DGFP Dolj scoate la licitatie o linie de fabricare a blugilor in valoare de 45 de miliarde de lei
Dupa ce a fost implicat in rambursari ilegale de TVA prin vinzarea mai multor bunuri imobile catre firme care au obtinut zeci de miliarde de lei din bugetul statului, Samir Sprinceana are din nou probleme cu fiscul. Pentru ca nu si-a platit datoriile catre stat, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj executa silit SC Kira Group SRL, societate patronata de Sprinceana, alaturi de alti doi actionari, Daniela Sanfira si Luminita Dobre, aceasta din urma fiind si administratorul firmei.
Finantele doljene ii scot la licitatie actualului patron al fabricii de confectii de la Bucovat o linie tehnologica pentru confectionarea blugilor la un pret care ii va descuraja pe multi intreprinzatori interesati sa dezvolte o astfel de afacere in zona. Cel care va dori sa cumpere de la DGFP respectiva linie tehnologica va trebui sa scoata din buzunar 45,8 miliarde de lei vechi (4,5 milioane de lei noi), pret stabilit de fisc in urma evaluarii efectuate dupa instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunului.
DGFP incearca sa vinda pe 17 august mai multe masini de cusut, o foarfeca mobila, citeva prese de capsat butoni si o statie de dedurizare a apei. Ca sa nu se trezeasca in situatia de a scoate la licitatie un bun care nu ii apartine, finantele i-au anuntat pe cei care pretind vreun drept asupra acestuia sa instiinteze Administratia Finantelor Publice Comunale Craiova inainte de data stabilita pentru vinzarea propriu-zisa. Incercarea DGFP de a recupera din datoriile acumulate de Kira Group are putine sanse de reusita, tinind cont de faptul ca eventualele societati care vor participa la licitatie va trebui sa faca dovada achitarii taxei de 10% din pretul de pornire si sa demonstreze fiscului ca nu au datorii catre buget. Asa cum reiese din lista cu datornici, publicata recent de Ministerul Finantelor, majoritatea societatilor cu putere financiara sint inglodate in datorii si este posibil ca patronii interesati de achizitionarea liniei de fabricare a blugilor sa nu corespunda cerintelor impuse de DGFP. Chiar daca trec de filtrul finantistilor, participantii la licitatie trebuie sa-si faca bine planurile de acasa, deoarece, asa cum se precizeaza in anuntul de vinzare, taxa de participare nu se restituie ofertantilor care nu s-au prezentat la licitatie sau care au refuzat sa semneze procesul-verbal de adjudecare.
Utilajul lui Samir – motiv de rambursare ilegala de TVA?
Descrierea utilajelor care compun linia tehnologica de fabricare a blugilor seamana izbitor cu cea pe baza careia SC Geovenus Impex SRL Craiova a obtinut in martie, anul trecut, o rambursare ilegala de TVA de 9,9 miliarde de lei. Conform notei de control a Camerei de Conturi Dolj, Geovenus a cumparat fictiv de la SC Milko Com 2003 din Bucuresti o linie tehnologica pentru fabricarea confectiilor si o linie tehnologica de fabricare a blugilor, dupa care a cerut si a obtinut returnarea de TVA, ulterior, societatea schimbindu-si sediul social. Samir Sprinceana nu este strain de grupul firmelor care au vindut intre ele mai multe bunuri imobile si utilaje, devalizind apoi bugetul statului prin rambursarile ilegale de TVA. Una dintre firmele sale, OItenia Network Cable, a figurat ca furnizor pe facturile fiscale prezentate ca dovada inspectorilor fiscali in vederea obtinerii a zeci de miliarde de lei de la DGFP Dolj. Nu este exclus ca SC Milko Com 2003 din Bucuresti sa-i fi vindut si lui Samir Sprinceana o astfel de linie tehnologica, iar aceasta sa ajunga in cele din urma sub sechestrul finantelor pentru neplata datoriilor catre buget.