4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu i-a dat gratis lui Mititelu aproape jumatate din actiunile clubului de fotbal

Staicu i-a dat gratis lui Mititelu aproape jumatate din actiunile clubului de fotbal

• Cealalta jumatate a costat doar 3,6 miliarde de lei, desi valoarea nominala a actiunilor era de 50 de miliarde de lei • Primarul Solomon detine si el actiuni la noua firma a lui Mititelu, SC Univstiinta Fotbal Craiova, pe care a platit zece milioane de lei in 2002


Dinel Staicu nu s-a ales cu mare lucru din vinzarea actiunilor pe care le detinea la fostul club de fotbal, SC Stiinta U Craiova. Cel putin asa reiese din contractul de cesiune de actiuni prin care Dinel a vindut societatii lui Adrian Mititelu, SC Cetatea Banilor SRL, 46.02% din capitalul social al clubului pentru suma de 3,6 miliarde de lei. In realitate, lucrurile ar putea sta altfel daca luam in calcul faptul ca Dinel nu a iesit niciodata in pierdere din afacerile pe care le-a facut, cu atit mai mult cu cit in tranzactia pe care a incheiat-o l-a avut partener pe Mititelu, caruia, dupa cum scria presa la vremea aceea, i-a tras o teapa de citeva milioane de dolari. Dupa ce lucrurile erau clare in privinta echipei de fotbal care retrogadase deja in divizia B, Staicu a vindut majoritatea jucatorilor de valoare pe care a obtinut sume insemnate de bani. Vazindu-se cu sacii in caruta si stiind ca ii da lui Mititelu doar numele si palmaresul echipei, pe Dinel l-a apucat mila si i-a cedat cu titlu gratuit noului patron 355.803 actiuni in valoare totala de peste 35 de miliarde de lei, adica 32,5% din capitalul social. Staicu si-a convins rudele si celelalte persoane care detineau actiuni la SC Stiinta U Craiova sa i le dea de pomana lui Mititelu, oprind pentru el 5,7% din capitalul social, asa de proba, nu cumva sa-i vina lui Mititelu cheful sa fie sef de unul singur. Cu alte cuvinte, Mititelu, indiferent de actiunile pe care le va intreprinde in privinta clubului de fotbal, va simti in ceafa rasuflarea calda, parinteasca, a lui Dinel, pe care poate doar nostalgia celor doi ani petrecuti la Universitatea Craiova l-a determinat sa-si pastreze un pachet mic de actiuni, dar atit de valoros in realitate.


Inainte de faimoasa adunare generala a actionarilor SC Stiinta U Craiova, din 15 iunie, intre Dinel Staicu si firma lui Adrian Mititelu, SC Cetatea Banilor, au avut loc mai multe tranzactii prin care acesta din urma a devenit patronul unui club de fotbal fara jucatori. Dinel i-a vindut in nume propriu firmei lui Mititelu pe 9 iunie, printr-un contract de cesiune de creanta, 46,02% din capitalul social al SC Stiinta U Craiova, pentru 3,6 miliarde de lei. Conform contractului, suma reprezenta valoarea de piata a actiunilor si nu cea nominala, care in realitate s-ar fi ridicat la peste 50 de miliarde de lei. Practic, atit a considerat Dinel ca mai valoreaza actiunile detinute in nume personal la defunctul club, actiuni pe care le obtinuse dupa ce imprumutase clubul in mai multe rinduri prin diferite firme si asociatii pe care le controla. In aceeasi zi, Asociatia FPP Oltenia, reprezentata de omul de casa al lui Dinel, Bogdan Firuleasa, a incheiat alt contract de cesiune de actiuni cu SC Cetatea Banilor prin care ii ceda acesteia cu titlu gratuit 32% din capitalul social, care avea o valoare nominala totala de 35,5 miliarde de lei. Tot pe 9 iunie, 46 de societati, asociatii si persoane fizice au fost convinse de Dinel sa-i cedeze cu titlu gratuit lui Mititelu alte citeva procente din capitalul social, firma lui Mititelu, SC Cetatea Banilor, devenind in felul acesta actionar majoritar la SC Stiinta U Craiova, cu aproape 80%. Printre cedenti se numarau Asociatia Dinel Staicu, SC Carnexpod SA, SC BMO Oltenia SA, SC FPP Oltenia SA, SC Bursa de Jucatori SA, Vlad Rebega, Octavian Vulpescu si toate neamurile lui Staicu, aproximativ zece persoane, care ii ofereau gratis lui Mititelu fiecare dupa posibilitati, adica procente din actiuni sub unu la suta.


Staicu nu renunta la clubul de fotbal


Dupa ce s-a vazut stapin peste pachetul majoritar de actiuni de la SC Stiinta U Craiova, Mititelu s-a gindit sa schimbe denumirea firmei, oprindu-se la numele de SC Univstiinta Fotbal Craiova. Astfel, pe 15 iunie, Adunarea Generala a Actionarilor fostei societati s-a intrunit la sediul clubului din strada Unirii 86 si a aprobat atit noua titulatura, cit si tranzactiile prin care SC Cetatea Banilor a devenit actionar majoritar. De asemenea, pentru a avea control deplin asupra clubului, noul proprietar a decis sa revoce comisia de cenzori si pe cea de cenzori supleanti din care facea parte si reprezentantul Primariei Craiova, consilierul Petre Gongu. In locul lor, Mititelu si-a adus oameni de incredere cum ar fi Ion Bobocica (de asemenea, cenzor la alte firme ale lui Mititelu), Gigel Preoteasa, nepotul sau, sau Mihaela Gulie. Totodata, noul patron l-a dat afara pe Vlad Rebega, fostul administrator unic, numit de Staicu in toamna anului trecut, si l-a pus in locul sau pe Sorin Joavina, de asemenea, administrator al SC Cetatea Banilor SA, cel care va raspunde pentru toata activitatea viitoare a clubului. Conform noului act aditional din care reiese structura actionariatului, Dinel Staicu nu a parasit definitiv barca numita Stiinta Craiova. Prin Asociatia FPP Oltenia, Dinel mai detine 63.150 de actiuni in valoare de 6,3 miliarde de lei, reprezentind 5,7% din capitalul social al SC Univstiinta. Alaturi de acesta, figureaza ca actionar SC Cetatea Banilor SA, cu 78,5% din actiuni, AS Stiinta Craiova cu 10,5%, precum si Consiliul Local Craiova care, in schimbul celor patru miliarde de lei investite in 2002, mai detine 3,6% din capitalul social. Mititelu are insa ca parteneri de afacere nume sonore din Craiova, printre acestea regasindu-se primarul Antonie Solomon care a investit zece milioane de lei sau fostul jucator si antrenor al echipei de fotbal, Pavel Badea.


Cine il controleaza pe Mititelu?


De pe lista de cenzori a clubului lipseste numele consilierului Petre Gongu, cel care a fost reprezentantul primariei in comisia de cenzori, in prezent primaria neavind nici un membru la nivelul conducerii societatii. Gongu a declarat pentru GdS ca prin Hotarirea de Consiliu din 2002, primaria trebuia sa aiba obligatoriu un reprezentant in Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Administratie si comisia de cenzori. „Noi am acceptat benevol ca reprezentantii nostri sa nu primeasca salariu, dar de data aceasta greseala este a lui Mititelu. Nu stiu daca primarul Solomon a discutat cu noul patron acest aspect“, a precizat Gongu. Nici viceprimarul Sorin Iordache nu stie daca primaria are vreun reprezentant in comisia de cenzori. „Consiliul local nu s-a gindit inca pentru ca doar ce am aflat cite actiuni mai avem la club. Pina nu vine primarul Solomon din concediu nu cred ca se va lua vreo decizie. Noi trebuie sa clarificam si situatia de la sediul clubului si pe cea de la stadionul Oblemenco“, a spus Iordache. De voie, de nevoie, edilii Craiovei sint parteneri de afaceri cu Mititelu si Staicu, iar Antonie Solomon are actiuni si in nume propriu. Cu toate acestea, consiliul local nu are nici un reprezentant in cadrul societatii, care sa-i apere interesele, desi hotarirea de acum trei ani inca este valabila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS