12.8 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectoarea Seftulescu si avocatul Vulcan, trimisi in judecata pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave

Inspectoarea Seftulescu si avocatul Vulcan, trimisi in judecata pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave

Complicii lui Ile Pascalau risca 20 de ani de puscarie pentru o restituire ilegala de TVA de 3,7 miliarde de lei


Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj a dispus la sfirsitul saptaminii trecute trimiterea in judecata a inspectoarei Georgeta Seftulescu, de 38 de ani, din Craiova, si a avocatului Dan Vulcan, de 31 de ani, din Sibiu, acuzati ca i-ar fi fost complici omului de afaceri Ile Pascalau la obtinerea unei returnari ilegale de TVA de 3,7 miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.


Factura pentru o afacere fictiva


Dupa cum se mentioneaza in actul de acuzare intocmit de procurori, Ile Pascalau l-a cunoscut pe avocatul sibian Dan Vulcan la sfirsitul lunii ianuarie 2004. Impreuna au pus la cale o inginerie financiara prin care sa obtina o rambursare de TVA, fara justificare legala. Pascalau a sugerat ca actele sa poarte o data anterioara, din decembrie 2003. Citeva zile mai tirziu, asa cum se intelesesera cei doi, Vulcan a intocmit din partea firmei SC TREASURE SOLUTIONS SRL Sibiu factura nr. 4783725/17.12.2003, privind vinzarea fictiva a unor calculatoare si softuri, in valoare de 23.195.400.000 de lei – din care TVA in suma de 3.703.467.000 de lei -, catre firma SC GSM SRL Craiova a lui Ile Pascalau.


Pascalau a „disparut“ din actele firmei in luna ianuarie 2004, cind a transformat in patroana o angajata fidela. Printr-un act aditional la contractul de societate, firma SC GSM SRL se transforma in SC MOHAIR CONF SRL Craiova, a carei patroana si administratoare devenea Florentina Dumitru. Aceasta a intocmit si semnat cererea de restituire de TVA, in suma de 3.703.467.000 de lei, catre DGFP Dolj.


In acest moment a intrat in scena inspectoarea Georgeta Seftulescu, desemnata sa verifice admisibilitatea cererii de returnare a TVA. Dupa cum au consemnat procurorii in rechizitoriul Georgetei Seftulescu, „in deplina cunostinta de cauza si cu reprezentarea integrala a incalcarilor legale la care s-a angajat, inculpata a intocmit o documentatie necorespunzatoare a realitatii din teren, care, impreuna cu factura amintita anterior, a generat obligatia de rambursare a TVA“.


Beneficiara restituirii de TVA – o firma-fantoma cu adresa inexistenta


Anchetatorii au retinut ca inspectoarea Seftulescu si-a incalcat cu buna-stiinta atributiile de serviciu. Spre exemplu, nu a efectuat controlul la sediul firmei SC MOHAIR CONF SRL. Nici nu putea, pentru ca era vorba despre o firma-fantoma, cu adresa inexistenta. In schimb, s-a deplasat pentru „control“ la sediul altei firme controlate de Pascalau – SC SPECTACOL SRL Craiova – care nu avea nici o legatura cu restituirea de TVA. Mai mult decit atit, inspectoarea a atasat la dosarul rambursarii de TVA un contract autentificat de un notar, vizind o asociere intre SC MOHAIR CONF si o firma straina – SC BECTON DICKINSON INTERNATIONAL BV – pentru deschiderea unei fabrici de confectii care avea nevoie de programele de calculator achizitionate de la sibianul Vulcan. Contractul de asociere era, de fapt, un fals.


Dupa cum au sustinut martorii in fata anchetatorilor, asa-zisul control efectuat de Georgeta Seftulescu s-a realizat sub indrumarea lui Ile Pascalau, care nu mai avea, formal, nici o legatura cu afacerea, fapt cunoscut si de inspectoare. Asta dovedeste, in opinia procurorilor si politistilor, o intelegere prealabila intre cei doi pentru prejudicierea bugetului de stat. Semnatura inspectoarei Saftulescu a pus in miscare un intreg angrenaj fiscal, care a facut ca DGFP Dolj sa aprobe si sa returneze in contul firmei solicitante, in doar doua saptamini, suma de 3,7 miliarde de lei, cu titlul de TVA de rambursat. In februarie 2004, Ile Pascalau a incasat din banca intreaga suma, apoi a disparut misterios.


Ilegalitatea a iesit la iveala in momentul in care avocatul Dan Vulcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, s-a speriat ca va fi descoperita operatiunea fictiva si a stornat in contabilitate factura care atesta achizitionarea calculatoarelor si programelor informatice de catre firma condusa din umbra de Pascalau. Greseala lui Vulcan a fost „mirosita“ de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Sibiu, care, impreuna cu colegii lor doljeni, au reusit sa scoata la lumina intregul lant de ilegalitati.


Inspectoarea si avocatul risca 20 de ani de puscarie


Prin rechizitoriul intocmit saptamina trecuta, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a Georgetei Seftulescu si a lui Dan Vulcan. Inspectoarea Seftulescu este acuzata de complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, iar avocatul Vulcan este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Ambii risca, pentru asemenea acuzatii, pina la 20 de ani de puscarie. Procurorii au disjuns cauza in privinta omului de afaceri Ile Pascalau, fugit din tara.


Avocatii celor doi inculpati s-au dat din nou in spectacol, zilele trecute, cu ocazia prelungirii mandatelor de arestare preventiva. Ieri, in fata completului de la Curtea de Apel Craiova, aparatorul lui Vulcan i-a recuzat pe toti judecatorii de la aceasta instanta. Figura insa n-a tinut, magistratii aplicind legea si dispunind mentinerea arestului preventiv atit pentru Georgeta Seftulescu, cit si pentru Dan Vulcan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS