4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele doljene refuza sa plateasca amenzi de sute de milioane de lei

Firmele doljene refuza sa plateasca amenzi de sute de milioane de lei

Firmele din Dolj, dupa ce au dat tepe cu TVA de sute de miliarde de lei si au acumulat datorii la bugetul de stat de mii de miliarde de lei, au descoperit o noua metoda de a pagubi bugetul statului: neplata amenzilor aplicate de comisarii Garzii de Mediu Dolj. Zeci de societati comerciale doljene dau cu tifla autoritatilor atunci cind li se aminteste ca au de plata sume importante pentru nerespectarea legislatiei de mediu in domeniu, datorii care s-au adunat in ultimele luni de zile si care in prezent se ridica la citeva sute de milioane de lei. Conform rapoartelor Comisariatului Regional al Garzii de Mediu, firmele in cauza „au reusit“ sa incalce normele de siguranta a depozitarii deseurilor si a substantelor toxice punind in pericol mediul inconjurator, lucru de care se pare ca nu le pasa, atit timp cit nu iau in serios nici amenzile pe care le-au primit. „Sint firme care nu respecta nici legislatia româneasca in domeniu, daramite normele europene in materie de mediu“, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu, Marin Costache. Conform spuselor sale, pentru ca actiunile comisarilor sa aiba efectul scontat, iar firmele sa-si plateasca datoriile cate stat e nevoie ca institutia sa-si creeze o imagine care sa impuna respect. „Cind am venit prima data la Garda, nimeni nu stia unde isi are sediul. Degeaba dam amenzi, daca acestea nu sint publicate“, a precizat Costache. Pentru recuperarea restantelor, conducerea a trimis pe adresa finantelor doljene notificari cu privire la sumele pe care le are de incasat, de acest aspect urmind sa se ocupe departamentul de executari silite din cadrul DGFP, acelasi care incearca de ani buni sa-i execute si pe marii datornici din Dolj.


Firmele din Dolj au probleme cu deseurile


In primele trei saptamini din iulie, comisarii Garzii au amendat cinci societati comerciale din aproape 50 controlate cu 145 de milioane de lei, aproximativ 30 de milioane de lei pentru fiecare societate in parte. Cele mai grave abateri au fost descoperite de comisari la capitolul deversari de ape in canalul colector sau la regimul deseurilor. Probleme cu neutralizarea substantelor periculoase au si anumite societati doljene din domeniu carora li s-a pus in vedere sa gaseasca solutii pentru intrarea in legalitate, in caz contrar riscind amenzi substantiale. Conform spuselor comisarului-sef al Garzii de Mediu, chiar daca ar vrea, respectivele firme nu ar putea sa rezolve situatia decit pe termen lung, din cauza faptului ca in Dolj si chiar in tara sint foarte putine firme specializate in acest domeniu. „Nu pot fi neutralizate toate o data, pentru ca e vorba de sute de tone de substante. Singura solutie este sa fie autorizate mai multe firme, care trebuie sa gaseasca resurse financiare, iar in cele din urma aceasta poate deveni o afacere profitabila. E mult de investit in acest domeniu, dar societatile interesate pot sa acceseze fonduri pentru mediu destinate special acestui scop“, a mai spus Marin Costache. In prezent, in Dolj exista o singura societate specializata in colectarea sticlelor din plastic, alte doua firme urmind sa-si inceapa activitatea, una pe rampa de linga Avioane, iar cealalta pe platforma combinatului chimic.


Zona din jurul depozitului Olpo – sub supraveghere


Conform unei note de constatare a comisarilor Garzii de Mediu, incendiul de la depozitul de coji de seminte al Olpo Podari nu a adus pagube majore mediului inconjurator, acestia descoperind in atmosfera emisii de noxe in cantitati mari, dar specifice arderii unui astfel de combustibil. Cu toate acestea, depozitul si zonele invecinate vor ramine sub control pentru prevenirea altor incidente similare. Comisarii i-au obligat pe reprezentantii Olpo Podari si Zaharul Sa, cea din urma detinind in proprietate depozitul, sa supravegheze in permanenta spatiul de depozitare. In urma incendiului, Olpo Podari a pierdut aproximativ 1.200-1.500 de tone de coji de seminte de floarea soarelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS