• Un patron a fost condamnat la trei ani si noua luni de inchisoare, dupa ce a decimat o padure din Tirgu Carbunesti • Cu toate ca era recidivist si mai avea de executat trei ani de inchisoare pentru inselaciune prin cecuri, Ovidiu Smarandoiu a fost tratat cu clementa de judecatorii din Carbunesti • Prejudiciul nu va fi recuperat niciodata, afaceristul reusind sa puna la pamint peste 3.310 arbori • Lavinia Ilie, prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu Carbunesti, a declarat ca institutia pe care o conduce a facut recurs, procesul fiind in prezent pe rolul Tribunalului Gorj • Complicii lui Smarandoiu sint si ei anchetati • Printre pagubiti este chiar si mama celui condamnat, Margareta Smarandoiu
Un gorjean din Tirgu Carbunesti a reusit o „performanta“ greu de egalat, dupa ce a pus la pamint o padure intreaga. Intr-o perioada relativ scurta, Ovidiu Smarandoiu, administrator al SC KGRO PROD SRL Tirgu Jiu, a taiat cu ajutorul mai multor complici 3.310 arbori, pe care i-a valorificat in totalitate. Valoarea lemnului vindut este de 1,7 miliarde de lei, prejudiciu ce nu va mai putea fi recuperat niciodata. Pe linga prejudiciul rezultat din valoarea lemnului, va ramine alt prejudiciu ireparabil – cel al padurii care nu mai exista. Din cauza nesabuintei afaceristului, a ramas in locul padurii citeva mii de buturugi. Profitind de faptul ca Margareta Smarandoiu, mama sa, si alti mostenitori ai unui boier, Ion Savescu, aveau dreptul de a intra in posesia unei suprafete de padure de zece hectare, Ovidiu Smarandoiu s-a apucat sa taie in nestire la copaci. Initial, pe 26.09.2003, a fost eliberat un titlu de proprietate, insa proprietarii, printre care si Margareta Smarandoiu, nu au fost multumiti de intinderea terenului si de suprafata acestuia, solicitind in instanta anularea actului emis de primarie.
Smarandoiu stia ca terenul este in litigiu
Desi stia ca situatia juridica a terenului cu cele zece hectare de padure nu este reglementata, Ovidiu Smarandoiu a inceput sa exploateze ilegal masa lemnoasa si sa o valorifice. In perioada august – octombrie 2004, din dispozitia patronului, mai multe persoane au taiat 3.310 arbori, rezultind un volum de aproape 1.000 de metri cubi de lemne.
Procurorii au stabilit ca afaceristul a fost ajutat de complici care fie au taiat copaci nemarcati, fie au transportat sau au cumparat lemn, desi cunosteau provenienta acestuia. Unul dintre acestia este Adrian Popescu, care completa ilegal bonuri de mina sau bonuri tipizate, acestea nefiind evidentiate in contabilitatea firmei lui Smarandoiu. Arborii au fost taiati de pe proprietatile a trei familii: Daniel Popescu, Elena Gheorghiu si Maria Popescu, dar si de pe proprietatea Margaretei Smarandoiu. Administratorul firmei SC KGRO PROD si-a recunoscut fapta si a fost condamnat de Judecatoria din Tirgu Carbunesti la trei ani si noua luni de inchisoare, pentru taiere si sustragere de material lemnos.
Recurs…
Parchetul Carbunesti a facut recurs, acesta judecindu-se in prezent la Tribunalul Gorj. Lavinia Ilie, prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu Carbunesti, a precizat ca pedeapsa primita de Smarandoiu este mult prea mica, avind in vedere ca prejudiciul nu va mai putea fi recuperat.
„Noi am fost nemultumiti pentru ca inculpatul mai avea de executat o pedeapsa de trei ani de inchisoare, pentru inselaciune prin cecuri. Acea padure nu mai exista si e greu de crezut ca va mai fi vreodata acolo padure. Este prima persoana care a comis infractiuni silvice si care a fost anchetata si judecata in stare de arest. A fost eliberat la un moment dat, dar a fost introdus din nou in arest. In mod normal pedeapsa trebuia sa se cumuleze si sa rezulte sase ani de inchisoare, dar nu a fost asa. Stiu ca pagubitii nu s-au constituit parti civile in acest proces. Probabil si pentru ca au solicitat anularea titlurilor si s-au gindit ca vor primi padure in alta parte“, a precizat prim-procurorul Lavinia Ilie. In atentia procurorilor si politistilor au intrat si complicii lui Smarandoiu: Valeriu Croitoru, Cosmin Sonea, Claudiu Giurea, Alexandru Rada, Nicolae Anghelina, Spiridon Ungureanu, Nicolae Vaduva si Mugurel Pavel.