Instanta Tribunalului Bucuresti a admis apelul lui Sorin Ovidiu Vintu in dosarul referitor la consituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) si a trimis cauza spre rejudecare instantei de fond. Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat de catre magistratii Judecatoriei sectorului 1 la trei ani de inchisoare cu executare, acuzat fiind de fals in declaratii si uz de fals, intrucit, pentru a dobindi calitatea de actionar majoritar, in momentul constituirii Bancii de Investitii si Dezvoltare, ar fi declarat in fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social sint venituri personale si nu credit, contrar prevederilor Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara. La termenul de ieri, aparatorul omului de afaceri a cerut instantei trimiterea dosarului spre rejudecare la Judecatoria sectorului 1, invocind faptul ca instanta de fond l-ar fi condamnat pe omul de afaceri fara sa administreze toate probele.
Avocatul a sustinut ca, desi Vintu a fost condamnat pentru fals in declaratii si uz de fals, anchetatorii nu au administrat probele pentru cea de-a doua infractiune. De altfel, nici omul de afaceri nu a fost audiat in legatura cu aceasta fapta, a mai spus avocatul precizind ca Vintu nu este vinovat pentru faptele respective si ca ar fi trebuit sa fie achitat in acest dosar. In aceasta cauza, instanta a ramas in pronuntare.
Potrivit anchetatorilor, Sorin Ovidiu Vintu ar fi declarat ca va contribui cu banii lui la capitalul acestei banci, dar a folosit sume pe care i le-ar fi pus la dispozitie Nicolae Popa. Audiat de instanta in acest dosar, pe 6 aprilie, Sorin Ovidiu Vintu a sustinut ca nu are nici o vina si ca nu a semnat nici un document care sa-l inculpe, precum si ca actele ar fi fost semnate de Nicolae Popa, fostul director general al grupului de firme Gelsor. In schimb, la termenul din 27 aprilie, fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a afirmat in fata instantei Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti ca Sorin Ovidiu Vintu a constituit capitalul BID din banii investitorilor la Fondul National de Investitii. In calitate de martor in dosarul BID, Maria Vlas sustinea ca Sorin Ovidiu Vintu si-ar fi insusit banii oamenilor, respectiv aproximativ o suta de miliarde de lei. Ea a mai sustinut ca acesti bani au fost scosi de Sorin Ovidiu Vintu prin intermediul mai multor circuite bancare si al unor acte pe care el nu figura.