4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMistretii au dat iama in culturile de porumb din Gorj

Mistretii au dat iama in culturile de porumb din Gorj

• In judetul Gorj, cota de vinat la mistret este de 100 de exemplare • De asemenea, din cauza ca au inceput sa „atenteze“ la turmele de mioare ale ciobanilor, lupii vor intra si ei in vizorul vinatorilor • In acest an pot fi vinati 12 lupi din zonele Bumbesti Jiu, Tismana, Runcu, Pades si Novaci


Mistretii au inceput sa decimeze culturile de porumb din mai multe zone din judetul Gorj. Una dintre cele mai afectate regiuni este Turcinesti, mai precis satele din zona de deal. In padurile de aici exista mistreti care au inceput sa isi paraseasca habitatul si au intrat in lanurile de porumb ale localnicilor, in special din localitatea Rugi. Unii sateni deja au luat acasa resturile ramase in urma „atacurilor“ mistretilor si nu mai au nici o speranta ca anul acesta vor mai avea productie de porumb. Nu este pentru prima data cind animalele respective produc pagube, insa, dupa cum povestesc localnicii, in acest an, suprafetele distruse sint mult mai mari decit in anii trecuti. Una dintre cauze ar fi si aceea ca terenurile plantate cu porumb se afla foarte aproape de cele cu padure. Mistretii nu trebuie sa parcurga un drum prea mare pentru a face rost de hrana. Cu toate ca au adus linga lanurile de porumb ciini sau au efectuat paza pe timp de noapte, localnicii din Rugi nu au reusit sa ii sperie pe mistreti.


Cereri pentru despagubiri


In conditiile in care vor sa li se acorde despagubiri de la stat, cetatenii care detin suprafete de porumb distruse de catre mistreti trebuie sa depuna, in termen de trei zile, plingeri la primarii si la ocoalele silvice. In urma sesizarilor inaintate, comisii speciale urmeaza sa se deplaseze in zonele afectate, sa evalueze pagubele si sa intocmeasca un raport, in baza caruia se va solicita si despagubirea. Ion Cosleba, inginer in cadrul Directiei Silvice Gorj, a declarat ca, daca plingerile nu sint depuse in termenul legal, nu se mai poate beneficia de eventualele despagubiri, pe care statul le acorda. „Trebuie sa existe aceste plingeri, altfel nu se poate face nimic. In toate regiunile unde sint semnalate astfel de pagube, trebuie sa se intervina la timp. Este sezonul de impuscare si noi impreuna cu Asociatia Judeteana pentru Vinatori si Pescari Sportivi avem o cota de recoltare la mistret de circa 100 de exemplare, in total. Directia Silvica are 55 de mistreti si Vinatorii au si ei cota lor. Putem sa organizam partide de vinatoare in localitatile unde ne sint semnalate astfel de cazuri. O alta problema este cea a lupilor. Si aici avem o cota de 12 lupi. Au existat cazuri in care au atacat turmele si au produs pagube. Inclusiv la mine, la Tismana. De asemenea, zone unde sint lupi multi mai avem si la Bumbesti Jiu, Novaci, Runcu si Pades“, a declarat reprezentantul Directiei Silvice Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS