11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025

Raspundem cititorilor

Si cu banii luati, si cu purcica furata, si cu pasarile in casa!


Doamna Maria Cismaru din Craiova ne-a scris ca de mai mult timp s-a hotarit sa traiasca alaturi de mama sa, in cumuna Motatei, judetul Dolj. Tot de atunci au inceput necazurile pentru Domnia sa. I s-au furat rufele de pe sirma, purcica din cotet si, de frica hotilor, si-a „gazduit“ gainile in casa. O cunostinta de-ale Domniei sale a imprumutat o suma de bani (din cauza emotiilor, d-na Maria a modificat de mai multe ori numarul zerourile care indicau suma imprumutata) pe care s-a angajat ca o va returna in transe si n-a mai vrut sa plateasca decit prima rata. In aceste conditii, d-na Cismaru, ingrozita de hotiile care se tin lant in Motatei, reclama slaba activitate a politiei din comuna.


GdS: D-na Cismaru, din surse judiciare, am aflat ca la Motatei s-a patentat o metoda simpla de depistare a hotilor dupa analiza ADN a „rahatilor“ depusi in curtea pagubitilor. Recent, in comuna dumneavoastra, prin aceasta metoda au fost depistati chiar si criminali. Cum de la cele intimplate dumneavoastra a trecut mult timp si presupunem ca „probele“ s-au alterat, chiar nu stim ce sa va spunem!


Bataie in familie?!


Aurelian Stancu din comuna Cernatesti, judetul Dolj, ne-a scris ca fiul sau, Eugen Stancu, din aceeasi localitate, beat fiind, a cazut din caruta si a suferit citeva fracturi. A venit salvarea, l-a dus la spital si, cind s-a intors Eugen acasa, avea certificat medical pentru 45 de zile de ingrijiri medicale. Tatal lui Eugen reclama medicul care a decis ca fiul sau are nevoie de ingrijiri medicale, pentru ca, intre timp, la politia din comuna, Eugen i-a reclamat chiar pe Aurelian Stancu si pe fratii sai, pe motiv ca l-ar fi batut.


GdS: D-le Stancu, daca nu aveti nici o treaba cu bataia fiului dumneavoastra, de ce va temeti? Ne-am fi asteptat ca lucrurile sa fie invers: patruns de durere pentru ceea ce i s-a intimplat fiului, sa reclamati medicul ca nu a avut suficienta grija de el!


Adresati-va unei reviste de specialitate!


D-l Toader Barbuta din Craiova ne scrie ca in 1975 si-a socat colegii in momentul in care secretarii de partid s-au aruncat asupra Domniei sale sa-l sfisie! A fost anchetat de tot felul de organe si organisme si toti voiau sa le dea „schemele inventiilor si sa le explice fenomenele stiintifice descoperite“. Dupa cum ne scrie, d-l Barbuta a rezistat eroic si n-a divulgat nici unul dintre secretele descoperirilor sale, hotarindu-se abia acum sa ni le divulge noua.


GdS: Bine ati facut! Cit despre publicarea temelor de cercetare la care lucrati, va rugam sa va adresati unei reviste de specialitate.


Va multumim!


D-l Ion Baluta din satul Soreni, comuna Celaru, judetul Dolj, ne roaga ca anunturile care apar la rubrica „Matrimoniale“ sa aiba adresa completa. Domnia sa isi doreste, de asemenea, ca vrajitoarele care-si fac publicitate sa-si dea adresa completa. Intre altele, ne ureaza la toti multa sanatate.


GdS: D-le Baluta, va intelegem dorintele si speram ca persoanele care dau asfel de anunturi sa fie mai atente atunci cind le formuleaza. Cit despre adresa vrajitoarelor, ar fi bine sa uitati si sa va alegeti o adresa de la „Matrimoniale“. Am primit urarile de sanatate si va multumim!


Adresati-va instantei!


Am primit la redactie o scrisoare de la domnul Gheorghe Dita, din Craiova: „Unchiul meu, Constantin Dita, a fost stramutat fortat din Bulgaria in anul 1941, lasind acolo o mica avere. S-a stabilit apoi in comuna Cirlogani, judetul Olt, si are patru copii, care la rindul lor si-au intemeiat familii. Am aflat din anumite surse ca una dintre verisoarele mele, Florescu Alexandra, a intocmit la Primaria Cirlogani actele necesare ridicarii drepturilor banesti pentru persoanele stramutate, conform Legii nr. 9/1998, a mers la Constanta si a incasat banii. Nu stiu cui sa ma adresez ca sa aflu mai multe despre aceasta situatie si, eventual, sa aflu ce suma de bani a ridicat“.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra si am obtinut informatii de la Asociatia Fostilor Detinuti Politici (AFDP) din Craiova. „Toti fratii si nepotii sau rudele pina la gradul patru ale persoanelor stramutate au dreptul la despagubire financiara din partea statului. Toti fratii au obligatia sa imparta banii in cote egale. Cea mai simpla solutie, dupa parerea noastra, ar fi sa va adresati rudei care a incasat banii, pentru a cere sa va despagubeasca. Trebuie sa precizati ca este obligata prin lege sa imparta banii cu dumneavoastra si cu ceilalti membri ai familiei, in caz contrar puteti sa o actionati in judecata. Alta solutie ar fi sa depuneti o sesizare la asociatia din Constanta, de unde ruda dumneavoastra a ridicat banii“, a precizat Stefan Dobre, presedintele AFDP, filiala Dolj.


Aveti dreptul la ajutor social!


„Gerul, frigul din casa, neajunsurile pe care le avem, boala care ne apasa ma determina sa va mai scriu citeva rinduri. In urma articolului publicat in paginile Gazetei de Sud despre situatia noastra materiala, despre copilul meu bolnav, caruia nu-i pot oferi alimentatia corespunzatoare, am primit numeroase daruri pentru ziua sa de nastere. Venitul nostru este de 1.800.000 de lei, pensia de boala a sotului, din care dam 700.000 de lei pe o caruta cu lemne, care ne tine citeva saptamini, 350.000 de lei pe faina, iar cu restul platim curentul si medicamentele. De cele mai multe ori, nu avem bani sa cumparam mincare pentru copil, desi i s-a prescris un regim alimentar care ar trebui respectat. Este destul de dureros pentru noi ca parinti, ii plingem de mila copilului.De aceea, mai incercam sa facem un apel catre toti cititorii dumneavoastra, pentru a ne ajuta sa iesim din iarna. Poate, din luna martie ii va veni si sotului meu pensia marita si ne vom descurca mai bine. V-as ruga sa va interesati pentru noi cum trebuie sa procedam pentru nu mai plati abonamentul radio-TV. Nu mai avem radio de ani buni, iar televizorul alb-negru mai mult este defect decit merge si platim 180.000 de lei lunar degeaba“, a povestit Bibica Blanete, din comuna doljeana Rojiste.


GdS: In urma cu citeva saptamini, cind ne-am deplasat in comuna Rojiste pentru a-i aduce fiului dumneavoastra, Alin Robert Blanete, darurile primite de la românii stabiliti in Franta, v-am spus ca aveti dreptul la ajutor social si trebuie sa depuneti dosarul la primarie. In urma discutiei cu primarul comunei, acesta m-a asigurat ca dosarul dumneavoastra a fost intocmit si, incepind din luna urmatoare, veti primi ajutor social. Nu este o suma mare, dar cel putin o sa aveti posibilitatea de a cumpara hrana pentru dumneavoastra si pentru copil. In ceea ce priveste abonamentul radio-TV pe care spuneti ca il platiti degeaba, este de ajuns sa depuneti o simpla cerere la ELECTRICA in care sa specificati ca acestea nu functioneaza si astfel veti fi scutiti de plata. Din cite stim, abonamentul pentru radio si televizor nu se ridica la suma de 180.000 de lei!


Nu va puteti dona globulele!


Alta scrisoare ajunsa la sediul redactiei Gazeta de Sud vine de la domnul Gabriel Negut. Domnia sa se afla in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Craiova, pentru ispasirea unei pedepse de opt ani. Solicitarea domnului Negut este foarte bizara: „Intr-unul dintre numerele ziarului Gazeta de Sud am citit un articol care m-a emotionat. Era vorba despre o fetita care facea un apel umanitar catre semeni, pentru a stringe banii necesari operatiei de leucemie, pe care trebuia sa o faca pentru a supravietui. Stiu ca acest copil are o virsta frumoasa si ca merita sa traiasca! Stiind ca in tara nu se gasesc donatori, m-am gindit ca, oricum, am gresit prea mult in viata si ca ar fi timpul sa imi indrept greselile. Vreau sa-i donez acestei fete globulele de care are nevoie pentru a trai“.


GdS: Gestul dumneavoastra este intr-adevar nobil, dar dorinta de a o ajuta donind globulele nu este posibila. In cazul leucemiei, este vorba despre un transplant de maduva si este nevoie de o serie de investigatii medicale, teste de compatibilitate etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS