Dupa ce au ridicat copii dupa dosarele firmelor care au beneficiat de rambursari de TVA de peste un miliard de lei, procurorii de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au intrat in posesia unui nou dosar care are legatura cu Genica Boerica. Surse din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au declarat ca, in ultimele zile, procurorii de la Bucuresti au ridicat un singur dosar, al unei societati comerciale care a fost implicata in rambursarea ilegala de TVA catre cele 13 firme controlate de Boerica. Societatea in cauza, al carei nume nu poate fi dat publicitatii momentan, nu a beneficiat in mod direct de returnari din banii publici, dar, prin intermediul ei, a fost posibila transferarea mai multor bunuri la valori supraevaluate, care, in cele din urma, a dus la pagubirea bugetului de stat cu peste 290 de miliarde de lei, bani acordati firmelor lui Boerica. Reprezentantii DGFP Dolj lucreaza in continuare cu politistii de la Inspectoratul Judetean de Politie, care au intrat in posesia copiilor mai multor dosare ale unor firme pe care oamenii legii le considera suspecte.
Garda Financiara se muta la Finante
Conform acelorasi surse, guvernul va publica in urmatoarele zile, in Monitorul Oficial, ordonanta prin care Garda Financiara va trece in subordinea Ministerului Finantelor. „Trecerea Garzii in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va fi un lucru bun, cu conditia ca activitatea acesteia sa nu se intersecteze cu cea a Directiei de Control Fiscal.
Aceasta mutare va da mai multa libertate de miscare consilierilor DGFP, care se vor putea ocupa mai indeaproape de activitatea de control, in conditiile in care cei de la Garda Financiara vor sta mai mult pe teren, pentru a identifica firmele supuse controlului. In felul acesta, ne vor lua drumurile din picioare, fara ca acest lucru sa insemne ca inspectorii DCF nu vor pleca pe teren“, a declarat Ioan Filipescu, directorul executiv al DGFP Dolj. Pentru a da greutate campaniei de curatare a mediului de afaceri din Dolj, autoritatile de la Bucuresti au trimis de ieri, la Craiova, doi reprezentanti ai ANAF, care vor lucra cot la cot cu angajatii Finantelor doljene timp de o saptamina, prioritate avind gradul de incasare a veniturilor bugetare ca urmare a aplicarii cotei unice de 16%. Totodata, fiscul doljean asteapta ca patronii celor aproximativ trei mii de firme presupuse inactive din Dolj sa vina la sediul DGFP pentru a-si clarifica situatia. „Inca nu am trimis la ANAF lista cu societatile inactive, deoarece vrem sa fim siguri ca firmele respective au avut la dispozitie timpul necesar pentru a aduce dovezi ca au activitate. Verificarea fiecareia in parte este un proces care dureaza. La aceasta se adauga micile smecherii prin care anumite firme, pentru a crea impresia de activitate, vin la sediul DGFP si mai cer cite un cazier sau un document fiscal“, a mai spus Filipescu.