2.6 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul din Tirgu Jiu - un pericol pentru pacienti

Spitalul din Tirgu Jiu – un pericol pentru pacienti

• Spitalul Judetean din Tirgu Jiu este un pericol atit pentru pacienti, cit si pentru cadrele medicale • Cladirile au fost construite in 1946 si se afla intr-o stare avansata de degradare • Sobolani, buruieni, igrasie, tencuiala cazuta si saloane dezafectate • Sefii de sectii se tem sa vorbeasca despre conditiile in care sint nevoiti sa lucreze • Directoarea Spitalului Judetean, Creola Enoiu, a declarat ca nu exista nici o solutie pentru scoaterea din mizerie a unitatii spitalicesti • Solutii nu exista nici macar pentru eliminarea buruienilor, care au ajuns, in anumite locuri, in dreptul ferestrelor


Spitalul Judetean din Tirgu Jiu s-a transformat intr-o ruina si pune in pericol viata cadrelor medicale si a pacientilor. Din nefericire, felul in care arata acum unitatea spitaliceasca nu ii face pe pacienti sa se gindeasca la sanatate si la faptul ca vor iesi vindecati de aici. Cladirile respective au fost construite la sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si au fost folosite fara intrerupere de atunci. Periodic, au mai fost executate lucrari de reparatii, insa rezultatele nu sint prea grozave. Intreaga curte este intesata de buruieni pe care nimeni nu se oboseste sa le taie. Cladirile nu au mai fost igienizate de mult timp, iar felul in care arata te face sa te gindesti ca zona a fost bombardata recent. Ciini, pisici, sobolani, pereti in ruina, tencuiala cazuta, fete resemnate, toate acestea intregesc un peisaj sumbru. Pina acum citeva luni, imobilele gazduiau si Sectia de neurologie. Aceasta a fost transferata cu pacienti cu tot la Spitalul 700, unde bolnavii au ajuns sa stea si cite doi, trei intr-un singur pat, dupa cum a declarat directoarea Creola Enoiu.


„Sint sobolani! Acum, ce sa facem?“


La pasarela mai exista in momentul de fata Sectiile boli infectioase, oncologie si dermato-venerice. Daca la boli infectioase, podeaua pare ca se afunda, la oncologie situatia este greu de descris. La fel ca si cladirea, care sta sa se prabuseasca si te face sa iti doresti sa pleci cit mai repede din zona, si cadrele medicale iti dau de inteles ca nu esti binevenit si ca ar trebui sa pleci, fara a mai pune intrebari. Mariana Gavanescu, sefa sectiei, a refuzat sa ofere orice fel de informatii legate de saloanele de care raspunde. „Eu nu vreau sa am probleme. Stiu ca a mai spus doctorul Patrascoiu, de la Ginecologie, ca are nu stiu ce lipsa si apoi toata Directia s-a dus peste el. Conditiile sint asa cum sint. Ni s-au spus tot felul de lucruri. Asta este situatia. Imi notez intrebarile si peste trei zile o sa dau si raspunsurile“, a declarat doctorita Gavanescu, care s-a temut sa spuna si ce numar de pacienti are in sectie. Prin curte, Petre Cracea, un pacient de la Dermato-Venerice, se plimba cu un aparat de radio in mina printre buruienile de pe linga cladiri. „Sint sobolani! Acum, ce sa facem? Am mai iesit din salon, sa mai iau aer prin curte. Nu stiu ce au de gind cu spitalul asta?! Au inceput sa demoleze. Au oprit lucrarile. Au lasat asa, ca dupa razboi. Nu stiu ce fac oamenii astia, ca iti e si frica sa te mai internezi in spital“, a declarat barbatul din Motru.


„Unde sa plec? Sa ramin fara serviciu?“


In spatele cladirii care adaposteste Sectia de oncologie se afla atelierul de timplarie, unde se mai repara cite ceva din mobilierul din spital. Atelierul este de fapt o baraca acoperita cu placi de azbest, care au fost reparate recent, pentru a nu patrunde ploaia. Interesant este ca primul care ar avea nevoie de reparatii este chiar spatiul unde munceste timplarul. Maghernita este locul de munca unde vine in fiecare zi tapiterul Ion Petru. Barbatul a povestit ca lucreaza de peste 20 de ani in spital si ca mai repara una alta. „Arata rau totul. Mai fac si eu un geam, ceva. Unde sa ma duc, ca in ziua de azi iti gasesti greu un loc de munca? Unde sa plec? Sa ramin fara serviciu? Doctorii fac si ei ce pot. Pai, burienile astea si maracinii ar trebui sa fie taiate de cei de la intretinere, dar nu au mai venit“, a afirmat angajatul spitalului de la pasarela. O imagine demna de un film de razboi este oferita de cladirea in care a fost cindva Sectia de neurologie. Din aceasta au mai ramas zidurile fara tencuiala, rugi care intra pe ferestre si acoperisul. Nimeni nu stie cind va fi reparata sau daca va mai fi data in folosinta cindva. Directoarea spitalului din Tirgu Jiu, Creola Enoiu, lucreaza chiar la Dispensarul TBC din apropiere. Ca si celelalte cladiri, nici dispensarul nu detine autorizatie sanitara de functionare. „Pai, sa vedeti cum arata dispensarul TBC! Cu dusumelele lasate, cu teracota asa cum este… Am primit tot felul de donatii, dar ce sa facem cu ele in cladirea asta? Am adus primarul, i-am aratat ce avem aici… Sectia de neurologie a fost mutata, iar restul a fost lasat asa. Eu sint de trei luni in functie. Uitati-va cum arata biroul in care imi desfasor activitatea! Conditii optime nu sint, dar pacientul a beneficiat de tratamente“, a precizat directoarea Creola Enoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS