Pastele, cea mai mare sarbatoare crestineasca, se serbeaza in amintirea invierii lui Iisus Hristos, dar patimile si Invierea lui Hristos sint legate de inceputul primaverii, de invierea naturii dupa iesirea din iarna.
Anul acesta, sarbatoarea Pastelui la ortodocsi nu coincide cu cea a catolicilor si protestantilor, in primul rind datorita diferentei de 13 zile intervenita la un moment dat intre cele doua calendare, iulian si gregorian, iar in al doilea rind, datorita modului in care se calculeaza fazele Lunii de catre biserica orientala. Invierea Domnului se serbeaza in prima duminica dupa prima luna plina, dupa echinoctiul de primavara.
Catolicii sarbatoresc duminica, 27 martie, Invierea Domnului sau Pastele. Iisus Hristos a trait printre oameni doar 33 de ani. Despre ultimii trei ani din viata Mintuitorului se vorbeste in Noul Testament. In acest scurt rastimp, prin spusele si faptele Sale, Iisus a marcat istoria lumii. Toata civilizatia actuala, axata pe cultura si cunostintele dobindite in Europa Crestina, a fost marcata profund de ultimii trei ani din existenta Mintuitorului pe pamint.
Moartea Sa a fost extrem de violenta, fiind torturat si crucificat. S-a intimplat intr-o vineri, la orele trei dupa-amiaza. De aceea, Sarbatoarea Pastilor incepe cu Vinerea Mare, zi de intristare pentru toti crestinii. Biserica recomanda post, cel putin in aceste zile, dupa puteri chiar post negru, fara mincare si bautura, pina duminica dimineata.
A treia zi dupa moarte, Iisus a inviat. Acest eveniment are o covirsitoare importanta pentru muritori si se sarbatoraste la miezul noptii de simbata spre duminica.