4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectoarea Administratiei Financiare Timis - trimisa in judecata de PNA

Directoarea Administratiei Financiare Timis – trimisa in judecata de PNA

Ilona Piloska si-a construit o vila primind mita 3,3 miliarde de lei de la o firma care a primit si rambursari ilegale de TVA


Procurorii Serviciului Teritorial Anticoruptie Timisoara au trimis in judecata mai multe persoane acuzate de fapte de coruptie, printre care directoarea Administratiei Finantelor Publice Timis, Piroska Klara Ilona, sotul acesteia, Piroska Lajos, un inspector al Directiei Generale a Finantelor Publice Timisoara, Ana Hoban, precum si un economist al SC Darius&Rares SRL si SC Construct Cement SRL. Decizia procurorilor a venit ca urmare a finalizarii urmaririi penale intr-un nou dosar in care s-au efectuat cercetari fata de inalti functionari din cadrul DGFP Timis si ai Administratiei Finantelor Publice a municipiului Timisoara, sub aspectul savirsirii unor fapte grave de coruptie sau in legatura directa cu astfel de infractiuni. Cei patru sint acuzati, printre altele, de luare de mita, trafic de influenta, complicitate la delapidare, uz de fals, fals intelectual sau fals in inscrisuri oficiale. Pe linga cei trei functionari ai statului, procurorii au trimis-o in judecata si pe Elisabeta Marioara Andronic, administrator si director al SC Cristian Andronic SRL, acuzata de dare de mita, cumparare de influenta, delapidare, inselaciune, evaziune fiscala, fals intelectual la Legea contabilitatii, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la savirsirea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene. Piroska Klara Ilona, Ana Hoban si Andronic Marioara au fost deferite justitiei in stare de arest preventiv, masura dispusa in luna septembrie 2004 la propunerea procurorilor anticoruptie.


Mita de miliarde de lei pentru vila personala


In perioada septembrie 2003 – iunie 2004, Ilona Piroska a desfasurat mai multe activitati infractionale contrare indatoririlor sale de serviciu, in favoarea Elisabetei Andronic, de la care a beneficiat, cu titlu de mita, de foloase materiale necuvenite in valoare de peste 3,3 miliarde de lei, echivalentul a peste o suta de mii de dolari, reprezentind contravaloarea lucrarilor de constructie, amenajare si dotare a vilei pe care o detinea intr-un cartier rezidential din apropierea municipiului Timisoara. In schimbul banilor, directoarea AFP Timis a intervenit la functionari din conducerea DGFP Timis si la reprezentantii altor institutii pentru ca societatea Elisabetei Andronic sa fie favorizata cu ocazia controalelor fiscale vizind rambursari de TVA, pentru rezolvarea unor cereri vizind activitati care tin de executarea silita sau de eliberarea in fals a unor certificate de atestare fiscala necesare participarii la unele licitatii. Ilona Piroska a intervenit la conducerea Directiei de Control Fiscal din cadrul DGFP Timis pentru ca verificarile prevazute in procedura de rambursare a TVA care urma sa aiba loc la SC Cristian Andronic SRL sa fie efectuate formal, astfel incit aceasta societate sa beneficieze, in timp cit mai scurt, de returnari de TVA in valoare de aproape sapte miliarde de lei, la finele anului 2003. Totodata, in cursul lunii februarie 2004, directoarea a intervenit la directorul executiv al DGFP Timis, Jichici Iulus, invinuit si el in aceasta cauza, in favoarea aceleiasi societati, pentru a i se aproba cererile formulate privind infiintarea unor popriri asupra unei firme terte, precum si pentru a obtine acordul ca plata pentru lucrarile efectuate la cladirea DGFP Timis sa fie achitate in mod direct, si nu prin antreprenorul general. De asemenea, Piroska a dat ordin functionarilor din subordine sa intocmeasca in mod nelegal documentatia pentru instituirea popririi fata de tert si executarea silita a acestuia, astfel incit societatea reprezentanta de Elisabeta Andronic sa poata recupera o datorie restanta in valoare de 2,4 miliarde de lei. Pentru a justifica necesitatea infiintarii acestei proceduri de executare silita, cele doua complice au convenit sa intocmeasca documente false, introducind, ulterior recuperarii banilor, prin antedatare, declaratii si deconturi in evidenta Administratiei Finantelor Publice (AFP). Consecinta acestor ilegalitati a constat in participarea firmei administrate de inculpata Elisabeta Andronic la o licitatie pentru efectuarea unor lucrari de constructii.


Prejudiciu de peste cinci miliarde de lei


Dupa instituirea popririi si a celorlalte forme de executare silita, pe 21 mai 2004, Piroska si Andronic au convenit ca SC Cristian Andronic SRL sa depuna la AFP Timisoara o serie de documente intocmite, de asemenea, in mod ilegal pentru a demonstra ca societatea nu figureaza cu datorii restante. In acest scop, directoarea AFP Timis a dat dispozitie angajatilor din subordine sa introduca in baza de date a Administratiei Finantelor Publice Timisoara noua situatie intocmita de Elisabeta Andronic, sa le antedateze si sa le atribuie anumite numere de inregistrare, desi in mod normal inregistrarea acestor date se efectueaza de catre Biroul de preluare documente din cadrul AFP Timisoara, si nu de inspectorii din cadrul Biroului TVA, cum s-a procedat in acest caz. In acest fel, Elisabeta Andronic, singura sau impreuna cu directoarea AFP, a prejudiciat atit patrimoniul SC Cristian Andronic SRL, cu suma de 3.378.838.555, suma care constituie in acelasi timp si folos material necuvenit ca obiect al infractiunilor de coruptie, cit si bugetul de stat, cu peste doua miliarde de lei, reprezentind rambursari de TVA si sustrageri de la plata obligatiilor fiscale. In vederea confiscarii bunului care reprezinta obiectul infractiunilor de coruptie, anchetatorii au dispus luarea masurilor asiguratorii si au cerut instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului care constituie folos material necuvenit. Pentru a recupera pagubele produse bugetului de stat ca urmare a savirsirii infractiunilor de inselaciune si evaziune fiscala, s-au dispus masuri asiguratorii prin instituirea inscriptiei ipotecare asupra imobilului apartinind Elisabetei Andronic.


Fonduri PHARE cu documente false


De asemenea, pentru a obtine cei 90.000 de euro care nu i se cuveneau in mod legal, Piroska llona a uzat de functia sa de director al AFP Timisoara si a intervenit, la solicitarea „prietenei sale“, la conducerea CEC – Sucursala Timis, pentru a i se acorda acesteia un credit PHARE in valoare de 130.000 de euro. Directoarea AFP a determinat-o pe reprezentanta SC Cristian Andronic SRL sa intocmeasca in fals un contract de creditare al societatii sau sa-l antedateze, pentru a-i servi la justificarea datelor din bilantul contabil si in eventualitatea unui control al functionarilor CEC. In cursul lunii octombrie 2003, Elisabeta Andronic, in calitatea sa de director economic si administrator al SC Cristian Andronic Timisoara, a convins-o la rindul ei pe Ana Hoban, inspector in cadrul DGFP Timis, dar care tinea ilegal si evidenta contabila a societatii respective, sa falsifice bilantul contabil si balanta sintetica de verificare (documente care au fost prezentate Sucursalei CEC) cu scopul de a obtine pe nedrept creditul PHARE in valoare de 130.000 de euro. Cu toate acestea, sucursala CEC Timisoara a refuzat acordarea acestui credit pe motiv ca SC Cristian Andronic SRL nu intrunea conditiile de bonitate impuse, in pofida datelor false comunicate. Pentru a-si acoperi urmele, directoarea AFP l-a convins pe Lucian Trif sa intocmeasca in fals contractul de prestari servicii dintre societatile la care lucra ca economist si sotul ei, Lajos Piroska. Totodata, directoarea AFP i-a cerut lui Lucian Trif o situatie finala de lucrari, prin care sa ateste in mod nereal ca lucrarile si materialele necesare construirii vilei au fost executate si provin de la aceste societati, in conditiile in care toate costurile legate de constructia vilei au fost suportate de firma administrata de Elisabeta Andronic. In cazul Ilonei Piroska si al lui Iulus Jichici, director al DGFP Timis, procurorii au dispus disjungerea cauzei si continuarea urmaririi penale, procurorii avind indicii ca Jichici ar fi comis si alte fapte penale, pe linga primirea de foloase necuvenite. Totodata, procurorii au inaintat dosarul spre solutionare Tribunalului Timis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU