30.1 C
Craiova
marți, 2 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul nu intentioneaza sa majoreze taxa pe valoarea adaugata

Guvernul nu intentioneaza sa majoreze taxa pe valoarea adaugata

Guvernul României a analizat in sedinta de joi proiectul de modificare a Codului Fiscal, urmind ca saptamina viitoare sa fie luata o decizie in aceasta privinta. Desi actul normativ nu a fost adoptat, schimbarile propuse in noul cod vor aduce scumpiri de la 1 aprilie.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a cerut ministrului de finante sa elimine scutirile de la plata accizelor si a TVA, subliniind ca prin aceste masuri nu vor fi afectate produse cum ar fi medicamentele.


„I-am cerut ministrului de finante sa vina cu o propunere de eliminare a acestor scutiri nejustificate de la plata accizelor si de la plata TVA. Politica pe care trebuie sa o urmarim este bazata pe neutralitate din punct de vedere fiscal, in ceea ce priveste taxarea diferitelor servicii si produse“, a spus primul-ministru.


Printre propunerile din proiect se numara majorarea unor impozite, cresterea accizelor pentru unele produse si eliminarea scutirilor de la plata accizelor si a taxei pe valoarea adaugata in cazul unor produse si servicii.


Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a declarat ca guvernul nu intentioneaza sa majoreze taxa pe valoarea adaugata.


Carburantii, alcoolul si tigarile se vor scumpi simtitor de la 1 aprilie in urma cresterii accizelor, iar statul va impozita mai mult decit pina acum vinzarea unor produse electrocasnice, a masinilor noi sau vechi si a altor produse considerate de lux. De asemenea, cistigurile la jocurile de noroc vor fi impozitate cu 20% pina la 25%. Un alt impozit prevazut in proiectul noului cod fiscal este cel pe vinzarea locuintelor. Firmele vor plati 16%, iar persoanele fizice 10%. Nici cistigurile din dobinzile acordate de banci nu scapa de impozitare, guvernul propunindu-si sa impoziteze cu 10% dobinzile, titlurile de valoare si operatiunile de cumparare de valuta la termen. Ministrul Ionut Popescu a declarat ca toate aceste masuri nu vor avea un impact puternic asupra populatiei.


„Evident ca atunci cind vorbim de carburanti sint afectate si preturile celorlalte produse, spun eu, intr-o mica masura. In ceea ce priveste accizele la alcool si la tutun, cred ca aceste vicii trebuie accizate asa cum se intimpla peste tot in lume, tocmai pentru a avea mai multi bani la sanatate in viitor. Asa cum am mai spus de multe ori, TVA ramine neschimbata si nu vom apela la aceasta masura“, a spus ministrul de finante.


In replica, fostul ministru de finante, deputatul PSD Mihai Tanasescu, sustine ca masurile care se vor lua vor avea impact asupra nivelului de trai al populatiei, dar vor afecta puternic si mediul de afaceri. „Toate aceste modificari, intr-o oarecare masura, vor influenta si nivelul de trai al oamenilor, dar vor influenta in primul rind mediul de afaceri, vor influenta flexibilitatea acestui Cod Fiscal fiindca oamenii de afaceri intotdeauna sint mai multumiti poate cu o fiscalitate mai putin redusa, dar cu o fiscalitate predictibila“, a spus Mihai Tanasescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII