5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMarin Teica a petrecut 13 ani in salile de judecata

Marin Teica a petrecut 13 ani in salile de judecata

In urma cu aproape 55 de ani, Marin Teica din Craiova era tinar ofiter de manutanta intr-o unitate militara din România. Schimbarea regimului si intrarea rusilor in tara pentru multi ani i s-au parut glume proaste, de care nici macar nu a catadicsit sa rida. Baiat de tarani mijlocasi din Silistea Crucii, judetul Dolj, locotenentul Teica nu avea cum sa vada cu ochi buni ceea ce incepuse sa se intimple: parintilor lui li se luau paminturile si toate acareturile, iar betivii, tiganii si saracii se instalasera in fruntea trebii si urlau cit ii tineau bosogii despre egalitate si fraternitate in saracie. Incepuse vinatoarea de vrajitoare si multi ofiteri erau dati afara din armata doar pentru ca aveau parinti instariti. In anul 1952 i-a venit si lui rindul si, printr-un ordin special, a fost trecut in rezerva. De atunci a inceput calvarul vietii lui, care nu s-a terminat nici pina acum.


Pus pe liber din armata, Marin Teica a constatat repede ca nu numai ca nu mai avea dreptul sa poarte haina militara, dar nici nu mai putea sa se angajeze. Au urmat ani grei de boala si de munca necalificata, peste care a trecut stringind din dinti si sperind in vremuri mai bune. Regimul nou instalat l-a urmarit pas cu pas zeci de ani, in asa fel incit acolo, sus, cineva stia si cind respira. Pentru ca era un potential pericol scapat in acele vremuri fara puscarie, s-a gasit repede o solutie. In anul 1962, dupa un meci de fotbal la care era suporter, Teica a fost arestat si condamnat de regimul vigilent pentru huliganism politic, doar pentru ca in acel meci de fotbal si-a permis sa injure echipa de fotbal a armatei, echipa care in acea zi, spune Teica, chiar a facut un meci prost. Dupa ce a scapat din puscarie, a avut parte de un tratament special, in sensul ca de atunci i s-a deschis dosar de urmarire la Securitate, urmarire care nu a incetat decit pe 22 decembrie 1989. Dupa ce a fost permis accesul la dosarele Securitatii, Marin Teica a fost socat sa afle ca aceia care l-au turnat ii erau prieteni, vecini de apartament, rude si consateni. Cind a vrut sa-i intilneasca pe consatenii care l-au incondeiat la Securitate, a constatat ca, printr-o ironie a sortii, murisera toti.


13 ani in instantele de judecata


Dupa 1990, la 65 de ani, Marin Teica a inceput lungul drum prin instantele de judecata pentru a-si recapata drepturile pierdute in urma cu multa vreme, o data cu care pierduse si dreptul la o viata decenta si capatase statutul de dusman al poporului. Mare parte din drepturile materiale le-a recistigat dupa ce a obtinut 31 de hotariri judecatoresti emise de instante, incepind de la Judecatoria Craiova pina la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un singur lucru nu a mai putut cistiga: gradul de ofiter superior la care ar fi ajuns daca nu i-ar fi fost curmata cariera de militar. Cu o tenacitate de invidiat, fostul ofiter de cariera a cerut si a obtinut mare parte din ceea ce a crezut ca i se cuvine dupa cite umilinte a indurat intr-o viata de om. Dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat hotarirea Curtii de Apel Craiova, care prevedea ca statul român trebuie sa-i plateasca, prin Ministerul de Finante, despagubiri materiale. Cu un ultim efort, la cei 80 de ani impliniti, Marin Teica s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. „Sper ca decizia Curtii de la Strasbourg sa nu ma gaseasca in copirseu. Vreau sa mi se faca dreptate aici, pe pamint. Merit dupa ceea ce am indurat 65 de ani! M-am luptat pentru aceasta dreptate 13 ani prin instante si nu doresc nimanui sa treaca prin iadul prin care am trecut!“, a spus capitanul in rezerva Marin Teica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS