4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa pentru modulul psihopedagogic - marul discordiei intre studenti si profesori

Taxa pentru modulul psihopedagogic – marul discordiei intre studenti si profesori

Aproximativ zece mii de studenti sint obligati sa plateasca
o taxa de 500.000 de lei pentru modulul de psihopedagogie, despre care nimeni nu stie cit de legala este


Universitatea din Craiova se afla zilele acestea in mijlocul unui scandal de proportii in care sint implicati atit studentii, cit si conducerea universitatii si anumite cadre didactice. Motivul discordiei il reprezinta o taxa de 500.000 de lei pe care studentii sint obligati sa o plateasca pentru modulul de psihopedagogie, necesar dupa terminarea facultatii in cazul in care absolventii se hotarasc sa devina profesori. Desi pare greu de crezut, reprezentantii conducerii Universitatii nu stiu daca taxa cu pricina este obligatorie sau nu, studentii platind cei 500.000 de lei pentru a putea fi primiti la examene. Miza banilor din buzunarul studentilor este mare, deoarece nu mai putin de zece mii de viitori absolventi de facultate platesc aceasta taxa, ceea ce inseamna o suma de cinci miliarde de lei, suficienta sa anime si cele mai elevate spirite.


Scandalul a pornit de la un comunicat lipit pe usile si geamurile din Universitate in urma cu citeva zile de Conventia Organizatiilor Studentesti din cadrul Universitatii din Craiova, organism care reuneste 14 asociatii studentesti ale facultatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul universitatii. In comunicatul cu pricina, liderii studentilor spuneau ca taxa pentru modulul psiho-pedagogic de predare in invatamint este ilegala, intrucit nu a fost cuprinsa in grupul taxelor propuse spre aprobare si votate de Senatul Universitatii pentru anul scolar 2004-2005. „Nici un student care este deja inscris in anul doi sau mai mult al modulului de psiho-pedagogie nu ar trebui sa achite vreo taxa pentru a continua sustinerea examenelor“, se arata in comunicatul COS. Liderii studentilor ii indemnau, totodata, pe acestia sa astepte solutionarea problemei, urmind ca in cazul unei rezolvari nefavorabile sa ia o atitudine pe masura. In opinia reprezentantilor COS, vinovat de situatia actuala este Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic, condus de profesoara Elena Joita, departament cu autonomie proprie, dar care foloseste salile de curs ale universitatii. Infiintat in 1997, departamentul spre care arata cu degetul studentii are un plan de invatamint distinct de facultati, acesta oferind la absolvire o diploma separata de cea de licenta, pe baza careia proaspetii licentiati pot deveni profesori.


Intelectualii se cearta pe bani la fel ca omul de rind


Dihonia dintre studenti si conducerea universitatii si profesoara Elena Joita porneste de la o formulare ambigua a denumirii taxelor aprobate de Senatul Universitatii la inceputul anului scolar 2004-2005, fiecare dintre parti interpretind hotarirea in felul in care ii convine. De exemplu, taxa de inmatriculare de 500.000 de lei pe care o platesc studentii pentru anumite activitati scolare este interpretata de sefa DPPD, Elena Joita, ca fiind valabila si pentru modulul psiho-pedagogic, desi nicaieri nu se specifica in mod clar acest lucru. Mai mult, profesoara in cauza a afisat la avizierul de pe holul universitatii un anunt parafat cu stampila departamentului pe care il conduce, in care ii informeaza pe studenti ca au de platit taxa de 500.000 de lei in cazul in care vor sa urmeze cursurile modulului de psihopedagogie. „Studentii care doresc sa lucreze dupa licenta in invatamint, ca profesori, trebuie sa primeasca o pregatire distincta (…) Inscrierea fiind facultativa, se reconfirma in fiecare an universitar. Pentru realizarea acestei pregatiri, DPPD ofera servicii specifice care trebuie sustinute financiar si prin contributia studentilor. Senatul Universitatii, in sedinta din 10.06.2004, a aprobat cuantumul taxei de 500.000 de lei pentru taxa anuala“, si-a motivat demersul profesoara Joita. Prorectorul Universitatii din Craiova, profesorul univ. Nicolae Panea, nu vede insa cu ochi buni acest lucru. „Traim intr-o tara folclorica, in care ne place sa ne luam dupa zvonuri. Aceasta taxa nici nu a fost propusa de sefa catedrei de psihopedagogie, prof. Elena Joita, dar, daca va fi propusa, va trebui sa fie discutata si aprobata de Senatul Universitatii, asa ca studentii nu sint obligati sa plateasca aceasta taxa. E bine ca s-au facut aceste instiintari de catre COS, pentru ca studentii sa stie ca nu se percepe taxa pentru modulul psihopedagogic. Doamna profesoara nu poate cere taxa, deoarece beneficiaza de studenti. Taxa de inmatriculare o stabilesc facultatile“, a declarat Panea intr-o prima instanta. Prorectorul Universitatii nu este insa sigur daca taxa pe care o cere DPPD este legala sau nu. Consultind cu atentie lista taxelor aprobate de Senatul Universitatii, Panea a recunoscut ca formularea din text lasa loc la interpretari si a dat din colt in colt atunci cind a fost intrebat daca poate spune cu certitudine ca DPPD colecteaza ilegal taxa respectiva.


Studenti pe post de finantatori


La rindul ei, profesoara Elena Joita trage spuza pe turta proprie si da vina pe lipsa banilor. „Taxa de inmatriculare este facultativa. Un student bugetar costa ministerul noua milioane de lei pe an, iar din acesti bani DPPD primeste cam un milion de lei. Pentru studentii cu plata nu am primit nici un ban de la facultati de doi ani. Noi facem munca patriotica aici. Am fost obligati sa dam bani din buzunar pentru a le oferi studentilor material-suport“, a declarat Elena Joita. Aceasta nu a putut insa explica de ce sint obligati studentii sa suporte din buzunarul propriu criza financiara din sistemul de invatamint, singurul argument adus de profesoara universitara fiind acela al necesitatii platii salariilor celor care tin cursurile de psiho-pedagogie, la aceasta adaugindu-se si finantarea pentru materialul-suport oferit studentilor in clasa. Sefa DPPD crede ca tot scandalul a fost declansat dupa ce a trimis pe adresa prorectorului Panea o propunere de stabilire a taxelor valabile din anul scolar viitor pentru studentii cu taxa. „Am propus ca studentii care platesc taxa de scolarizare sa achite si ei o taxa de inscriere la modulul de psiho- pedagogie, deoarece in contractul incheiat cu universitatea nu se specifica nicaieri ca taxa de studiu acopera si cursurile pentru acest modul. Este posibil ca aceasta sa fie cauza scandalului“, a precizat Elena Joita.


Studentii, prinsi la mijloc de anumite interese


Cei mai vitregiti de disputa dintre conducerea universitatii si DPPD sint studentii. Obligati sa achite o taxa despre care nimeni nu stie cit de legala este, acestia prefera sa plateasca si sa scape de griji. „Daca nu platim si nu le aratam profesorilor chitanta, nu ne primesc la examen“, s-au plins mai multi studenti, care au dorit sa-si pastreze anonimatul din motive lesne de inteles. Desi in anuntul de la avizierul facultatii scria negru pe alb ca inscrierea la modulul de psihopedagogie se face in fiecare an, intelegindu-se in felul acesta ca taxa respectiva trebuie platita anual, sefa DPPD, Elena Joita, se contrazice spunind ca studentii platesc o singura taxa de 500.000 de lei o singura data pentru cei patru ani de studiu pentru cele noua discipline obligatorii din cadrul modulului. Si asta in conditiile in care unii studenti din anul trei de studiu au demonstrat cu chitante ca au platit respectiva taxa in fiecare an. „Eu am platit in anul doi 1,5 milioane de lei si alte 500.000 in anul trei. Altfel nu intram la examene“, a precizat o studenta de la Facultatea de Litere. Andi Dunoiu, vicepresedintele Conventiei Organizatiilor Studentesti, a declarat la rindul sau ca studentii nu se impotrivesc instituirii unei taxe, chiar daca pentru unii studenti 500.000 de lei reprezinta o suma importanta. „Vrem o taxa, dar aceasta sa se faca din primul an de studiu, pentru ca studentul sa stie ce costuri implica acest modul, nu sa trezim in anul doi sau trei ca avem de platit nu stiu citi bani“, a spus Dunoiu. Debandada din universitatea craioveana ar putea fi exemplificata prin cazul unui student care a avut curajul sa se impotriveasca sistemului. „Spre exemplu, un coleg de la Facultatea de Fizica a protestat cind a auzit de taxa si l-au lasat sa dea examen, dupa ce le-a spus ca respectiva taxa nu a fost votata. La fel s-a intimplat si la Horticultura, unde nimeni nu a platit taxa si au fost primiti la examen. Asta mai depinde si de profesorul cu care dai examen“, a precizat vicepresedintele COS. Respectind parca o regula conform careia in Craiova putine sint lucrurile care merg cum trebuie, nici universitatea nu pare sa faca exceptie. Oricit de incredibil ar parea ceea ce se intimpla in acest mediu academic, lupta pentru bani a ajuns sa le ia mintile pina si profesorilor universitari, care se cearta pe ciolan si pun biruri pe spinarea studentilor care nu au alta vina decit aceea ca vor sa invete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU