Ministrul justitiei, Monica Macovei, a propus ieri revocarea din functie a procurorilor aflati la conducerea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme, invocând, printre altele, faptul ca in perioada mai – octombrie 2005 nu s-a solutionat nici unul dintre dosarele privind faptele de coruptie savârsite de demnitari.
Propunerea ministrului justitiei urmeaza sa fie analizata de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dupa avizul consultativ in privinta procurorului-sef Gheorghe Draghici si a procurorului-sef adjunct Niculae Andrei, decizia urmând sa fie luata de presedintele României, Traian Basescu. Potrivit comunicatului remis ieri de catre Biroul de presa al ministerului, „principalul motiv al propunerii de revocare din functiile de conducere a celor doi procurori il reprezinta exercitarea necorespunzatoare a atributiilor privind organizarea eficienta a activitatii, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale“.
In sprijinul afirmatiilor sale, Monica Macovei a invocat o nota de control a CSM, potrivit careia in semestrul II al anului 2004, sectia a dispus trimiterea in judecata intr-o singura cauza, in semestrul I al acestui an, doar pentru patru cauze, dintre cele 359 solutionate, intocmindu-se rechizitoriu. Restul au fost declinate sau „rezolvate“ prin netrimitere in judecata. De asemenea, din analiza volumului de activitate al fiecarui procuror a rezultat ca „procurorul-sef adjunct nu a luat masuri pentru repartizarea echilibrata a lucrarilor si dosarelor catre procurori si nu a luat in consideratie complexitatea dosarelor si specializarea procurorilor“.
Mai mult, pentru a evita raspunderea nefinalizarii unor dosare din perioada 2000-2004, conducerea sectiei le-a reinregistrat sub un numar nou, astfel incât acestea figureaza ca „nou intrate“.
In ceea ce priveste solutionarea cauzelor in care sunt implicati demnitari, din analiza efectuata de DNA la preluarea acestor dosare ca urmare a redobândirii competentei a rezultat ca in perioada in care aceste dosare au fost pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica nu s-au continuat cercetarile.