Procurorii Parchetului General au trimis celor de la anticoruptie o parte din dosarul in care Omar Hayssam este acuzat de savirsirea unor acte de terorism, in speta declaratiile date de Mohammad Munaf anchetatorilor români plecati la Bagdad. Procurorii DNA urmeaza sa verifice daca persoanele despre care Munaf sustine ca au avut strinse legaturi cu Omar Hayssam, printre care Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea si Ion Vasile, au comis sau nu fapte de coruptie sau asimilate acesteia.
Anumite declaratii ale lui Mohammad Munaf, date procurorilor in cadrul anchetei privind rapirea jurnalistilor români la Bagdad, au fost trimise procurorilor anticoruptie de catre cei ai instantei supreme, urmind ca acestia sa verifice daca persoanele amintite au savirsit sau nu fapte de coruptie.
Printre acestea s-au aflat o serie de politicieni social-democrati, precum deputatul Viorel Hrebenciuc (liderul grupului PSD), fostul prefect Gabriel Oprea, Ovidiu Musetescu (fost presedinte al APAPS) si Mircea Ursache (fost presedinte al AVAS), dar si Ion Vasile (tatal jurnalistei Marie Jeanne, prefect PSD de Buzau) si Dumitru Sorescu (fost sef al Politiei Române).
Declaratia lui Munaf este una din probele pe care acuzarea le aduce pentru a sustine vinovatia lui Hayssam in organizarea rapirii, fiind semnata de avocatul clujean imputernicit pentru a-l reprezenta pe acesta, Elena Diana Budusan. Conform procurorilor, prin rapirea jurnalistilor români, Omar Hayssam ar fi putut transfera din România in conturi din strainatate sume importante de bani.
In ceea ce priveste diagnosticul de schizofrenie, anchetatorii au stabilit ca acesta a fost pus de un medic din Londra, sora lui Mohammad Munaf.
Vizite si… sponsorizari
Mohammad Munaf sustine, printre altele, ca Victor Hrebenciuc, Ovidiu Musetescu, Gabriel Oprea si Mircea Ursache, prin functiile pe care le-au ocupat, au facilitat preluarea ilegala de catre Omar Hayssam a unor societati scoase la privatizare.
Surse judiciare au declarat ca Munaf le-a povestit anchetatorilor si despre problemele judiciare pe care Omar le avea in tara si modul in care incerca sa scape de ele, oferind detalii despre relatia sirianului cu Ion Vasile si Gabriel Oprea.
„In vederea rezolvarii problemelor pe care Omar le avea cu autoritatile române, acesta, Omar, s-a intilnit in cursul lunii martie, inainte de plecarea mea in Irak, cu Viorel Hrebenciuc, de mai multe ori. O data l-am dus chiar eu pe Omar acasa la Hrebenciuc, la o vila a acestuia, situata in apropierea Cazinoului Victoria, la circa 2-3 minute de mers cu masina de Cazinoul Victoria. Eu nu am asistat la discutii, am asteptat in masina. Cu alta ocazie, l-am dus pe Omar la intilnire cu Hrebenciuc in fata unui restaurant din spatele PD, dar nici de data asta nu am asistat la discutiile lor. Dupa intilnirea de la restaurant, Omar s-a intors suparat si mi-a spus ca Hrebenciuc i-a cerut un milion de dolari SUA ca sa-i rezolve problemele judiciare cu autoritatile române. Omar era suparat ca Hrebenciuc ii cere asa multi bani, deoarece Omar era zgircit si se plingea cit de mult a trebuit sa munceasca sa faca un milion de dolari si acum trebuie sa-l dea gratis“, au precizat aceleasi surse citind declaratia lui Munaf.
In ceea ce-i priveste pe ceilalti politicieni amintiti, Munaf a sustinut ca „Omar este foarte bun prieten cu tatal lui Marie Jeanne, dl. Ion, pe care l-a sponsorizat pentru campania electorala a PSD cu haine inscriptionate cu sigla PSD“ si ca „avea legaturi si cu prefectul de Ilfov, si cu Gabi Oprea, presedintele PSD Ilfov“, pe care i-ar fi „sponsorizat cu 600 – 700 de dolari pentru campania electorala a PSD“. „Omar mi-a spus ca, daca lui i se intimpla ceva, sa-l contactez pe Gabi Oprea si mi-a dat numarul de telefon al acestuia, dar mi-a spus sa nu-l notez, ci sa-l tin minte“, a mai declarat Mohammad Munaf.
Documente cu stampila PSD
Asa cum am mai scris, dupa atentatele din 11 septembrie, serviciile secrete au monitorizat activitatea cetatenilor arabi care isi desfasoara tranzactiile comerciale in România.
Dupa ce, ani de-a rindul, autoritatile române au ignorat complet afacerile româno-sirianului Omar Hayssam, Parchetul General a declansat, in noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2004, perchezitii in lant la sediile de firme si locuintele aflate in proprietatea sirianului si a fratilor sai. Din cele sase imobile perchezitionate, anchetatorii au ridicat o adevarata arhiva de documente false, dar si aparatura de supraveghere si interceptare a convorbirilor, arme de foc, documente si facturi contrafacute, printre care si documente cu stampile ale PSD.
Conform unor surse, ancheta in cazul lui Omar ar fi fost stopata, doua zile mai tirziu, la presiunile facute de Viorel Hrebenciuc. Toleranta fata de Hayssam era explicata de mass-media prin vechea sa legatura, din anii ’91-’92, cu Ristea Priboi si prin prezenta sirianului in delegatiile prezidentiale ale lui Ion Iliescu.
Prieten cu Boerica
Potrivit anchetatorilor, cazul Boerica ar fi legat de cel in care Omar Hayssam si Mohammad R. (34 de ani, unul dintre fratii sai) sint cercetati pentru infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale. Fratele omului de afaceri sirian Omar Hayssam este cercetat intr-un dosar complex de evaziune fiscala, el reusind de altfel sa paraseasca România dupa ce a transferat un milion de dolari in strainatate.
Mohammad R. ar fi avut legaturi cu sirianul Omar Chama, liderul unui grup de arabi care a transferat ilegal din România in banci din strainatate 62 de milioane de dolari si aproape trei milioane de euro, in numai sapte luni.
Arabii au folosit 19 firme-fantoma pentru a realiza transferurile, in total 89 de societati comerciale fiind implicate in spalarea de bani. In acest caz sint cercetati pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals Ismail Al Swiha (48 de ani) si Mohammad Feezan (35 de ani), ambii asociati si administratori la Al Swiha Impex SRL si Iuria Universal SRL – firme bucurestene care au realizat transferuri externe totalizind sapte milioane si jumatate de dolari, pe baza unor acte financiar-bancare false.