-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn cetatean german stabilit la Bumbesti-Jiu se lupta pentru a-i fi recunoscuta identitatea

Un cetatean german stabilit la Bumbesti-Jiu se lupta pentru a-i fi recunoscuta identitatea

• Desi poate parea incredibil, un cetatean german a parasit tara sa si s-a stabilit in localitatea gorjeana Bumbesti-Jiu, unde se lupta cu birocratia • Johann Christian are 67 de ani si, in urma cu 16 ani, a parasit România pentru a duce o viata linistita la Nürnberg, impreuna cu sotia si copiii • Dorul de casa l-a adus inapoi in tara, unde si-a cumparat o casa • De ceva timp se chinuie sa convinga autoritatile gorjene sa ii ofere o identitate, intrucit pasaportul i-a expirat • Marul discordiei este daca in viitorul act de identitate sa fie scris Ioan sau Johann


„M-am intors in tara in care m-am nascut si de unde am plecat in urma cu atitia ani. Eu v-as dori sa va duceti in Germania, sa aveti salariul pe care l-am avut eu. Aici e haos, nu mai e ce a fost. Nu as spune ca il regret pe Ceausescu“, a povestit Johann Christian, poate singurul german care s-a intors in România, dupa perioada „exodului“ din anii ’90, cind zeci de mii de etnici germani au ales sa plece in Germania. De doi ani locuieste singur in localitatea Bumbesti-Jiu, dupa ce vreme de 16 ani a dus un trai decent si linistit la Nürnberg, alaturi de sotia sa si de cei trei copii. In urma cu doi ani si jumatate, de comun acord cu sotia sa, care in prezent este angajata la o scoala speciala din Germania, a decis sa se intoarca in România, dupa cum el insusi marturiseste, fara a-si ascunde emotia. In Bumbesti-Jiu a cumparat o casa, pe care a reparat-o si amenajat-o. Nostalgia si admiratia pentru ce a lasat in urma aici s-au transformat insa, la putin timp de la intoarcere, in revolta fata de ceea ce a gasit: birocratie, legi care se contrazic si neputinta.


Nürnberg – Bumbesti Jiu


Daca la inceput era considerat ciudat de localnici si de vecinii sai, acum comunitatea l-a adoptat pe batrinul german, care inainte de 1989 a parasit Banatul pentru Nürnberg. Inainte de a pleca in Germania, a lucrat 37 de ani in transporturi. Vechimea nu a contat insa pentru nemti, iar acolo a trebuit sa o ia de la capat. A lucrat la o firma de protectie si paza si a cistigat un salariu bun, care i-a permis sa le ofere copiilor sai o viata normala. Sotia sa este in Germania, unde este angajata la o institutie de ocrotire a persoanelor cu dizabilitati. Doi dintre copii s-au casatorit, iar cel de-al treilea, mezinul, se pregateste sa termine liceul. Pentru Johann Christian viata pe care trait-o la Nürnberg a ramas mult in urma, iar acum, aproape in fiecare seara, se gindeste daca a facut bine ca s-a stabilit la Bumbesti-Jiu. Din cauza ca i-a expirat pasaportul, batrinul a inceput sa faca demersurile necesare in vederea eliberarii altui act. Incercarea sa s-a dovedit o lupta cu morile de vint, intrucit in actul de nastere este trecut Ioan, iar in pasaportul expirat, Johann. El se chinuie acum sa convinga autoritatile ca Ioan si Johann inseamna acelasi lucru si spera ca va reusi.


De la nostalgie la revolta


Cu toate ca de multe ori a fost tentat sa isi faca bagajele, Johann a renuntat sa se intoarca in Germania. In România primeste din partea statului german o pensie de 740 de euro, bani la care nici macar nu indraznesc sa viseze majoritatea pensionarilor din Bumbesti-Jiu si chiar din România. „Ma lupt sa inscriu aceasta masina pe care am adus-o de acolo. Mi-a expirat si pasaportul… practic, eu nu mai exist. Sa faci drumuri timp de luni bune, iar in Germania iti trebuie doar 15 minute. Lupta cu birocratia te termina. Ma simt injosit. Pe timpul raposatului, legea era parca mai buna, dupa munca era si piine, cita era. Tineretul nu mai e cum era cindva. Noi am plecat ca germani, iar in Germania eram vazuti ca romi români. Nu stiu ce s-a mai schimbat acum. Acela care vine din Germania si spune ca totul e roz minte! Acolo nu exista om care sa nu isi faca datoria. Daca ai gresit, esti taxat! Eu, cetatean strain, nu am dreptul sa circul cu masina mea. In tara in care ma aflu, respect legile si ordinele, dar trebuie sa fiu respectat si eu. Aici, cind te duci undeva sa iei o hirtie, trebuie sa dai ceva. E foarte greu! Eu le mai dau si dreptate tinerilor care pleaca din România: nu se duc de drag, se duc de nevoie“, a declarat Johann Christian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS