4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024

JAF DIN BANII PUBLICI

• Ies la iveala nume noi de firme, care au primit zeci de miliarde de lei de la DGFP Dolj • Un fost camin al SC Electroputere – motiv de rambursari ilegale de TVA • Valoarea imobilului a crescut in patru luni de la aproape sase miliarde la 28,5 miliarde de lei


Jaful din banii publici desfasurat in ultimii patru ani la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj capata dimensiuni impresionante. Cele 13 firme ale lui Genica Boerica, om de afaceri craiovean, care au primit 290 de miliarde de lei rambursari ilegale de TVA sau cele aproximativ 30 de societati din Dolj ale caror dosare au ajuns pe masa politistilor de la Inspectoratul General de Politie reprezinta doar o parte din numarul firmelor care au beneficiat de clementa sau lipsa de profesionalism a functionarilor care au efectuat controalele fiscale in vederea rambursarii zecilor de miliarde de lei din bani publici.


Pe adresa procurorilor de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova au ajuns in 2004 mai multe note de control, in care erau date in vileag numele unor firme si sumele de TVA primite in mod ilegal prin intocmirea unor documente fictive cu care au indus in eroare Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. Numai in anul 2003, controalele efectuate de organele de cercetare au descoperit ca Finantele doljene au efectuat 630 de acte de verificare prin care au fost acordate rambursari si compensari de TVA de aproape 750 de miliarde de lei. Daca ar fi sa luam in calcul zecile de miliarde de lei primite din bani publici de o parte din firmele doljene, singura concluzie logica ar fi aceea ca activitatea economica din judet merge cu motoarele turate la maximum. In realitate, firmele cu pricina, cu sediul in apartamente, au actionari arabi sau pur si simplu nu mai exista. Spre exemplu, in 2003 SC Hand Tour Trade SRL din Craiova a obtinut in mod ilegal din partea DGFP Dolj o rambursare de TVA de aproape 15 miliarde de lei. Societatea patronata de doi egipteni cumparase in decembrie 2002 o linie de productie de anvelope de la SC Oltina Exim SRL Bucuresti, pentru care a platit peste 70 de miliarde de lei. Dupa depunerea cererii de rambursare de TVA, Hand Tour Trade a incasat ilegal de la bugetul de stat TVA in valoare de 14,9 miliarde de lei cu ajutorul unor documente fictive, in ciuda faptului ca pe 30 ianuarie 2003 functionarii DGFP Dolj au efectuat un control fiscal la societatea cu pricina. Pina in prezent, SC Hand Tour Trade SRL, cu sediul in cartierul Brazda lui Novac, s-a declarat la Fiscul doljean doar ca societate platitoare de TVA, neinteresind-o celelalte contributii, singurul scop fiind probabil obtinerea rambursarii de TVA. Cu toate ca datele financiare indicau clar ca societatea nu are angajati, deci prezenta suspiciuni, aceasta a primit aproape 15 miliarde de lei de la DGFP Dolj. Dosarul intocmit de organul fiscal a fost solicitat de Inspectoratul General de Politie – Directia de Investigare a Fraudelor, pentru continuarea cercetarilor.


SC Gulucor a primit rambursare de TVA de aproape 20 de miliarde de lei


Alta societate al carei dosar a ajuns pe masa procurorilor de la Curtea de Apel este SC Gulucor SRL Filiasi, care a solicitat si primit aproape 20 de miliarde de lei rambursari de TVA, la sfirsitul anului 2003. Dupa ce a depus cererea de rambursare, SC Gulucor a prezentat functionarilor din cadrul Finantelor doljene documente fictive cu ajutorul carora a obtinut rambursarea ilegala de TVA in suma de 19,9 miliarde de lei. Conform site-lui Registrului Comertului, patronii Gulucor sint trei italieni care au declarat ca societatea este doar patitoare de TVA si de impozit pe profit. In rest, nici urma de angajati, ultima declaratie a obligatiilor de plata fata de buget datind din 2003. Ca si in cazul SC Hand Tour Trade, dosarul a ajuns pe masa politistilor de la Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGP. Alt caz in care au fost folosite documente fictive pentru rambursarea TVA este cel al SC Industrial Met Group SRL Craiova, care a cumparat in august 2003 de la SC Miva Vami SRL din Craiova un imobil apartinind pe vremuri Electroputere, cu suma de 28,5 miliarde de lei. La rindul sau, Miva Vami cumparase in aprilie 2003 de la SC Baris Oil SRL din judetul Teleorman acelasi imobil cu numai 5,9 miliarde de lei. La numai o luna de la tranzactie, furnizorul SC Baril Oil a fos radiat din Registrul Comertului dupa ce functionase timp de un an doar ca platitor de TVA. In doar patru luni, pretul de vinzare al fostului camin al lui Electroputere a crescut de la 5,9 miliarde la 28,5 miliarde de lei, in timp ce valoarea reala a constructiei nu ar fi depasit sase miliarde de lei, daca ar fi fost construita la preturile si valoarea materialelor din aprilie 2003. Pentru a obtine rambursarea TVA de 4,3 miliarde de lei, Industrial Met Group a folosit documente fictive, element-fapta care intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si inselaciune.


Au facturat de doua ori aceeasi suma


Tot de documente fictive s-a folosit si SC Grigma SRL Craiova, care a beneficiat de rambursari de TVA de 9,9 miliarde de lei in 2003. La cererea de rambursare depusa la DGFP Dolj, Grigma SRL a anexat o serie de facturi fiscale din care doua erau datate 28 iulie 2003 si totalizau TVA de plata de aproape zece miliarde de lei. Grigma cumparase materiale de instalatii constructii de la SC Cimpul Verde SRL Bucuresti, firma declarata doar ca platitoare de TVA, fara angajati in custodia careia le si lasase. In septembrie 2003, societatea din Craiova a refacturat marfa firmei din Bucuresti, ocazie cu care a intocmit doua facturi identice ca valoare si produse mentionate cu cele prin care cumparase aceleasi produse in iulie 2003. Ca urmare a acestor tranzactii, SC Grigma SRL a incasat prin rambursare 9,9 miliarde de lei pe baza unor documente fictive si a ramas debitoare cu aceeasi suma la bugetul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII