• 101 dosare penale care vizeaza taierea si sustragerea de material lemnos se afla in lucru la Parchetele si la Politia din Gorj • Angajatii Ocolului Silvic Novaci s-au apucat sa taie singuri padurea • Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a declarat ca infractiunile silvice s-au produs numai in ultimul an
Hotii de lemne au dat iama in padurile din judetul Gorj. Nici faptul ca s-ar putea alege cu ani grei de puscarie nu ii mai sperie pe cei care vor sa prospere de pe urma decimarii padurilor si a comertului ilegal cu material lemnos. Daca unii s-au ales cu dosare penale pentru ca au dus acasa o caruta cu lemne, altii au reusit sa vinda vagoane intregi cu busteni si scindura si sa realizeze peste noapte venituri ilicite. Comertul cu lemne este cu atit mai intens in Gorj cu cit intr-o buna parte a judetului, in special in partea de nord, sint importante suprafete de padure. Localitatile Tismana, Novaci, Runcu, Pades, Polovragi, Crasna si Tirgu Carbunesti au devenit adevarate centre de exploatare a lemnului, mai mult sau mai putin legale. O dovada a faptului ca patronii sau cetatenii care vor lemne pentru propria gospodarie nu au nici cel mai mic respect fata de legislatia cu privire la domeniul forestier o reprezinta si numarul mare de dosare penale inregistrate la institutiile abilitate.
„Este ceva de speriat“
La Parchetele si Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj, dar si la unitatile aflate in subordine sint inregistrate 101 dosare penale care vizeaza abateri de la Legea nr. 26/1996 ce reglementeaza modul si conditiile in care se exploateaza padurea. Cele mai multe dosare (55) sint inregistrate la Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu. De asemenea, 28 de dosare se afla in lucru la Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Carbunesti, 11 la Parchetul Novaci si sapte la Parchetul Motru. Procurorii si politistii din Novaci au in lucru un dosar in care sint cercetati chiar angajatii Ocolului Silvic din localitate. Acestia au intrat in vizorul organelor de ancheta dupa ce s-au apucat sa taie padurea pe care aveau datoria sa o pazeasca de hoti. Mihaita Troaca, un patron din Pades, este si el un client al politistilor, insa pina in prezent a scapat basma curata. „Este ceva de speriat. Avem un numar foarte mare de dosare care vizeaza infractiuni silvice. Faptele au avut loc in toamna anului trecut si in primele opt luni ale acestui an. Se taie fara nici o jena si, din pacate, exista cazuri in care se actioneaza intr-un mod ciudat. Asa a fost si cazul unui patron din Pades, Mihaita Troaca, care a primit din partea Parchetului Local Tirgu Jiu o rezolutie de neincepere a urmaririi penale. Noi am contestat rezolutia respectiva, mai ales ca este vorba de un prejudiciu insemnat. In principal, faptele de care se fac vinovati cei anchetati sint cele de taiere si sustragere de material lemnos, precum si alte abateri de la regimul silvic. Prejudiciile sint estimate la zeci de miliarde de lei si nu se stie cum vor mai putea fi recuperate“, a precizat prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj.