Procurorii Ministerului Public ar putea sa se autosesizeze si sa analizeze daca interventia senatorului Irina Loghin pe linga Ambasada Statelor Unite ale Americii pentru obtinerea vizei lui Constantin Cuciureanu intruneste sau nu elementele infractiunii de favorizare a infractorului si, eventual, ale traficului de influenta. Mai ales ca, in urma abrogarii de catre Curtea Constitutionala a articolului referitor la competenta procurorilor anticoruptie de a cerceta infractiunile comise de senatori si deputati, anchetarea acestor persoane intra in atributiile procurorilor Parchetului General. Pe de alta parte, fie ca senatorul stia sau nu, interventia ar putea fi cu atit mai grava cu cit, la timpul respectiv, afaceristul din Botosani era dat in consemn la frontiera de catre procurorii anticoruptie, fiindu-i totodata impusa interdictia de a nu parasi tara pentru 30 de zile.
Mail-ul catre ambasada
Potrivit propriilor declaratii, Irina Loghin si Constantin Cuciureanu sint prieteni de peste 25 de ani, asa ca era absolut normal ca afaceristul sa locuiasca in casa ei timp de o saptamina, iar ea sa traga sforile pentru a-i obtine viza numai in zece zile. „Eu n-am facut decit sa trimit un mail prin care rugam ambasada sa-i dea viza mai repede“, a mai spus senatorul, incercind sa-si motiveze gestul. Constantin Cuciureanu este cercetat penal de procurorii Sectiei a II-a a PNA pentru obtinerea ilegala a unor credite in valoare de 27 de miliarde de lei si dare de mita. El a fost prins, pe 22 aprilie, pe Aeroportul „Henri Coanda“ in timp ce incerca sa paraseasca tara cu destinatia Frankfurt – Miami, existind informatii ca ar fi vrut sa-si cumpere o casa acolo. Acest lucru a fost confirmat chiar de ofiterii de informatii care sustineau ca, la data retinerii lui, Cuciureanu avea asupra lui o mare suma de bani, dar contrazis de Irina Loghin, cu toate ca senatorul nu era de fata.
De altfel, infractiunile savirsite de Constantin Cuciureanu, numit de anchetatorii din Botosani „un fel de Csibi al Moldovei“, au fost dovedite saptamina trecuta de sentinta data de magistratii Judecatoriei Bacau. Cuciureanu a fost condamnat in dosarul „Locomotiva“ la trei ani de inchisoare cu suspendare si plata a zece miliarde de lei catre Petrom. In ceea ce priveste obtinerea ilegala a creditelor de peste 27 de miliarde de lei acordate de BCR Saveni lui Cuciureanu, procurorii anticoruptie au precizat ca in acest caz „exista indicii ca banii au fost deturnati de la scopurile pentru care au fost acordati“, alaturi de afacerist fiind cercetate alte 14 persoane, functionari bancari si administratori ai unor societati comerciale din judetul Botosani, sub aspectul savirsirii infractiunilor de acordare a creditelor cu incalcarea dispozitiilor legale, luare de mita si complicitate la aceste infractiuni. De asemenea, Cuciureanu mai este acuzat ca, in lunile septembrie 2002 si august 2003, a participat cu documente false la o licitatie electronica privind campania „Cornul si laptele“ (ca reprezentant al societatii Claudia 2000 SRL) si ca ar fi luat ilegal de la stat 500 de tone de griu.