17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasele de schimb „pirat“ fac victime

Casele de schimb „pirat“ fac victime

Mai multi craioveni au fost, in ultimul timp, victimele comisionului de 10% afisat de unele case de schimb valutar. Majoritatea oamenilor schimba sume mici de valuta si nu fac scandal pentru citeva zeci de mii de lei. Cei care au fost pagubiti cu mai multe milioane de lei nu isi mai pot recupera banii, chiar daca au incercat toate caile legale.


La parterul magazinului Unirea a aparut de curind o casa de schimb valutar care percepe un comision de 10% si apartine firmei ALLROM 2003 SRL, detinuta de Alexandru Podgoreanu. Marti seara, in jurul orei 18.00, trei cetateni, care au vrut sa ramina anonimi, au facut tranzactii valutare, la care au pierdut citeva milioane de lei. A.M. a schimbat 500 de euro, din care comisionul a fost de doua milioane de lei. G.T. a pierdut, la rindul sau, suma de 2,4 milioane de lei la un schimb de 700 de euro.


A.M., care este si profesor de psihologie la un liceu craiovean, a declarat: „Totul este studiat din punct de vedere psihologic. Afisarea comisionului in locuri unde se observa greu, spatiul mic in care functioneaza casa de schimb, dar si prezenta gardianului care nu te lasa sa intri pina nu iese clientul din fata ta, pentru a nu avea timp sa vezi comisionul, toate sint gindite psihologic“. Linga casa de schimb respectiva mai sint inca doua, care au comision zero. „Numai un nebun ar schimba la ei. Cum sa scoti banii din banca si sa-i schimbi cu un comision de 10%?“, a completat A.M.


Stabilit in America, furat in Craiova


Printr-o situatie asemanatoare a trecut si L.L, cetatean român stabilit in SUA. Acesta a vrut sa schimbe 100 de dolari si, cind a vazut ca angajata societatii incepe sa calculeze comisionul, a cerut banii inapoi. „Cind a vazut ca incep sa fac scandal a batut repede bonul in casa si mi-a spus ca nu mai poate sa-mi dea banii inapoi. Eu i-am lasat acolo si am plecat la politie sa le spun ce se intimpla, dar mi-au zis ca nu e de competenta lor. Am sunat si la OJPC, dar si acolo am primit acelasi raspuns. Numai in România te fura in fata si nu face nimeni nimic“, a spus L.L. Cei trei pagubiti au sunat si patronul pentru a-si recupera milioanele pierdute in citeva secunde, dar au fost refuzati politicos. „Problema este ca, dupa ce au batut bonul, zic ca nu se mai poate sa-ti recuperezi banii. Eu nu am mai auzit asa ceva. Am fost la un supermarchet, tot asa, cu un bon, pe care mi l-au anulat si mi-au dat banii inapoi. Nu inteleg de ce la o casa de schimb valutar nu se poate“, a marturisit A.M. Dupa scandalul facut de cei trei barbati, angajata casei de schimb a luat placutele cu comisionul afisat si a inchis. La rindul sau, patronul societatii, Alexandru Podgoreanu, a spus: „Se intimpla frecvent ca oamenii sa nu fie atenti si sa-si ceara banii inapoi. Ba zic ca nu batuse bonul, ba ca nu au vazut comisionul. Eu fac totul legal acolo. Comisionul este afisat cu acordul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului. Nu este vina mea ca ei nu citesc comisionul afisat si se pling dupa aceea pentru sumele pierdute“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU