Ilie Bartos sau nea Iliuta, cum ii spun cunoscutii, este poate cel mai cunoscut om din comuna Celaru. Aceasta recunoastere provine din faptul ca este un interpret de muzica populara cunoscut in Oltenia, conduce Grupul vocal barbatesc „Briuletul“ si, poate cel mai important lucru, este un fiu al satului.
Ucenicia si-a facut-o pe scena Casei Studentilor din Timisoara, alaturi de oameni ca: dirijor prof.univ. Ion Odrobot, dirijor adj. Laja Cnezevici, Laja Pomurisat, Dorin Cuibaru si solistul Tiberiu Ceia. Aici a fost initiat in tainele graiului banatean, fapt care il va ajuta mai tirziu, pentru ca atunci, in 1969, chiar daca a fost ales solistul zilei la Festivalul Studentesc de la Cluj, nu a primit nici un premiu pentru ca „nu a pronuntat corect banateana“. Dupa terminarea armatei, Facultatii de Filologie si Scolii Populare de Arta la Timisoara a simtit „chemarea pamintului“ si s-a intors in comuna natala ca profesor de engleza. Aici va continua, pentru o perioada, cariera de solist popular, marturie stind cistigarea a numeroase premii, printre care: locul I la Primavara Brailesteana 1973, Premiul de popularitate la Festivalul National „Maria Tanase“ din 1973, premiul III la Festivalul „Maria Lataretu“ din 1975. Aceste succese sint repede trecute cu vederea de Ilie Bartos cind vine vorba de Grupul „Briuletul“.
„Am ramas intotdeauna in umbra grupului“
Dupa ce a fost numit la conducerea Caminului Cultural din Celaru s-a implicat in restructurarea corului caminului, care avea aproximativ 40 de membri. „Am pastrat doar 12 dintre ei, cei mai buni, cu care am lucrat mai departe“, a precizat Ilie Bartos. Dupa o perioada in care a inclus si un grup de dansatori s-a revenit la componenta de 12 membri, din cauza lipsei banilor. Acum, „Briuletul“ este la a treia generatie, timp in care a dobindit recunoasterea nationala si internationala, cintecele si dansurile oltenesti rasunind pina la Vidin si Stara Zagora. In anul 2002, cu ajutorul „fiilor satului“ Auras Enescu si fratii Petcu a fost imprimat un CD si o caseta care contin cintecele care au facut celebru „Briuletul“. In aceeasi perioada au fost facute si citeva filmari cu ajutorul lui David Viorel, care le-a pus la dispozitie hainele, si al televiziunii nationale.
„Cu aceasta ocazie au venit Florentin Satmari cu Elize Stan si s-a intimplat un lucru amuzant: a gatit sotia unui coleg o ciorba de rata cu care credeam ca ii dam gata. Cind colo, ei tineau post! Am schimbat rapid reteta cu o ciorba de praz, dupa care s-au lins pe degete“, isi aminteste, zimbind, Ilie Bartos.
Daca, la inceputuri, „Briuletul“ era alcatuit cu precadere din dascali, acum componenta sa este mult mai „colorata“. Pe linga doi consilieri mai activeaza si un pompier, un ingrijitor de la Caminul cultural, un linior telecomunicatii, un tehnician veterinar, doi „bodyguarzi“, un barman, un ospatar, un apicultor, lista fiind deschisa in cazul deplasarilor mai lungi.
Nu o facem pentru bani
Cind povesteste Ilie Bartos cum se faceau deplasarile grupului, observi pasiunea, care uneste membrii acestuia. Inghesuiti intr-un TV, suportind praful si frigul, se duceau sa cinte. De la primarie nu primesc prea multi bani pentru ca nu sint. „Potential este, putem chiar sa luam iar dansatori, dar nu ne sustine nimeni. O sa continuam asa cum putem. Daca ne invita lumea sa cintam nu putem refuza“, a afirmat sufletul grupului, Ilie Bartos. Are totusi un of! Ar vrea sa fie posibila punerea in aplicare a unui proiect cultural impreuna cu primaria ca sa poata participa la un festival in Timocul Sirbesc.