ce a fost numit in fruntea Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), chestorul de politie Dan Fatuloiu si-a prezentat intentiile de a „revolutiona“ structura institutiei pe care o conduce, promovind, infiintind sau transferind anumite servicii subordonate.
Totodata, seful IGPR a anuntat ca, din acel moment, dupa modelul britanic, va avea drept consilier un tinar sociolog, subinspectorul Aurel Baloiu.
Chestorul principal Dan Valentin Fatuloiu a declarat simbata, intr-o conferinta de presa, ca reforma politiei are ca obiectiv descentralizarea, eficientizarea activitatii, compatibilizarea procedurilor si structurii organizationale, combaterea coruptiei – atit din interiorul, cit si din exteriorul institutiei, schimbarea mentalitatii, dezvoltarea unei culturi organizationale, combaterea criminalitatii organizate, promovarea unei politici de resurse umane la standarde europene, imbunatatirea managementului si implementarea ghidului carierei. „Acestea sint principalele recomandari ale Uniunii Europene, pe care trebuie sa le implementam de urgenta“, a precizat seful Politiei Române.
Task-force pentru combaterea traficului de persoane
Fatuloiu a adaugat ca reforma vizeaza, printre altele, crearea unei politii de combatere a criminalitatii organizata pe structura Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. El a precizat ca aceasta structura va avea o componenta care sa combata marea criminalitate si una de combatere a criminalitatii cibernetice. O alta prioritate a sefului Politiei Române o constituie dezvoltarea unui sistem de „task-force“, dupa modelul proiectului „Reflex“ (care functioneaza in cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din IGPR). In cadrul proiectului care vizeaza combaterea traficului de persoane si a migratiei ilegale, politistii români colaboreaza cu politistii britanici si cu Politia de Frontiera). „Aceste formatiuni nou-infiintate vor actiona, mai intii, in Portul Constanta si pe Aeroportul «Henri Coanda»“, a spus Fatuloiu.
Combaterea criminalitatii judiciare interne si externe
„A doua politie care se va dezvolta este cea care se va ocupa de mica criminalitate“, a adaugat el, explicind ca va scoate mai multi politisti pe strazi, pentru ca mai mult de jumatate dintre subofiterii Politiei Române stau la birou si doar 20 la suta dintre cadrele politiei sint in strada, implicate in asigurarea ordinii si linistii publice. „Pina acum a functionat un sistem care a produs o politie ce nu a fost in stare sa gestioneze strada. Din 41.000 de politisti, numai noua mii sint in strada“, a adaugat Fatuloiu.
Potrivit lui Fatuloiu, in cadrul acestei a doua structuri a politiei va functiona un compartiment de combatere a criminalitatii judiciare, interna si externa, care se va ocupa atit de tarile „tinta“ ale criminalitatii (cum sint Italia, Spania, Germania si Franta), cit si de judetele „sursa“. „Politia judiciara va avea un segment foarte important: un grup de lucru care va gestiona fapte comise impotriva ziaristilor in timpul serviciului“, a mai spus seful Politiei Române.
Politia primariilor
„Cea de-a treia politie care se va crea va fi Politia primariilor“, a mai spus Fatuloiu, precizind ca intentioneaza sa transfere la primarii politistii care se ocupa de dirijarea circulatiei si infractiunile legate de parcari. Tot acolo vor ajunge si cei care se ocupa de infractiunile legate de constructii, mediu sau micii comercianti.
Seful IJP Arad, cercetat de IGPR
In ceea ce priveste combaterea coruptiei, el a spus ca un grup de lucru interministerial va realiza, la nivelul Politiei Nationale, un program de combatere a coruptiei interne. „Vom identifica toate locurile dispuse la coruptie. Vom porni de la identificarea cauzelor si vom finaliza cu eliminarea pirghiilor care sint favorizatoare“, a mai declarat seful Politiei Române.
Referitor la „clientelismul“ existent in politie, Fatuloiu a amintit cazul sefului Inspectoratului Arad, comisarul-sef Gheorghe Tica, anchetat „pentru ca a aratat un dosar penal altcuiva decit persoanei abilitate sa-l vada“. Seful IGPR a precizat ca a desemnat deja o echipa de ofiteri care sa faca verificari la Arad, urmind ca rezultatele acestora sa fie facute publice in cel mai scurt timp, avind in vedere ca „este pentru o transparenta totala fata de cetateni si presa“.