4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de miliarde de lei din rambursari de TVA - investite in terenuri si apartamente

Sute de miliarde de lei din rambursari de TVA – investite in terenuri si apartamente

• Banii obtinuti de la Finantele doljene ar fi principalii vinovati de cresterea preturilor bunurilor imobiliare • Coincidenta sau nu, piata imobiliara din Craiova este blocata complet din octombrie anul trecut, cind noua conducere a DGFP a oprit robinetul rambursarilor de TVA


Unde s-au dus miile de miliarde de lei TVA acordate cu generozitate de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj? O intrebare la care nimeni nu stie raspunsul, dar care a nascut o multime de ipoteze. Chiar daca banii scursi in buzunarele unor afaceristi din Craiova sau ai unor cetateni arabi fugiti din tara au fost virati in conturile unor firme, sumele cu pricina au fost cu siguranta investite in afaceri sau in bunuri de tot felul. Prin Craiova circula, in ultima vreme, un zvon conform caruia beneficiarii TVA-ului de zeci de milioane de euro au cumparat bunuri imobile, adica terenuri si apartamente, ale caror preturi au atins cote ametitoare, ducind in cele din urma la blocarea activitatii agentiilor imobiliare din judet. Tranzactiile pe banda rulanta si cresterea fulminanta a cererii de apartamente si terenuri pentru construirea de case au creat suspiciuni referitoare la provenienta banilor investiti, in conditiile in care activitatea economica a Doljului nu justifica in nici un fel cererea mare de investitii imobiliare. Pe buna dreptate, omul de rind se poate intreba de unde provin banii cu care se cumpara intr-o veselie apartamente si terenuri de tot felul, vazind ca acest lucru il impiedica sa-si cumpere o garsoniera sau un apartament cu doua camere pentru care a strins bani ani buni. In doi, trei ani, preturile au explodat fara nici un motiv. Chiar daca pare incredibil, cele aproape doua mii de miliarde de lei TVA rambursate nu sint straine de situatia actuala de pe piata imobiliara din Dolj.


Autoritatile au cazut si ele pe ginduri


Surse din rindul agentilor imobiliari craioveni spun ca preturile apartamentelor si terenurilor au crescut din cauza TVA-ului investit de marii beneficiari ai rambursarilor din bani publici. Chiar daca nimeni nu poate aduce dovezi clare in acest sens, anumite simptome dau de gindit. Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat pentru GdS ca nu poate confirma ipoteza de mai sus, dar si-a exprimat anumite nedumeriri legate de evolutia pietei imobiliare din Dolj. „Si pe noi ne-au cam pus pe ginduri, deoarece voiam sa cumparam terenuri pentru anumite proiecte ale consiliului. Am descoperit cu surprindere ca preturile crescusera foarte mult si, chiar si in aceste conditii, nu prea mai aveam ce cumpara. S-au cumparat terenuri, mai ales in extravilan, iar pe centura pretul a crescut imediat. Spre exemplu, in zona aeroportului, un metru patrat de teren costa in prezent intre opt si zece euro“, a declarat Prioteasa. Alta coincidenta care ridica mari semne de intrebare este faptul ca, incepind din octombrie – noiembrie 2004, tranzactiile au scazut semnificativ, adica exact in perioada in care robinetul cu rambursari de TVA a fost oprit o data cu schimbarea conducerii Finantelor doljene. Inca de atunci se vorbea despre o anumita agitatie pe piata datorata faptului ca stoparea scurgerii banului public in buzunarul anumitor afaceristi le-ar fi dat acestora planurile peste cap. „Din octombrie – noiembrie anul trecut, activitatea s-a blocat complet. De trei luni nu am facut decit o singura tranzactie, motiv pentru care am fost nevoit sa-mi inchid agentia“, a declarat Ion Rosu, patronul unei agentii imobiliare din Craiova si fost presedinte al Uniunii Agentiilor Imobiliare din România, filiala Craiova. Scaderea numarului de tranzactii o data cu sistarea rambursarii de TVA de la DGFP Dolj a fost confirmata si de Carmen Radulescu, membru al Consiliului de Coordonare a Uniunii Patronale a Agentiilor Imobiliare din Oltenia. „Nu stiu daca au legatura cu TVA-ul, dar in ultimele luni activitatea a scazut foate mult. Spre exemplu, de la inceputul anului, vinzarea de apartamente s-a redus cu 20%, iar la terenuri, cu aproximativ 50%. Un factor important este si vremea rea si perioada de iarna. Sa vedem la primavara“, a precizat Radulescu.


Doi iepuri dintr-un foc


Chiar daca anotimpul rece isi pune amprenta asupra numarului de tranzactii cu bunuri imobiliare, coincidenta scaderii activitatii agentiilor imobiliare cu stoparea rambursarilor de TVA bate la ochi. Iar logica este simpla. In calitate de „beneficiar“ al rambursarii de TVA, cea mai buna investitie sint terenurile si casele, a caror valoare creste in timp. In felul acesta, „clientii“ Finantelor impusca doi iepuri dntr-un foc: isi acopera urmele si pozeaza in investitori, iar pe de alta parte isi protejeaza investitia. Si nu trebuie sa fii un mare investitor ca sa poti influenta piata imobiliara. Presupunind ca numai o parte dintre consilierii Finantelor, care au efectuat controalele fiscale si si-au dat acordul pentru rambursarea TVA-ului firmelor solicitante, ar fi primit un procent de citeva zeci de mii de euro, banii cu pricina trebuia investiti cumva. Ceea ce inseamna ca, pe linga gaura din bugetul public, „fericitii“ beneficiari ai rambursarilor de TVA au dat peste cap si piata apartamentelor si terenurilor din Dolj, obligindu-i astfel pe tinerii care visau la o casa la preturi accesibile sa-si continue visul mult timp de acum incolo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS